ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Banana split: Το επιδόρπιο της χαμένης αθωότητας έγινε άγαλμα

Είναι ένα επιδόρπιο από το παρελθόν και συνεχίζει να ενθουσιάζει, νομοτελειακά. Το ανεπανάληπτα κιτς επιδόρπιο μας αποπλανεί σερβιρισμένο σε μακρόστενο πιάτο καθώς μια μπανάνα κομμένη κατά μήκος στα δύο συνοδεύεται από τρεις μπάλες παγωτού (κρέμα, σοκολάτα και φράουλα ορίζει ο κανόνας) με σιρόπι, άπειρη σαντιγί και το απαραίτητο κερασάκι στην κορυφή για γαρνιτούρα.

Τιμώντας την έμπνευση που επινοήθηκε από τον 23χρονο μαθητευόμενο φαρμακοποιό Ντέιβιντ Έβανς Στρίκλερ το 1904 η πόλη καταγωγής του Λατρόουμπ της Πενσυλβάνια γιόρτασε το 2004 την 100η επέτειο του επιδόρπιου με την απροσδόκητη ιστορία.

Ο Ντέιβιντ Στίκλερ βλέπετε απολάμβανε να επινοεί καινούργια παγωτά με σιρόπι φρούτων στην επιχείρηση που εργαζόταν. Το 1904, πριν εξελιχθούν τα επαγγελματικά ψυγεία, το τοπικό φαρμακείο λειτουργούσε και ως παγωτατζίδικο και στην περίπτωση του Στίκλερ το φαρμακείο ήταν το Tassel Pharmacy και σέρβιρε τους νεαρούς σπουδαστές του γειτονικού St. Vincent College με τις ιδέες του.

Το banana split ήταν και η μεγάλη επιτυχία του Στίκλερ που τότε είχε τιμή διπλάσια από τα υπόλοιπα επιδόρπια του Tassel Pharmacy. Πωλείτο 10 σεντς.

Η δημοφιλία του ξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά σε πεδιάδα μ' αγριόχορτα. Πολλά φαρμακεία διεκδίκησαν την πατρότητα, αλλά τα αρχεία δείχνουν ότι ο Στίκλερ ήταν ο "εφευρέτης".

Το 2004, η Εθνική Ένωση Λιανοπωλητών Παγωτού αναγνώρισε το Latrobe, ως γενέτειρα του banana split. Το 2013, το Pensylvania Museum and Historical Commission τοποθέτησε αναμνηστική πλάκα εκεί όπου ήταν το φαρμακείο στο οποίο μαθήτευε ο Στίκλερ. Και λίγο αργότερα, αναγέρθηκε άγαλμα προς τιμήν του banana split.

Ένα γιγαντιαίο banana split, επίκεντρο των εκδηλώσεων στην ετήσια Great American Banana Split Celebration που λαμβάνει χώρα στο Latrobe θα γίνει ξανά το σημείο ενδιαφέροντος στις φετινές εκδηλώσεις.

Βonus ένα banana split για καλύτερες μέρες

Το επιδόρπιο που έχει γλυκάνει εραστές των γεύσεων για περισσότερο από έναν αιώνα έχει πολλές εκδοχές και συνταγές. Από την πιο κλασική σε άλλες πιο υπερβολικές το banana split εξακολουθεί να αποπλανεί.

Πάρτε τα απαραίτητα συστατικά και κάντε δώρο στον εαυτό σας ένα πρωϊνό πολύ γλυκό για να το απορρίψει κανείς. Ο πόλεμος του κουταλιού ας ξεκινήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης