ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο μπασίστας των ZZ Top, Ντάστι Χιλ

Πέθανε ο μπασίστας των ZZ Top, Ντάστι Χιλ
ΑΡ Photo

Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή ο μπασίστας των ZZ Top, Ντάστι Χιλ. Ο εκλιπών μουσικός υπήρξε μέλος του θρυλικού συγκροτήματος από το Τέξας για περισσότερα από 50 χρόνια.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την είδηση ότι σήμερα ο σύντροφός μας, ο Ντάστι Χιλ, πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Χιούστον του Τέξας», ανέφεραν σε δήλωσή τους τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήμαος, Μπίλι Γκίμπονς και Φρανκ Μπερντ.

«Σε εμάς, και στο πλήθος θαυμαστών των ZZ Top, θα λείψει η παρουσία σου και η καλή σου φύση», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η σύνθεση Γκίμπονς, Χιλ, Μπερντ ήταν αυτή με την οποία έγινε διάσημο το συγκρότημα, αν και οι Χιλ και Μπερντ δεν ήταν ιδρυτικά μέλη. Οι τρεις τους έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στο Τέξας, στις 10 Φεβρουαρίου του 1970. Τον Ιανουάριο του 1971 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο «ZZ Top's First Album».

@ΑP Photo

Ακολούθησε το «Rio Grande Mud» ένα χρόνο αργότερα. Το 1973 κυκλοφόρησαν το χρυσό «Tres Hombres», το οποίο συμπεριλάμβανε τη μεγάλη επιτυχία «La Grange».

Μετά από μία πολύ επιτυχημένη αμερικάνικη περιοδεία, ακολούθησε το «Fandango!» τον Απρίλιο του 1975, με τους ZZ Top να σκαρφαλώνουν για δεύτερη φορά στο Top-10 του Billboard, με το τραγούδι «Tush», το οποίο έγινε η δεύτερη μεγάλη επιτυχία τους.

Το 1976 , μετά από μία παγκόσμια περιοδεία, τα μέλη του συγκροτήματος έκαναν ένα διετές διάλειμμα, κατά το οποίο οι Γκίμπονς και Χιλ άφησαν τα γένια τους να μακρύνουν τόσο πολύ, που από τότε αποτέλεσαν το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα.

Οι ZZ Top επανήλθαν με το δίσκο «Degüello» το 1979, ο οποίος έγινε πλατινένιος. Ανάλογη ήταν η επιτυχία του «El Loco» δύο χρόνια αργότερα, αλλά η μεγάλη επιτυχία ήλθε το 1983 όταν ο δίσκος «Eliminator» ανέβηκε στο Top-10, έχοντας στο tracklist τις μεγάλες επιτυχίες «Gimme All Your Lovin'» και «Sharp Dressed Men».

Τον Οκτώβριο του 1985 κυκλοφόρησαν το «Afterburner». Ακολούθησε μία μεγάλη περιοδεία μέχρι το 1987, με το συγκρότημα να κάνει άλλο ένα μεγάλο διάλειμμα στη συνέχεια. Το 1990, κυκλοφόρησαν το «Recycler», ανεβαίνοντας στο Top-10 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το 1992 κυκλοφόρησαν τη συλλογή «Greatest Hits» με την επιτυχία «Viva Las Vegas», ενώ δύο χρόνια αργότερα ηχογράφησαν το «Antenna», ανεβαίνοντας στο Top-5 των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Ακολούθησαν το «Rhythmeen» το 1996 και το «XXX» το 1999. Τον Απρίλιο του 2003 κυκλοφόρησε ο προτελευταίος τους δίσκος με τίτλο «Mescalero», ενώ η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά ήταν το «La Futura» του 2012.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ