Ρέθυμνο: Πολιτισμός, εμπειρία, όραμα και επενδύσεις σε λευκό φόντο
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ρέθυμνο: Πολιτισμός, εμπειρία, όραμα και επενδύσεις σε λευκό φόντο

Η ώρα του δείπνου έχει φτάσει. Το τραπέζι είναι έτοιμο και το art de la table συμπληρώνουν λευκές φρέζιες. Το σέρβις ξεκινά με τον πιο απροσδόκητο τρόπο: Δύο ψεκάσματα εσάνς μέντας στα χέρια για τις κυρίες και παλαιωμένου ουίσκι Lagavulin για τους κυρίους. Ένα υψηλών γαστριμαργικών απαιτήσεων δείπνο μόλις ξεκινά στο White – The Club Restaurant του Lux Me White Palace.

Amuse bouche για αρχή και με την ευρηματικότητα της μοριακής κουζίνας, σε μία μόλις μπουκιά κρύφτηκε όλη η γεύση της παραδοσιακής χωριάτικης σαλάτας. Ακολούθησε σούπα γλυκιάς κολοκύθας, με ραβιόλια βακαλάου με μελάνι σουπιάς και αυγοτάραχου Μεσολογγίου, ενώ στα κυρίως γευτήκαμε -για αρχή- tartare τόνου και συναγρίδας σε χυμό εσπεριδοειδών, φρέσκα φρούτα, σπιτικά τουρσιά, μους λευκού ταραμά και αφυδατωμένο αυγό, και ακολούθησε φιλέτο σφυρίδας συνοδευόμενη με πουρέ από καραμελωμένο κουνουπίδι, baby λαχανικά, σπιτικά cracker αστακού και σάλτσα με κρόκο Κοζάνης. Το wine pairing ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με βιολογικά κρασιά από την AgrecoFarms. Αδιαμφισβήτητα, η εμπειρία σε λευκό φόντο μας οδήγησε σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων.

Όμως δεν ήταν το μόνο ταξίδι που κάναμε. Μέσα σε ένα τριήμερο μαγευτήκαμε τόσο από τα βήματα του Ομήρου στο νησί των Κρητών, όσο και από τη διαδρομή ενός μνημείου μέσα στο χρόνο, αλλά και από ένα μοναδικό παραδοσιακό αγρόκτημα, που μας μύησε στην κρητική γενναιοδωρία και τη ρεθεμνιώτικη φιλοξενία…

Ο πολιτισμός

Η περιήγησή μας στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, λίγο πριν το σούρουπο και με το φθινοπωρινό αεράκι να μας συνοδεύει, ήταν η καλύτερη αφορμή για ό,τι θα ακολουθούσε. Ο μιναρές ύψους 33 μέτρων φάνηκε καθώς στρίψαμε σε ένα στενό, παρατηρώντας τα βενετσιάνικα κιόσκια (σαχνισιά), τα οποία κρέμονταν πάνω από το κεφάλι μας. Μπροστά μας έστεκε το πάλαι ποτέ Νερατζέ τζαμί και σημερινό Ωδείο Ρεθύμνου, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης. Το Ωδείο συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε με τη συμβολή του φορέα «Νίκος ∆ασκαλαντωνάκης – NDF» που ενισχύει περαιτέρω την παρουσία του στον χώρο του πολιτισμού με σημαντικές χορηγίες. Όμως, δεν είναι το μόνο «σημάδι» της δημιουργικής σύνδεσης Πολιτισµού και Τουρισµού που επιχειρεί ο φορέας. Με φάρο την εμπειρία και τη συνέχιση της συνεισφοράς στην ανασκαφή και το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, ο φορέας στηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες και δράσεις που διασώζουν και προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Σταμπολίδη σε ρόλο ξεναγού, επισκεφθήκαμε το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας. Ο λόφος της αρχαίας Ελέυθερνας, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, της αρχαίας Ίδης, και σε υψόμετρο περίπου 380 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην καρδιά της Κρήτης, αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της περιοχής από το 3.000 π. Χ. έως τον 14ο αι. μ.Χ. Από την ανασκαφή της Νεκρόπολης στην Ορθή Πέτρα φαίνεται ότι η Πρτώιμη Εποχή του Σιδήρου, κυρίως από το 900 έως και τα τέλη του 6ου ή τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. είναι η πιο σημαντική περίοδος της πόλης, που συνδέεται άμεσα με την αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο (Ιλιάδα και Οδύσσεια). Η εικόνα της ιστορικής διαδρομής της Ελεύθερνας ξεπηδά μέσα από τα υλικά κατάλοιπα του πολιτισμού της σε τρεις συνεχόμενες αίθουσες. Η πρώτη αίθουσα περιλαμβάνει τα εκθέματα εκείνα που επελέγησαν για μια πρώτη παρουσίαση της διαχρονικής δημόσιας, πολιτικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής της Ελεύθερνας. Στη δεύτερη αίθουσα αναπτύσσεται η θρησκευτική και λατρευτική ζωή στην Ελεύθερνας από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου έως και τα Βυζαντινά χρόνια, ενώ η Τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στις νεκροπόλεις της Ελεύθερνας.
Οπωσδήποτε ένα μουσείο που αξίζει να επισκεφθεί όποιος θέλει να έρθει λίγο πιο κοντά σε όλα όσα περιγράφει ο Όμηρος στις ραψωδίες του, ώστε να αντιληφθεί πως την Κρήτη διαπερνά ένα νήμα, που συνδέει τωον μινωικό πολιτισμό με τον Όμηρο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το όραμα

Πέρα από τα παραπάνω, ο φορέας «Νίκος ∆ασκαλαντωνάκης – NDF» αποδεικνύει περίτρανα την πολυεπίπεδη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση του Ομίλου Ν. ∆ασκαλαντωνάκη – Grecotel και μέσα από τη στήριξη της εκπαίδευσης των νέων, μέσα από τη χορήγηση υποτροφιών ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους, κυρίως στον τουριστικό κλάδο. Επιπλέον, και από τη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής της Κρήτης και όλης της Ελλάδας µε τον Τουρισµό, για την ουσιαστική στήριξη των τοπικών παραγωγών και την καλύτερη προώθηση των προϊόντων τους.

Η εμπειρία

Η εμπειρία όμως δεν σταμάτησε στο υψηλής ποιότητας προσωποποιημένο σέρβις και των εξαιρετικών γεύσεων κουζίνα, που φέρουν την υπογραφή της Grecotel, ούτε στις δράσεις του φορέα «Νίκος ∆ασκαλαντωνάκης – NDF», αλλά συνεχίστηκε σε ένα μοναδικό παραδοσιακό αγρόκτημα, την κρητική παραδοσιακή φάρμα AgrecoFarms. Για του λόγου το αληθές, στη γενέτειρα του Ξένιου Δία και με την αμετάβλητη πίστη στους αιώνες για τον «ιερό ξένο», ο Όμιλος ξενοδοχείων του Νίκου Δασκαλαντωνάκη προσφέρει στους φιλοξενούμενους την κρητική γενναιοδωρία και τη ρεθεμνιώτικη φιλοξενία που ο ίδιος διδάχτηκε από τη μητέρα του.

Με χαρακτηριστικά κτίσματα κρητικής – βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα, ταξιδέψαμε στο χρόνο, όσο επισκπτόμασταν το εκκλησάκι, τον νερόμυλο, το παλιό ελαιοτριβείο, το αλώνι, τον ξυλόφουρνος, το ρακοκάζανο, το κελάρι, το μπακάλικο, το τυροκομείο, τα εργαστήρια, τους παραδοσιακούς ξενώνες, τον λαχανόκηπο. 40 στρέμματα καλλιεργημένα με φροντίδα, κόπο και μεράκι, όπου αναβιώνουν με μοναδικό τρόπο οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής τυπικών κρητικών προϊόντων.

Πέρα από την αγάπη του για τον τουρισμό, το κτήμα AgrecoFarms με βιολογικές καλλιέργειες μετουσιώνει τo πάθος του για την κρητική γη σε έναν επίγειο παράδεισο. Γευτήκαμε φουρνιστό ζεστό ψωμί που οι ίδιοι ψήσαμε στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, ενώ είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στον τρύγο, πατώντας σταφύλια στο παραδοσιακό πατητήρι!

Η διαμονή

Ορμητήριό μας για τις περιηγήσεις μας ήταν το Lux Me White Palace, του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, στο Ρέθυμνο. To προϊόν Lux Me αποτελεί μια πολυτελή καινοτόμο πρόταση φιλοξενίας της Grecotel, που απαντά στις διεθνείς τάσεις της αγοράς. Πρόκειται για ένα μοναδικό concept που αφορά στην απόλυτη και ανεπανάληπτη εμπειρία πολυτελών διακοπών, με υψηλής γαστρονομίας εστιατόρια, υπέροχα δωμάτια, σουίτες και βίλες, εντυπωσιακές πισίνες και προσωποποιημένο σέρβις. Αξίζει να σημειωθεί πως το Lux Me White Palace ανανεώνεται διαρκώς με εμπλουτισμένο προϊόν και νέες υποδομές. Το πλάνο περαιτέρω αναβάθμισης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Lux Me White Palace για το 2020 αφορά στη δημιουργία νέων θεματικών εστιατορίων, πολυτελών καταλυμάτων και νέας Grecoland, ενώ προσθέτει 5 εντυπωσιακές πισίνες, ανανεωμένες υποδομές και υπηρεσίες spa, καθώς και αναβαθμισμένο περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας με τους υπέροχους κήπους μια ειδυλλιακή φυσική ατμόσφαιρα, που εναρμονίζεται με τη σύγχρονη αντίληψη του ευ ζην.

Οι επενδύσεις

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ εξήγγειλε ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, πρωτοπόρος και ηγέτης του ελληνικού τουρισμού. Το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα είναι επικεντρωμένο στη δημιουργία μονάδων «τρίτης γενιάς» μέσω ριζικών ανακαινίσεων και επεκτάσεων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων του, διευρύνοντας για μια ακόμη χρονιά τα μεγέθη του.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες του Ομίλου ολοκλήρωσαν ήδη την τελευταία τριετία επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης των ξενοδοχείων του ύψους 62 εκατ. ευρώ ενισχύοντας τις υποδομές φιλοξενίας της ελληνικής περιφέρειας σε Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Χαλκιδική και Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ριζικές ανακαινίσεις και επεκτάσεις σε πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα όπως τα Corfu Imperial και Lux Me Daphnila Bay Dassia στην Κέρκυρα, Pella Beach στην Χαλκιδική, Casa Marron (πρώην Lakopetra Beach) στην Αχαΐα, Lux Me White Palace στο Ρέθυμνο και το Lux Me Rhodos στη Ρόδο. Στο πλαίσιο προγράμματος ευρείας αναβάθμισης των συγκροτημάτων του ομίλου υλοποιείται επίσης πρόγραμμα ανακαίνισης στο Riviera Olympia & Aqua Park, του εντυπωσιακού ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Πελοποννήσου, που φέτος συμπλήρωσε 15 έτη λειτουργίας.

Στο Ρέθυμνο της Κρήτης βρεθήκαμε ακριβώς εκεί που η πολυτέλεια συνδυάζεται μοναδικά με την τοποθεσία. Βιώσαμε την απόλυτη σπιτική φιλοξενία και ζεστασιά, σε συνδυασμό με το μαγευτικό περιβάλλον και τις εκλεκτές υπηρεσίες, που κάνουν τη διαμονή κάθε επισκέπτη αξέχαστη.

Υπέροχο design, υψηλής ποιότητας προσωποποιημένο σέρβις, εξαιρετικών γεύσεων κουζίνα και πολλαπλές δυνατότητες ψυχαγωγίας, είναι η αποτίμηση ενός τριημέρου, με την υπογραφή της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης φιλοξενίας.