ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Κίμωλος: Εκεί που η πολυτέλεια και η αυθεντικότητα συναντούν το κυκλαδίτικο τοπίο

Κίμωλος: Εκεί που η πολυτέλεια και η αυθεντικότητα συναντούν το κυκλαδίτικο τοπίο
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Αιγαίο θα έχει την «τιμητική» του

Βρισκόμαστε στην αρχή του φετινού καλοκαιριού και οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε σχέδια για τις ημέρες των διακοπών μας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Αιγαίο θα έχει την «τιμητική» του, αφού ανάμεσα στα νησιωτικά συμπλέγματα, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν τον δικό τους επίγειο «παράδεισο», στον οποίο θα μπορέσουν να απολαύσουν στιγμές ξεγνοιασιάς, διασκέδασης και χαλάρωσης. Ωστόσο, όσοι από εμάς αναζητούμε έναν λίγο πιο ήσυχο προορισμό, στον οποίο θα μπορέσουμε να βιώσουμε μία μοναδική εμπειρία αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας, τότε η Κίμωλος είναι το νησί που θα μας ανταμείψει και με το παραπάνω.

Η Κίμωλος ή αλλιώς, Αρζιαντιέρα, όπως την αποκαλούσαν τα χρόνια του Μεσαίωνα, ανήκει στο δημοφιλές νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και βρίσκεται βόρεια της Μήλου και νότια της Σίφνου. Πρόκειται για ένα μικρό, γραφικό νησί με ιδιαίτερη ομορφιά, το οποίο έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την ταυτότητα και τον χαρακτήρα του στο πέρασμα των χρόνων. Αν μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με κάτι, λοιπόν, θα λέγαμε πως η Κίμωλος είναι ένα ανεξερεύνητο «διαμάντι» μέσα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, το οποίο αξίζει να ανακαλύψουμε. Διότι όχι μόνο διαθέτει εντυπωσιακές παραλίες με κρυστάλλινα, καθαρά νερά, αλλά μας προσφέρει και μία ανεπανάληπτη εμπειρία διαμονής, που συνδυάζει την αυθεντικότητα με την πολυτέλεια και την αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.

Η ηφαιστιογενής, ασημένια «μονόπολις» που περιβάλλεται από γαλάζιο

Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τη μικρή έκταση της Κιμώλου, αρκεί να αναφέρουμε πως είναι «μονόπολις», δηλαδή δεν διαθέτει άλλους κατοικήσιμους οικισμούς, πέρα από το Χωριό, τον παραδοσιακό ασβεστωμένο οικισμό που βρίσκεται ψηλά στον λόφο του νησιού. Όσο για την ονομασία της, το όνομα «Αρζιαντιέρα» που δόθηκε στην Κίμωλο την περίοδο της ενετοκρατίας, σήμαινε «ασημένια» και ήταν εμπνευσμένο από την όψη που έχει η μεταλλική απόχρωση των βράχων στο νότιο τμήμα του νησιού. Ωστόσο, την ονομασία Κίμωλος -που ήταν και το αρχικό όνομα του νησιού- την έλαβε από τον Κίμωλο, τον σύζυγο της Σίδης, ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο οικιστής της περιοχής.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, αυτό που κάνει την Κίμωλο να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου με τα παραδοσιακά λιθόστρωτα σοκάκια, τα μπλε παραθυρόφυλλα και τα ολόλευκα σπίτια, είναι η ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση. Το γεγονός, δηλαδή, πως βρίσκεται στην εξωτερική ζώνη του ηφαιστειακού «τόξου» του Αιγαίου, δημιουργεί σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς στην επιφάνειά της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το φημισμένο και επιβλητικό «Σκιαδί», δηλαδή τον βράχο σε σχήμα γιγάντιου μανιταριού, ο εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του νησιού.

Μία πολύπλευρη ακτογραμμή από σπηλιές και αμμώδεις και βραχώδεις ακτές

Ένας από τους λόγους που η Κίμωλος συγκαταλέγεται στους ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς της φετινής χρονιάς, οφείλεται αναμφίβολα στις εντυπωσιακές παραλίες της, οι οποίες καλύπτουν όλα τα γούστα. Παρότι είναι γνωστή για τους βραχώδεις, απόκρημνους κολπίσκους και τις μυστηριώδεις σπηλιές της, υπάρχουν εξίσου όμορφες αμμουδερές ακτές, όπως τα κοσμοπολίτικά Πράσσα, το γραφικό Κλίμα, η Μπονάτσα και η Αλυκή, οι οποίες μας ανοίγουν την όρεξη για ατελείωτο κολύμπι και χαλάρωση κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Επιπλέον, για όσους από εμάς επιθυμούμε να συνδυάσουμε τις διακοπές μας με την εξερεύνηση, η Κίμωλος διαθέτει κρυφές «παρθένες» ακτές, όπως τα Μοναστήρια, το Σούφι και το Αγιόκλιμα, οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο μέσω θαλάσσης και μπορούμε να τις επισκεφθούμε κάνοντας τον γύρο του νησιού με ένα θαλάσσιο ταξί. Όσο για εμάς που θέλουμε να απολαμβάνουμε μία αναζωογονητική βουτιά κάθε πρωί μόλις ξυπνάμε, τότε η ειδυλλιακή, παραθαλάσσια περιοχή Γούπα, είναι το μέρος που αξίζει να επιλέξουμε για τη διαμονή μας, ειδικότερα αν σκοπεύουμε να μοιραστούμε τις ημέρες των διακοπών με κάποιο ξεχωριστό πρόσωπο.

Γνωρίζοντας την πολυτέλεια και την αυθεντικότητα μέσα από την παράδοση

Η Γούπα απέχει ένα μόλις χιλιόμετρο από την Ψάθη -το κεντρικό λιμάνι της Κιμώλου- και είναι ένας από τους πιο γραφικούς κολπίσκους του νησιού. Πρόκειται για ένα μέρος με ξεχωριστή ομορφιά και «πλούσια» παράδοση, καθώς είναι το σημείο όπου φύλασσαν οι κάτοικοι του νησιού τις βάρκες και τα ψαροκάικά τους τον χειμώνα και το οποίο, συνήθιζαν να αποκαλούν «σύρματα». Στο ίδιο σημείο βρίσκεται σήμερα και το παραθαλάσσιο κατάλυμα Elephant Beach House, το οποίο ανήκει στην οικογενειακή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων και ανεξάρτητων κατοικιών Aria Hotels.

Στο παρελθόν, το συγκεκριμένο κατάλυμα αξιοποιούνταν ως «σύρμα» από τους κατοίκους, δηλαδή ως αποθήκη για βάρκες. Ωστόσο, πλέον έχει μετατραπεί σε μία πολυτελή νησιώτική, cozy κατοικία, η οποία διαθέτει όλες τις ανέσεις που αναζητά ένας ταξιδιώτης τις ημέρες των διακοπών του, χωρίς όμως να του στερεί την ομορφιά και την αυθεντικότητα μίας παραδοσιακής κυκλαδίτικης οικίας. Μάλιστα, έχει σημασία να γνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο κατάλυμα, συνάδει με την οικολογική φιλοσοφία και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όσων επιθυμούν μία eco-friendly καλοκαιρινή απόδραση.

Κλείνοντας, ο βασικότερος λόγος που αξίζει να επιλέξουμε την Κίμωλο για τις φετινές διακοπές μας, είναι το γεγονός πως πρόκειται για έναν προορισμό που μας «ταξιδεύει» πίσω στον χρόνο. Ακριβώς επειδή το νησί έχει καταφέρει να κρατήσει ζωντανές τις διαχρονικές ιδιομορφίες του και την προσιτή, φιλόξενη ταυτότητά του, δίνει στον ταξιδιώτη την εικόνα και την αίσθηση ενός ανεξερεύνητου και «ανόθευτου» τόπου, ενός μέρους βγαλμένου από μία άλλη εποχή, το οποίο μας παρακινεί να ανακαλύψουμε την πολυτέλεια της απλότητας.