TRAVEL

Χίος: Το νησί που επαναπροσδιορίζεται τουριστικά και βάζει στόχο να γίνει premium προορισμός

Χίος: Το νησί που επαναπροσδιορίζεται τουριστικά και βάζει στόχο να γίνει premium προορισμός
«Ταλαιπωρημένη» τα τελευταία χρόνια λόγω των απανωτών κρίσεων και με ελάχιστες έως μηδενικές πτήσεις από το εξωτερικό (από το 2016 και μετά), η Χίος έκανε στροφή σχεδόν 180 μοιρών και επανήλθε δυναμικά το 2022 στον τουριστικό χάρτη Wikipedia / Creative Commons

Είναι ένα νησί που όσοι το επισκέπτονται, στην πλειονότητά τους το ξαναεπισκέπτονται πολλές φορές. Τη Χίο την γνωρίζουν πολλοί, όμως δεν έχει ακόμη κατακτήσει το κομμάτι της διεθνούς και εγχώριας αγοράς που της αρμόζει, υποστηρίζουν οι φορείς του τουρισμού.

«Ταλαιπωρημένη» τα τελευταία χρόνια λόγω των απανωτών κρίσεων και με ελάχιστες έως μηδενικές πτήσεις από το εξωτερικό (από το 2016 και μετά), η Χίος έκανε στροφή σχεδόν 180 μοιρών και επανήλθε δυναμικά το 2022 στον τουριστικό χάρτη. Πλέον και με την αναβάθμιση του αεροδρομίου που δρομολογείται, μπαίνει σε νέα τροχιά, με στρατηγική και στοχευμένες δράσεις, ανασυντάσσεται και βάζει στόχο να αποτελέσει premium προορισμό.

«Από εδώ και πέρα κοιτάζουμε με το βλέμμα στο 2030. Βλέπουμε μακριά και θέλουμε να μετατρέψουμε τη Χίο σε premium προορισμό. Το 2022 ήταν μια πολύ ικανοποιητική χρονιά, με το νησί να έχει τουρισμό μέχρι και τον Νοέμβριο. Ως τον Σεπτέμβριο ήταν κυρίως τουρίστες από Ελλάδα και διάφορα μέρη του εξωτερικού που επέλεξαν το νησί για τις διακοπές τους, όμως συνεχίσαμε να έχουμε κόσμο από Τουρκία», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου Αντιγόνη Μαϊστράλη.

«Ιούλιο και Αύγουστο το νησί γέμισε. Είχαμε κόσμο περισσότερο από το αναμενόμενο. Βοήθησε βέβαια και ο κοινωνικός τουρισμός αλλά και η συνεργασία που αναπτύξαμε με Βόρεια Ελλάδα. Ήρθε καινούργιος κόσμος στο νησί, καθώς αυτό που είθισται στη Χίο είναι να έρχονται επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες -repeaters- σε ποσοστό 85%. Και ο Σεπτέμβριος ήταν απροσδόκητα καλός», σημείωσε η κ.Μαϊστράλη.

«Το νησί συνεχίζει να δέχεται κόσμο, κυρίως από Τουρκία, καθώς είμαστε η κοντινότερη πύλη, απέχουμε μόλις 20 λεπτά και έχουμε ήδη κάνει άνοιγμα με συγκεκριμένα πακέτα, σε δέκα αγορές της Ανατολής. Άλλωστε είναι ένα νησί με ζωή όλο το χρόνο. Για αυτό απευθυνόμαστε και σε ψηφιακούς νομάδες. Στη Χιο κατοικούν περίπου 50.000 άτομα με την πόλη να συγκεντρώνει 35.000 κατοίκους. Τα χωριά μας είναι "ζωντανά" όλο το χρόνο. Ζούμε και εργαζόμαστε στο νησί καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς», εξήγησε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.

Η Χίος είναι ένα νησί για όλα τα «βαλάντια», όπως επεσήμανε η πρόεδρος, και το νέο πρόσωπο της διαμορφώνεται από το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που σημειώνεται και τις επενδύσεις που αρχίζουν να γίνονται στο νησί, αρχής γενομένης από ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, το οποίο αναμένεται σε ένα χρόνο να τεθεί σε λειτουργία.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος, το Επιμελητήριο, η Ένωση Ξενοδόχων, η Εστίαση αλλά και επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα δημιουργούν συνέργειες και ήδη έχουν συστήσει έναν Φορέα Τουρισμού στον οποίο έχουν ενταχθεί οι Οινούσες και τα Ψαρά και εργάζονται πάνω στο τρίπτυχο «χιώτικη γη, χιώτικη φιλοξενία και χιώτικη γεύση».

Από την πλευρά του ο δήμος έχει στραφεί δυναμικά στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, αναπτύσσοντας τον εναλλακτικό τουρισμό, την ώρα που οι υποδομές του νησιού αναβαθμίζονται.

«Είναι πολύ βασικό, όταν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού αυτό να συμβαδίζει με την ανάπτυξη των υποδομών. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε, πρωτίστως με τα έργα που γίνονται στο αεροδρόμιο και θα αλλάξουν ριζικά τις προοπτικές του νησιού, καθώς ο διάδρομος προσαπογείωσης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 και η η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών το 2025. Επίσης γίνονται έργα και για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του τελωνείου, από το υπουργείο μετανάστευσης και το λιμενικό ταμείο και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στον τουρισμό», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Χίου Κωνσταντίνος Βεργίνας.

Ο δήμος επενδύει σημαντικά στην πεζοπορία και την ποδηλασία, καθώς όπως σημείωσε ο κ.Βεργίνας, έχει οργανώσει τις πεζοπορικές διαδρομές του νησιού, στις οποίες θα προστεθεί και ένα έργο της Περιφέρειας. Συγχρόνως, έχουν δημιουργήσει ποδηλατικό πάρκο και ειδικές ποδηλατικές διαδρομές, οπως και αγώνες ορεινής διαδρομής. «Υπάρχουν επίσης τα ιαματικά λουτρά, με ειδικό σήμα λειτουργίας και με όλες τις προδιαγραφές, σε αξιοπρεπή κατάσταση ενώ είναι ώριμες οι μελέτες για εκσυγχρονισμό του ιαματικού κέντρου», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Η Χίος είναι ένα νησί που μπορεί να απολαύσει κανείς τη φύση. Τα Μαστιχοχώρια, ο Κάμπος, οι παραλίες, το βουνό, τα ποιοτικά και μοναδικά τοπικά προϊόντα, η γαστρονομία και γεύσεις ξεχωριστές, όπως το χιώτικο μανταρίνι, οι ελιές το κρασί, το ούζο συνθέτουν έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

«Το νησί πήγε πολύ καλά τουριστικά σε σχέση με τη δυνατότητα φιλοξενίας που διαθέτει. Να σημειωθεί ότι έχουμε περίπου 50 ξενοδοχεία - μέλη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου- και επιδιώκουμε επενδύσεις για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον και από Ευρώπη.

«Η Χίος αλλάζει. Με το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο θα έχουμε διεθνείς πτήσεις. Ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το 2024 από διάφορες αγορές του εξωτερικού αλλά και για το 2023 -με πτήσεις που θα πραγματοποιούνται με μικρά αεροσκάφη μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα - από Τουρκία, Κύπρο, Ιταλία και Ρουμανία», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ