ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Τα άγρια ζώα του Τσέρνομπιλ

Τα άγρια ζώα του Τσέρνομπιλ
Πηγή: REUTERS/Vasily Fedosenko

Θα μπορούσε να είναι το πιο αντι-τουριστικό ρεπορτάζ, ανάμεσα στα links με τους επίγειους παράδεισους και τις Ελληνικές εξωτικές παραλίες που μπορείς να διαβάσεις στο CNN Greece.

«Τι συνέβη στο περιβάλλον όταν οι άνθρωποι εξαφανίσθηκαν από το Τσέρνομπιλ;». Το ερώτημα που πλανάται στο άκουσμα της λέξης Τσέρνομπιλ παρέμενε μέχρι πρότινος αναπάντητο.

Το πρακτορείο Reuters ταξίδεψε στον κρανίου τόπο, τριάντα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ.

Εκατό χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και ακολούθησαν το δρόμο της προσφυγιάς σε νέες πατρίδες της πάλαι ποτέ ακμάζουσας Σοβιετικής Ένωσης.

Τα σπίτια ετοιμόρροπα, τα παράθυρα και οι πόρτες ερμητικά κλειστά, τα εργοστάσια και τα νοσοκομεία εγκαταλελειμμένα.

Η ατέρμονη πορεία της ζωής συνεχίσει την αιώνια πορεία της. Η φύση δίνει πάντα τη λύση και η ζωή διαδέχεται το θάνατο.

Αγέλες λύκων αλεπούδων, κουκουβάγιες και ένα σωρό άγρια ζώα έχουν στήσει το καινούργιο τους σπιτικό στην άλλοτε απαγορευμένη ζώνη.

Οι μνήμες όμως δεν έχουν ξεθωριάσει. Το 1986 συνέβη μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές καταστροφές μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό αντιδραστήρα 4.

Από το Κίεβο που βρίσκεται περίπου 100 χλμ μακριά από το Τσέρνομπιλ διοργανώνονται μονοήμερες εκδρομές σε περιοχές που απέχουν ακόμη και λιγότερο από 30 χλμ από το σημείο της έκρηξης, το οποίο θεωρείται απαγορευμένη ζώνη.

CHERNOBYL WILDLIFE REUTERSVasilyFedosenko13

Πηγή: REUTERS/Vasily Fedosenko

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί στους επισκέπτες η «Νεκρή Πόλη», το Επιστημονικό Κέντρο Τσέρνομπιλ, το Ρόσσοκχατ που αποτελεί το νεκροταφείο των στρατιωτικών μηχανημάτων, αλλά και το χωριό Λελιγιοβ που απέχει μόλις 10 χλμ από τον πυρηνικό αντιδραστήρα που σήμερα έχει καλυφθεί με μία σαρκοφάγο από χάλυβα.

Όσοι επιθυμούν να περάσουν την απαγορευμένη ζώνη των 30 χλμ υποβάλλονται σε έλεγχο ραδιενέργειας κατά την έξοδο.

Διαβάστε επίσης:

Απαθανατίζοντας την απόκοσμη σαγήνη των τοπίων της πυρηνικής καταστροφής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ