ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πόσο πρέπει να διαρκούν οι κινηματογραφικές ταινίες; - Ξαφνιάζουν τα αποτελέσματα νέας έρευνας

Πόσο πρέπει να διαρκούν οι κινηματογραφικές ταινίες; - Ξαφνιάζουν τα αποτελέσματα νέας έρευνας
photo/unsplash

Μια κινηματογραφική τάση τα τελευταία χρόνια έχει δει τον χρόνο προβολής των ταινιών να αυξάνεται σημαντικά, με σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Κρίστοφερ Νόλαν να υιοθετούν αυτήν την προσέγγιση. Ωστόσο, μια νέα δημοσκόπηση αποκάλυψε ποια είναι η τέλεια διάρκεια μιας ταινίας.

Η έκθεση διεξήχθη από την Talker Research, η οποία μίλησε με 2.000 Αμερικανούς για να καταλάβει την τέλεια διάρκεια. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια ταινία θα πρέπει να διαρκεί 92 λεπτά, κάτι που είναι πολύ μικρότερο από τις πρόσφατες εμπορικές ταινίες, όπως το Dune 2, το Oppenheimer και το Killers of the Flower Moon.

Μόνο το 50 τοις εκατό όσων συμμετείχαν στην έρευνα συμφώνησαν ότι ήταν δικαιολογημένο οι ταινίες να διαρκούν πάνω από δύο ώρες. Παραδόξως, μόνο το δύο τοις εκατό ένιωσαν άνετα βλέποντας μια ταινία που είχε διάρκεια πάνω από δυόμισι ώρες.

Πέντε αξιόλογες ταινίες που έχουν τον ιδανικό χρόνο προβολής των 92 λεπτών είναι τα Dodgeball, Kung Fu Panda, Beetlejuice, Monsters Inc και Toy Story 2.

Η δημοσκόπηση διερεύνησε επίσης το φαινόμενο των νεότερων γενεών να χρησιμοποιούν υπότιτλους ενώ παρακολουθούν μια ταινία, ανακαλύπτοντας ότι το 30 τοις εκατό των ερωτηθέντων Gen Z παρακολουθούν πάντα με τη βοήθεια υποτίτλων μαζί με το 23 τοις εκατό των Millennials. Ωστόσο, για τη Gen X και τους boomers, αυτό το ποσοστό είναι 13 τοις εκατό και 12 τοις εκατό αντίστοιχα.

Η αύξηση των χρόνων προβολής των ταινιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πλατφόρμες ροής, οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν στον δικό τους χρόνο και να βλέπουν την ταινία κατά τη διάρκεια πολλών συνεδριάσεων, αν θέλουν.

Μετά την κυκλοφορία του Dune 2, ο Denis Villeneuve ρωτήθηκε εξονυχιστικά για τον χρόνο προβολής της ταινίας των 166 λεπτών, με αποτέλεσμα ο σκηνοθέτης να υπερασπιστεί την απόφασή του, δηλώνοντας: «Εμπιστεύομαι το κοινό».

Ο Villeneuve πιστεύει ότι το κοινό δεν είναι αντίθετο με τις μεγαλύτερες ταινίες αυτές τις μέρες, σημειώνοντας: «Υπάρχει μια τάση. Η νεολαία λατρεύει να βλέπει μεγάλες ταινίες γιατί αν πληρώσει θέλει να δει κάτι ουσιαστικό. Λαχταρούν περιεχόμενο με νόημα.»

Ο Σκορσέζε χρησιμοποίησε επίσης μια παρόμοια γραμμή άμυνας σχετικά με το Killers of the Flower Moon, η οποία διαρκεί 206 λεπτά. «Οι άνθρωποι λένε ότι είναι τρεις ώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι…», είπε ο σκηνοθέτης. «…μπορείς να καθίσεις μπροστά στην τηλεόραση και να δεις κάτι για πέντε ώρες, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρακολουθούν θέατρο για 3,5 ώρες».

Αν και το κοινό μπορεί να προτιμήσει μια ταινία μικρότερης διάρκειας, όπως υποδηλώνει η έρευνα, αν μια ταινία είναι αρκετά δελεαστική, θα συνεχίσει να πηγαίνει στον κινηματογράφο για να τη παρακολουθήσει, ακόμα κι αν έχει μεγάλο χρόνο προβολής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ