ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πύργος των Ανέμων, ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός, είναι επισκέψιμος

Ο Πύργος των Ανέμων, ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός, είναι επισκέψιμος
REUTERS/Michalis Karagiannis

O «πύργος των Ανέμων», ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός και ρολόι του κόσμου, δέχεται μετά από 200 χρόνια επισκέπτες.

«Το ωρολόγιο του Ανδρόνικου», ο ναός του Αιόλου ή αλλιώς Αέρηδες κτίσθηκε από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας, στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. Στο πάνω μέρος κάθε πλευράς εικονίζονται ανάγλυφα οι άνεμοι με τα σύμβολά τους και τα ονόματά τους χαραγμένα.

Στις εξωτερικές πλευρές του υπάρχουν χαραγμένες γραμμές και μεταλλικοί γνώμονες, μέρος ηλιακών ρολογιών.

Ο πύργος των Ανέμων είναι ένα οκταγωνικό κτήριο που είναι κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο.

2016 08 25T140105Z 425714178 S1BETXMENPAA RTRMADP 3 GREECE ARCHAEOLOGY TOWEROFWINDS

REUTERS/Michalis Karagiannis

Στην μαρμάρινη στέγη του έχει σωθεί τμήμα κιονόκρανου κορινθιακού ρυθμού. Σύμφωνα με το Βιτρούβιο υπήρχε ανεμοδείκτης με τη μορφή του Τρίτωνα.

Στο εσωτερικό του υπήρχε μηχανισμός, πιθανότερα υδραυλικό ρολόι.

Ο πύργος των Ανέμων μετατράπηκε την παλαιοχριστανική εποχή σε εκκλησία ή σε βαπτιστήριο κάποιας γειτονικής εκκλησίας, ενώ στο χώρο έξω από την ΒΑ είσοδο υπήρχε χριστιανικό κοιμητήριο. Το 15ο αιώνα το μνημείο αναφέρεται αλλού ως ναός του Αιόλου και αλλού ως εκκλησία. Το 18ο αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού, χρησιμοποιήθηκε ως τεκές των Δερβίσηδων.

GREECE ARCHAEOLOGY TOWEROFWINDS

REUTERS/Michalis Karagiannis

Το εσωτερικό του Πύργου των Ανέμων είναι για πρώτη φορά επισκέψιμο μετά τις εργασίες αναστήλωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης έγιναν από το 1915 έως το 1919 από τον αρχιτέκτονα Α.Ορλάνδο και ακολούθησαν νέες το 1976 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Ο Πύργος των Ανέμων ανήκει στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ