ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γεύσεις της Λήμνου

Γεύσεις της Λήμνου
Δήμος Λήμνου

Η Λήμνος είναι ένας τόπος με πρωτόγνωρες φυσικές ομορφιές, αλλά και πλούσια γαστρονομική παράδοση που προσφέρει γνήσια γεύση της παράδοσης και ήρεμες διακοπές.

Η μακραίωνη ιστορία της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την παραγωγή μοναδικών προϊόντων, όπως το κρασί, τα εξαιρετικά τυριά, το μοναδικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι, το σιτάρι και το υπέροχο αλεύρι μαυραγάνι από παλιό σπόρο σταριού.

Αυτά τα αγαθά αποτελούν τη βάση της λημνιακής γαστρονομικής παράδοσης.

Προϊόντα της λήμνιας γης

Σύμφωνα με το visitgreece.gr, (την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΤ που αφορά την προβολή του ελληνικού τουρισμού) το νησί της Λήμνου έχει μεγάλη παράδοση στην παρασκευή τυριών, όπως το Καλαθάκι Λήμνου, το μελίχλωρο και τη φέτα.

Το Καλαθάκι Λήμνου είναι παραδοσιακό λευκό τυρί άλμης με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Οφείλει την ονομασία του στα μικρά πλεκτά ψάθινα καλούπια-καλαθάκια, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για τη στράγγισή του, το ανάγλυφο της επιφάνειας των οποίων αποτυπώνεται στην επιφάνεια του τυριού! Το μελίχλωρο (ή μελίπαστο) παρασκευάζεται παραδοσιακά από πρόβειο γάλα, το οποίο μετά τη στράγγιση, εκτίθεται σε σκιερούς χώρους, τις περιόδους κατά τις οποίες η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι σχετικά χαμηλή (μετά το τέλος της άνοιξης), ώστε βαθμηδόν να αφυδατωθεί. Σε πρώτη φάση το τυρί αποκτά υφή μεταξύ χλωρού και ξηρού, ενώ όταν η αφυδάτωση προχωρά, το τυρί γίνεται σκληρό. Απολαύστε το με ζυμαρικά, σαγανάκι αλλά και επιτραπέζιο.

Η Λήμνος, με μακραίωνη ιστορία στη μελισσοκομία, φημίζεται ακόμα για το αγνό μέλι που παράγει. Με το εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι παρασκευάζονται παξιμάδια, σταρένια και κριθαρένια, βουτήματα, κουλουράκια, τα φλομάρια (τοπικό ζυμαρικό) και ο τραχανάς.

12593923

Τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά με τους αστακούς, που φημίζονται ως οι πιο νόστιμοι του Αιγαίου, κυριαρχούν στην λημνιώτικη κουζίνα. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε κόκορα κοκκινιστό με φλομάρια, κατμέρια (τηγανίτες), κολοκύθια με αυγά, λακέρδα παστή, μποχτσαδέλια (πουγγάκια με τυρί), κλίκια (ντόπια τυρόπιτα).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Θανάσης Πάνος από την παλαιότερη έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ LXS»

Αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων αποτελούν τα λουκούμια, μια καταπληκτική συνταγή με βάση τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το άμυλο και την προσθήκη αρωμάτων, αλλά και ο γευστικός χαλβάς Λήμνου, ο οποίος παράγεται από την επεξεργασία του σουσαμιού (ταχίνι) με φυσικό τρόπο και κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις όπως βανίλια, κακάο, φυστίκια, μέλι, αμύγδαλα.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα βενιζελικά, ντόπια γλυκίσματα που εμπνεύστηκαν οι Λημνιές νοικοκυρές για να προσφέρουν το 1912 στον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, όταν αυτός επισκέφθηκε τη Λήμνο μετά την απελευθέρωσή της. Στα ζαχαροπλαστεία και καφέ του νησιού μπορείτε, ακόμα, να επιλέξετε τους σαμσάδες (παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα με σουσάμι), τα αμυγδαλωτά και γλυκά του κουταλιού (όπως άγριο σύκο, ντοματάκι, κολοκύθι κ.α.).

12593921

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μάνος Σπαρής/από την παλαιότερη έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ LXS»

Τοπικά ποτά

Στις πανέμορφες πεδιάδες του ηφαιστιογενούς εδάφους της, καλλιεργείται η λευκή αρωματική ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας από το οποίο παράγονται εξαιρετικά λευκά κρασιά και γλυκά κρασιά. Η ποικιλία αυτή χαρίζει κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) και Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.), που βραβεύονται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και εκθέσεις. Στην ανατολική πλευρά του νησιού καλλιεργείται η ερυθρή ποικιλία Λημνιό («Καλαμπάκι» στην τοπική ορολογία).

Παράλληλα με την παραγωγή κρασιού, ξεχωριστή θέση στη Λήμνο κατέχει και η παραγωγή τσίπουρου και ούζου στα περιβόητα λακαριά, τα τοπικά παραδοσιακά αποστακτήρια του νησιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ