ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στο εργαστήριο που κατασκευάζονται οι βενετσιάνικες μάσκες

Στο εργαστήριο που κατασκευάζονται οι βενετσιάνικες μάσκες
REUTERS/Manuel Silvestri

Η ιστορία της μάσκας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι πρωτόγονοι φορούσαν μάσκες – προσωπεία ζώων και προσαρμόζοντας πολλές φορές, σε αυτές, τα κέρατα των ζώων που θήρευαν.

Το Μεσαίωνα στη Βενετία, οι κάτοικοι φορούσαν μάσκες για να κρύψουν τα συναισθήματά τους. Τις φορούσαν, επίσης, όταν συμμετείχαν σε παράνομες δραστηριότητες όπως χαρτοπαιξία, παράνομες σχέσεις, παράνομες πολιτικές δραστηριότητες.

Σήμερα η μάσκα θεωρείται κατεξοχήν αξεσουάρ της Αποκριάς.

CARNIVAL VENICEREUTERSManuelSilvestri3

Πηγή: REUTERS/Manuel Silvestri

Το καρναβάλι της Βενετίας ξεκίνησε μετά από νίκη της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» (όπως ονομαζόταν αρχικά η Βενετία) επί του Πατριάρχη της Ακουιλέια, Ούλρικο, το 1162. Ακολούθησε ξέφρενος χορός και εκδηλώσεις στην πλατεία San Marco. Την περίοδο της Αναγέννησης, το καρναβάλι της Βενετίας καθιερώθηκε ως επίσημος θεσμός.

Κατασκευάζονται από δέρμα, συμπιεσμένο χαρτί, πορσελάνη ή με μια πρωτότυπη τεχνική από γυαλί. Νόμος του 1339 απαγόρευσε στους Βενετούς να φορούν χυδαίες μάσκες και μεταμφιέσεις και να επισκέπτονται μοναστήρια, όταν τις φορούσαν.

Η Βενετία αποτελείται από 117 νησάκια τα οποία ενώνονται με 410 γέφυρες. Κάθε φορά που διασχίζετε μία γέφυρα περνάτε σε άλλο νησάκι. Το παλάτι του Δόγη, η γέφυρα των στεναγμών και το Ριάλτο είναι τα πιο διάσημα αξιοθέατά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ