ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εναλλακτική μορφή τουρισμού, η συγκομιδή της ελιάς

Εναλλακτική μορφή τουρισμού, η συγκομιδή της ελιάς
Eurokinissi/Aντώνης Νικολόπουλος

Συνυφασμένο με την αγροτική ζωή της Ελλάδας. Αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής οικονομίας, το μάζεμα της ελιάς, η παραγωγή του ελαιόλαδου και η διοχέτευσή του στην αγορά εντός ή εκτός Ελλάδος, από οικογενειακή υπόθεση που ήταν παλαιότερα έχει μετατραπεί σε μια κερδοφόρα επιχείρηση.


Η οικονομική κρίση έχει στρέψει αρκετούς από εμάς να αξιοποιήσουμε την πατρική μας περιουσία και τα αγροκτήματα που είχαν εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, αρκετοί επιλέγουν τον αγροτουρισμό για να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Και σε αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού, οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. H συγκομιδή της ελιάς γίνεται το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Ενδεχομένως να υπάρχουν, ακόμη και σήμερα, κάποια αγροκτήματα, τα οποία μέχρι στιγμής, δεν έχουν ολοκληρώσει τη συγκομιδή της ελιάς. Για αυτό όλοι, όσοι επιθυμείτε ένα εναλλακτικό τρόπο για να περάσετε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπορείτε να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα visitgreece, μπορείτε να βοηθήσετε στο μάζεμα της ελιάς και της μεταφοράς σε κάποιο παραδοσιακό ελαιοτριβείο για την παραγωγή του πολύτιμου ελαιόλαδου. Mετά το άλεσμα μπορείτε να πάρετε μαζί σας, εν είδει αμοιβής, μια ποσότητα λαδιού ή ακόμη και να γεμίσετε με το φρέσκο ελαιόλαδο μπουκάλια που θα φέρουν την προσωπική σας ετικέτα.

Ο αγροτουρισμός δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γίνει ένα με τη μάνα γη και τους ανθρώπους της, να πάρει ενεργό μέρος σε μια διαδικασία δημιουργική, βιώνοντας μια πραγματική επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Η φιλοσοφία του αγροτουρισμού βασίζεται κατ’ εξοχήν στη διαπροσωπική σχέση μεταξύ του κατοίκου της υπαίθρου και του ταξιδιώτη, ο οποίος σύντομα γίνεται από φιλοξενούμενος εγκάρδιος φίλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ