TRAVEL

Καβάλα: Η καλλονή της Μακεδονίας σε επτά βήματα

Καβάλα: Η καλλονή της Μακεδονίας σε επτά βήματα

Η Καβάλα μπορεί να υπερηφανεύεται ως μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, η πάλαι πότε «Μέκκα του καπνού» διατηρεί πολλά στοιχεία από την παλιά της φυσιογνωμία και «παντρεύει» αρμονικά το λιμάνι, τις πλατείες και τα σύγχρονα κτήρια, με τα παραδοσιακά σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα μνημεία, που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλους πολιτισμούς και εποχές. 

Η καλλονή της Μακεδονίας με τα πολλά ονόματα, προσφέρει στους επισκέπτες της αμέτρητους λόγους για να γοητευθούν από την ακαταμάχητη ομορφιά της.

Παλιά Πόλη

Γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, σπίτια με ξύλινους εξώστες, περιποιημένοι κήποι και αυλές, συνοδεύουν τις βόλτες στην Παλιά Πόλη. Ανεβαίνοντας στην κορυφή, η μαγευτική θέα προς τον κόλπο μαγεύει και παρασύρει το βλέμμα στο υπέροχο παλιό ναυπηγείο και μετά, στις εντυπωσιακές Καμάρες και το μεσαιωνικό Υδραγωγείο της πόλης, το οποίο αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο της γαλάζιας πολιτείας.

2

Το φρούριο

Το στολίδι της Καβάλας είναι αναμφισβήτητα το επιβλητικό της φρούριο, η Ακρόπολη. Στέκει στην κορυφή της Παλιάς Πόλης και εντός των τειχών του εξωτερικού περιβόλου, υψώνονται εντυπωσιακοί δυο πύργοι, ενώ στο εσωτερικό του λειτουργεί ένα υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του φρουρίου, χτίστηκε το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα μ.Χ. και κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, δέχτηκε τροποποιήσεις και ενισχύσεις, με τη σημερινή του μορφή να οφείλεται στην Οθωμανική ανακατασκευή του 1425.

3

Καπναποθήκες

Σήμα κατατεθέν της «Μέκκας του καπνού» είναι, φυσικά, οι καπναποθήκες. Από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1950, η πόλη της Καβάλας υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού στα Βαλκάνια. Σήμερα, τα κτήρια αυτά, αποτελούν μικρά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, με τα περισσότερα να φιλοξενούν πλέον τοπικές υπηρεσίες.

4

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, είναι ο σημαντικότερος της ανατολικής Μακεδονίας και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η αρχαία πόλη, με αρχικό όνομα Κρηνίδες, συνδέεται με εξαιρετικές ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα που διαμόρφωσαν τον δυτικό πολιτισμό. Μοναδικά μνημεία, που διασώζονται μέχρι σήμερα, μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία των πολιτισμών που διασταυρώθηκαν και αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Το θέατρο, η αγορά με το μοναδικό ψηφιδωτό, τα τείχη, η ακρόπολη, η παλαίστρα, η ρωμαϊκή δεξαμενή, όπου σύμφωνα με την παράδοση, οι Ρωμαίοι φυλάκισαν τον Απόστολο Παύλο, είναι ορισμένα μόνο από το σημεία που κάνουν τον αρχαιολογικό χώρο μοναδικό.

5

Παλαιό Υδραγωγείο – Καμάρες

Το τοξωτό Υδραγωγείο, γνωστό με το όνομα «Καμάρες», αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα καλοδιατηρημένα μνημεία της πόλης. Με μήκος τα 270 μέτρα και μέγιστο ύψος τα 25 μέτρα, το επιβλητικό έργο στηρίζεται σε 18 ογκώδη μεσόβαθρα και η σημερινή του δομή χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Οι καμάρες χτίστηκαν μεταξύ των ετών 1520-1530 στο πλαίσιο της ανακατασκευής της πόλης μετά την καταστροφή του 1391. Εικάζεται, ότι εντός του χώρου, υπήρχε ρωμαϊκό υδραγωγείο, το οποίο υδροδοτούσε την Καβάλα, στα ερείπια του οποίου χτίστηκαν οι Καμάρες.

6

Ιμαρέτ

Περίοπτη θέση εντός των τειχών της πόλης, έχει το Ιμαρέτ στη Χερσόνησο της Παναγίας. Πρόκειται ένα αριστουργηματικό και σπάνιο δείγμα της ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, που χτίστηκε μεταξύ 1817 -1821, αλλά πήρε την τελική του μορφή στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτέλεσε θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το μέγεθός του είναι 4.200 τετραγωνικά μέτρα και το μήκος του είναι περίπου 120 μέτρα.

7

Το «κονάκι» του Μεχμέτ Αλή

Στη πλατεία του Μεχμέτ Αλή, που βρίσκεται στην παλιά πόλη της Καβάλας, πάνω στη χερσόνησο της Παναγίας, υπάρχει το «κονάκι» του Μεχμέτ Αλή και το άγαλμά του. Η αναπαλαιωμένη κατοικία του πασά θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα και αποτελεί έναν αρκετά δημοφιλή πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Καβάλας.

8