ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

H Λίμνη της Βουλιαγμένης

H Λίμνη της Βουλιαγμένης
Eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος

H Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της Αττικής και βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

 

H Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της Αττικής και βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
Πρόκειται για υφάλμυρη λίμνη της οποίας η σύνδεση με την θάλασσα δεν έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.

Το σχήμα της λίμνης είναι οβάλ και το μέγεθός της περίπου 550 μέτρα πλάτος και 1.825 μέτρα μήκος. Στον πυθμένα της (περίπου στα 48ν μέτρα) ανοίγεται η είσοδος ενός πολυδαίδαλου υποβρύχιου σπηλαίου που εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 3.123 μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη της λίμνης δεν αναφέρεται από κανέναν αρχαίο συγγραφέα, ούτε και από τον Παυσανία, ο οποίος περιέγραψε τη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου. Γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ.

Το ιαματικό νερό της αναβλύζει από πηγές βάθους 50 έως 100 μέτρων και διατηρεί σταθερή θερμοκρασία 21-29 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο.

Στη Λίμνη της Βουλιαγμένης υπάρχουν 14 διαφορετικές υπόγειες σήραγγες. Μία από αυτές είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει μήκος 800 μέτρα, πλάτος από 60 έως 150 μέτρα, ενώ το βάθος της είναι κατά μέσο όρο τα 80 μέτρα. Οι βυθισμένοι διάδρομοι έχουν συνολικό μήκος 4,3 χιλιόμετρα.

Εκεί ζει και ένα μοναδικό είδος ψαριών, τα Garra Rufa ή Dr Fish, τα οποία καθαρίζουν το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα.

Επίσης είναι μία από τις λίγες λίμνες στον κόσμο που ευδοκιμεί η θαλάσσια ανεμώνη, (Paranemonia vouliagmeniensis), τα «Abra ovata» καθώς και τα «Cerastoderma glaucum».
Κατά την διάρκεια εξερευνητικής κατάδυσης στο υποθαλάσσιο σπήλαιο της Βουλιαγμένης ανακαλύφθηκε ένας τεράστιος σταλαγμίτης σε βάθος 105 μέτρων (περίπου 730 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου).

Σήμερα η κατάδυση επιτρέπεται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ