ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό στην Κω, τον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό με τις δαντελωτές ακτές

Οδοιπορικό στην Κω, τον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό με τις δαντελωτές ακτές

Αμέτρητες είναι οι επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο επισκέπτης της Κω, ενός νησιού με δεκάδες εύκολα προσβάσιμες παραλίες, πλούσια βλάστηση και δραστηριότητες που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.

Ποδηλασία, ιππασία, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία, ημερήσιες εκδρομές, δεκάδες θαλάσσια σπορ, ιστιοσανίδα, kitesurfing, καταδύσεις, είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να απολαύσει στην Κω.

Οι επισκέπτες που αγαπούν τη φύση, μπορούν ακόμη να φωτογραφίσουν εξωτικά ροζ φλαμίνγκο στον υδροβιότοπο στο Ψαλίδι ή στις αλυκές στο Τιγκάκι, να κάνουν βόλτα ανάμεσα στα παγώνια στο δάσος της Πλάκας ή η πεζοπορία στην κορυφή του όρους Δικαίος.

Η Κως έχει ακόμη ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς αποτελούσε ανά τους αιώνες πνευματικό και πολιτιστικο κέντρο. Κορυφαίος αρχαιολογικός σταθμός, το Ασκληπιείο, όπου αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η επιστημονική ιατρική.

Ομάδα δημοσιογράφων, είχε την ευκαιρία να πάρει μια γεύση από την ξεχωριστή ομορφιά του νησιού, μετά από πρόσκληση του Δήμου της Κω και της CK Strategies.

Δήμαρχος Κω: Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στην ανάπτυξη του νησιού μας

Ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, τόνισε πως οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει στο νησί, οδήγησαν σε μια πρωτόγνωρη οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο «αντίπαλος» σε αυτή την προσπάθεια, είναι διάφορες κρατικές παθογένειες.

«Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα για την ανάπτυξη του νησιού μας (...), μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, εφόσον η Πολιτεία αλλάξει ρότα και αρχίσει να αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως αναπτυξιακό θεσμό, που μπορεί να ενεργοποιεί τις τοπικές δυνάμεις και δεν είναι απλά τμήμα της δημόσιας διοίκησης», τόνισε ο δήμαρχος της Κω.

Συνέχισε λέγοντας πως η δημοτική αρχή, συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων σε τομείς που «δεν θέλει ή δεν μπορεί το κράτος». Έφερε ως παράδειγμα τον τομέα της δημόσιας υγείας, όπου παρότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα, χορηγεί μηνιαίο χρηματικό επίδομα έως 450€, σε έως 12 επικουρικούς ιατρούς ή γιατρούς υπαίθρου, «ως κίνητρο για να επιλέξουν το νοσοκομείο του νησιού μας».

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Κω, παραχωρήθηκε ακίνητο έκτασης 34.600 τ.μ., για την κατασκευή νέου Νοσοκομείου. «Όλες οι δράσεις μας συγκλίνουν στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του», δήλωσε ο κ. Νικηταράς.

Επεσήμανε δε, πως το νησί βρίσκεται σε φάση «ωρίμανσης», καθώς έχουν ολοκληρωθεί βασικές υποδομές, αλλά οι εξελίξεις δημιουργούν νέες ανάγκες.

Ανέφερε ακόμη πως σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα για τη διεθνή ανάδειξη της Κω και την «Ιπποκρατική» της ταυτότητα.

«Εμείς οι Κώοι αισθανόμαστε ένα μεγάλο βάρος και μία ιστορική υποχρέωση να διαφυλάξουμε και διαδώσουμε τις Ιπποκρατικές αρχές», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύονται εναλλακτικές μορφές τουρισμού (θαλάσσιο, ποδηλατικό, γαστρονομικό, υγείας κλπ) που ενισχύουν την τοπική οικονομία και ενεργοποιούν την κοινωνία. Εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για τα όρια του μαζικού τουρισμού, εκτιμώντας πως το μοντέλο που ακολουθήθηκε προκαλεί ανισορροπία, δεν διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ σημάδια κορεσμού γίνονται όλο και πιο εμφανή.

Ο Δήμαρχος της Κω σημείωσε πως αναζητούν διέξοδο σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτό δε σημαίνει πως θα σταματήσει ο μαζικός τουρισμός.

Έθεσε ως προτεραιότητα «ένα νέο πρότυπο, με ισχυρή παραγωγική βάση, που θα άρει τις συνέπειες της μονοκαλλιέργειας και θα συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη».

Ζήτησε από την Πολιτεία στήριξη αλλά και πολιτικές, που όπως είπε θα απελευθερώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα ενεργοποιούν τις δημιουργικές δυνάμεις.

Πρωτογενής παράγοντας και τουρισμός

«Κλειδιά» ανάπτυξης για την Κω είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. Εκτός από ναυτικούς και ψαράδες, η Κως διαθέτει αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και πολίτες που ασχολούνται με τον τουρισμό άμεσα ή έμμεσα. Στην Κω παράγονται προϊόντα όπως κρασί, λικέρ, μέλι και πολλά ακόμα, τα οποία και αξιοποιούνται για τη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα.

Η πρώτη περιήγηση της αποστολής των δημοσιογράφων στην Κω, έγινε στο ελαιοτριβείο των αδελφών Παπαδημητρίου με την επωνυμία «Κωακός Ελαιώνας». Όπως αναφέρθηκε στην αποστολή από τα αδέρφια Παπαδημητρίου στόχος τους είναι να διατηρήσουν αλλά και να διαδώσουν την παράδοση και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων φέρνοντάς τα στο τραπέζι κάθε ελληνικού σπιτιού. Όλα τα προϊόντα σημείωσαν, παρασκευάζονται και μεταποιούνται με παραδοσιακές μεθόδους και συνταγές, με αγνά τοπικά υλικά από οικογενειακές βιοτεχνίες. Τα προϊόντα που παράγουν απευθύνονται τόσο σε νοικοκυριά, όσο και σε επαγγελματίες για τη δημιουργία γευστικών πιάτων με αγνά ελληνικά υλικά. Πρόσθεσαν επίσης πως αγοράζοντας κάποιος ελληνικά προϊόντα ενισχύει τους Έλληνες παραγωγούς και την τοπική οικονομία.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο βιολογικό κτήμα Αλόης «Pandrosia» της κας Κρυσταλένιας Δρόσου στο Πυλί.

Εκεί κατασκευάζονται είδη περιποίησης και προϊόντα με βιολογική αλόη αλλά και με ρόδι. Τα προϊόντα περιέχουν βιολογική αλόη βέρα, εκχύλισμα καλέντουλας και υαλουρονικό οξύ.

Στο κτήμα οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δουν τη διαδικασία αφαίρεσης του τζελ της αλόης από το φυτό αλλά και να μάθουν περισσότερα για τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν ακόμη το Οινοποιείο της Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου, αλλά και να ξεναγηθούν στο κτήμα «Ακράνι».

Δοκίμασαν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες κρασιού, ενώ η κ. Τριανταφυλλοπούλου τους μίλησε για τον Οινικό Τουρισµό, τις επισκέψεις τουριστών σε αµπελώνες και οινοποιεία και τη δοκιμή διαφόρων κρασιών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι επισκέπτες μαθαίνουν για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου. Ο οινικός τουρισμός συμβάλλει ακόμη στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και προσφέρει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις περιοχές που παράγουν οίνο. Η κ. Τριανταφυλλοπούλου τόνισε πως οι επισκέπτες των οινοποιείων, είναι εν δυνάμει πρεσβευτές του κρασιού της Κω και συνολικά του νησιού.

Στο Τιγκάκι και την πόλη της Κω

Ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ananea Μore Meni στον παραθαλάσσιο οικισμό Tiγκάκι. Το απόγευμα έγινε περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στα αξιοθέατα, στην τοπική αγορά και στην παλιά πόλη της Κω.

Οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα, από το περίφημο «κρασοτύρι» και το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού ντοματάκι, μέχρι τα εύγευστα τοπικά κρασιά, το θρεπτικό μέλι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πολλά άλλα.

Ακολούθησε δείπνο με τα παραδοσιακά εδέσματα της Κω στο εστιατόριο «H20».

Την δεύτερη μέρα της επίσκεψης στην Κω, οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της βιοτεχνίας μελιού «Μέλισσα» και ξεναγήθηκαν στο χώρο. Η επιχείρηση ασχολείται με την παραγωγή και το εμπόριο μελισσοκομικών προϊόντων. Το εργαστήρι λειτουργεί εδώ και 9 χρόνια στο νησί. Παράγει και συσκευάζει μέλι συνδυάζοντας τις παραδοσιακές πρακτικές με τις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους εξαγωγής και τυποποίησης.

Η Βασιλική Αγίου Στεφάνου

Τις εντυπώσεις έκλεψε η παραλία στον Άγιο Στέφανο και επίσκεψη στη Βασιλική.

Πρόκειται για δυο παλαιοχριστιανικές βασιλικές του 5ου ή του 6ου αιώνα που βρίσκονται στην παραλία του Αγίου Στεφάνου στον κόλπο της Κεφάλου, δίπλα από το ξενοδοχείο ΙΚΟS, 40 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κω. Ανακαλύφθηκαν το 1932 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luciano Laurenzi και αποτελούν αξιοθέατο για τον πλούτο, την εξαιρετική θέση, το μέγεθος και τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά τους.

Η αποστολή περιπλανήθηκε στα θεμέλια των κύριων ναών, ανάμεσα στους κίονες και τις καμάρες των αυλών και θαύμασε τα ψηφιδωτά δάπεδα, αλλά και τα τμήματα των βαπτιστηρίων και των βωμών.

Η παραλία εκεί, είναι από τα πιο εντυπωσιακά σημεία όλου του νησιού. Οι επισκέπτες κολυμπούν δίπλα στις βασιλικές ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να φτάσουν έως το γραφικό νησάκι απέναντι από την πλαζ, εκεί όπου βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κω: Στόχος μας η βιώσιμη ανάπτυξη

Το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, ανέδειξε μιλώντας με τους δημοσιογράφους η Σέβη Βλάχου Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων Δήμου Κω. Τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς του τουρισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πρόσθεσε πως ένα από τα βασικά κριτήρια των σύγχρονων ταξιδιωτών είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συνεπώς «ένας πράσινος προορισμός με υποδομές και δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον, κερδίζει πόντους».

Σύμφωνα με την κ. Βλάχου, πρόκειται για ένα στοίχημα που απαιτεί χρόνο και πολύ δουλειά. Τόνισε πως η Κως αλλάζει μέρα με την μέρα, με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της, την εφαρμογή της βιώσιμης κινητικότητας, τον έλεγχο της κυκλοφοριακής συμφόρησης, τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων και χώρων στάθμευσης, τη λελογισμένη υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, τη μακροπρόθεσμη διαχείριση των απορριμμάτων για μείωση και ανακύκλωση.

Θέλουμε και μπορούμε είπε, «να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να στηρίξουμε την ομαλή λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, να αναδείξουμε τα στοιχεία του τοπικού μας πολιτισμού και να υιοθετήσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού συμβατές με το νησί μας».

Ζια: Το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα

Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν ακόμη το παραδοσιακό χωριό Ζια, όπου και περπάτησαν στα γραφικά σοκάκια πριν το ηλιοβασίλεμα. Η περιοχή είναι ξακουστή για την εξαιρετική της θέα και το ηλιοβασίλεμά της, καθώς ο ταξιδιώτης μπορεί να αντενίσει έως την Ψέριμο, την Κάλυμνο και τα παράλια της Τουρκία. Η Ζια την καλοκαιρινή περίοδο σφύζει από ζωή. Οι δημοσιογράφοι απόλαυσαν τοπικές λιχουδιές στο εστιατόριο Olympia.

Ψέριμος: Το «ανέγγιχτο» νησί στην άκρη της Ελλάδας

Την τρίτη ημέρα η αποστολή επισκέφθηκε τη σύγχρονη Μαρίνα της Κω, που φιλοξενεί σκάφη από 7 έως 50 μέτρα. Βρίσκεται μόλις ένα μίλι νοτιοδυτικά από το λιμάνι και διαθέτει 8 προβλήτες με συνολικά 250 θέσεις ελλιμενισμού και 150 θέσεις χερσαίας απόθεσης. Η μαρίνα λειτουργεί πλήρως από το καλοκαίρι του 2001, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων. Η αποστολή των δημοσιογράφων επισκέφθηκε με σκάφος παραλία στην Ψέριμο. Το μικρό νησάκι που είναι γνωστό και ως Κάπαρη, έχει πολλούς χαμηλούς λόφους και μικρές κοιλάδες με άφθονα ελαιόδεντρα. Όπως αναφέρθηκε στην αποστολή η κύρια ασχολία των κατοίκων της Ψερίμου είναι η αλιεία και η κτηνοτροφία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ