TECH

Με το Galaxy Note 10+ η Samsung ανέβασε ψηλά τον πήχυ

Ο ανταγωνισμός στο χώρο των smartphones έχει φθάσει πλέον σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Τόσο υψηλά ώστε τα κορυφαία μοντέλα των μεγάλων κατασκευαστών, οι αποκαλούμενες και «ναυαρχίδες», να είναι συσκευές με ελάχιστα ψεγάδια και η επιλογή μεταξύ τους να είναι αρκετά δύσκολη.

Πόσο δύσκολο είναι πλέον να επιλέξεις να αγοράσεις ένα κορυφαίο smartphone, εφόσον βέβαια είσαι διατεθειμένος/η να δαπανήσεις ένα διόλου ευκαταφρόνητο (πάνω από 1000 – 1100 ευρώ) προκειμένου να αποκτήσει αυτό που θες, ήταν μία από τις σκέψεις που έκανα, τις λίγες ημέρες που είχα στη διάθεση μου το Galaxy Note 10+, τη πιο πρόσφατα «ναυαρχίδα» της Samsung. Μία εντυπωσιακή από πολλές απόψεις συσκευή με την οποία η Samsung δείχνει ότι έχει «ανεβάσει» πολύ ψηλά τον πήχυ στις συσκευές εκείνες που προορίζονται και για επαγγελματική χρήση.

Τρία είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που χαρακτηρίζουν το Note 10+: ο λεπτός σχεδιασμός του, οι νέες δυνατότητες του S Pen και η κάμερα. Φυσικά και δεν υπολείπεται σε επιδόσεις ή αντοχή της μπαταρίας αλλά τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά είναι εκείνα που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Μία διαφορά που υπάρχει σε σχέση με το παρελθόν είναι πω, για πρώτη φορά, το Note 10 κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις: μία με οθόνη 6,3 ιντσών (Note 10) και μία με οθόνη 6,8 ιντσών (Note 10+). Στη διάθεση μας είχαμε το Note 10+, το οποίο είναι εντυπωσιακά λεπτό και παρά τη μεγάλη οθόνη του δεν σου δίνει την εντύπωση ότι είναι τόσο …μεγάλο! Ενας βασικός λόγος είναι πως η Samsung κατάφερε να ανεβάσει την οθόνη του Galaxy Note 10+ στις 6,8 ίντσες, χωρίς να μεγαλώσει τον όγκο της συσκευής, σε σχέση με την περυσινή της πρόταση. Στο Galaxy Note 10+ εγκαταλείπονται πλήρως τα bezels, παρέχοντας έτσι την ευχέρεια να μεγαλώσει η οθόνη, χωρίς να επιβαρύνεται η φορητότητα και η λειτουργικότητα. Στην πράξη, αν κάποιος χειριζόταν άνετα το Galaxy Note 9 θα χειρίζεται εξίσου άνετα και το Note 10+.

Η οθόνη είναι εξαιρετικά ποιοτική με πολύ ζωντανά χρώματα. Τεχνολογίας Dynamic AMOLED, ανάλυσης Quad HD+ (3040x1440 pixels), με πυκνότητα pixel 498 ppi και υποστηρίζοντας το standard HDR 10+ η οθόνη του Galaxy Note 10+ προσφέρει υψηλή ποιότητα, μεγάλη λεπτομέρεια και κορυφαία απεικόνιση των χρωμάτων. Επίσης, ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος είναι κάτω από την οθόνη και αυτό δίνει επιπλέον «χώρο» χωρίς να περιορίζει την ευχρηστία της συσκευής.

Μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως στο Note 10 δεν υπάρχει πλέον η «κλασική» θύρα για υποδοχή ακουστικών (3,5 χιλιοστά) αλλά συνδέεται τα ακουστικά στην θύρα USB Type-C που υπάρχει. Σύμφωνα με τη Samsung, το αποτέλεσμα είναι επιπλέον 100 mAh στη μπαταρία που φθάνει στο Note 10+ τα 4300 mAh και η πραγματικότητα είναι πως «άντεξε» στη χρήση μίας ολόκληρης ημέρας, ήτοι δεν χρειαστήκαμε να συνδέσουμε φορτιστή ή power bank. Σημειωτέον πως το Note 10+ υποστηρίζει και φόρτιση στα 45W αλλά ο αντίστοιχος φορτιστής δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο.

Το... πενάκι

Ένας βασικός λόγος που η οικογένεια Note έχει φανατικούς χρήστες είναι το S Pen. Το «πενάκι» έχει εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο για τους κατόχους του S Pen και η περσινή αναβάθμιση του με αρκετές δυνατότητες συνεχίζεται και φέτος. Πρακτικά, δεν είναι πλέον μόνο ένα εργαλείο για επαγγελματική χρήση αλλά αξιοποιείται σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητας μας. Τα Air Actions, που πέρυσι είχαμε δει μόλις ένα ψήγμα, έχουν εμπλουτιστεί με πλήθος ενεργειών χειρισμού της συσκευής από απόσταση. Με συγκεκριμένες κινήσεις του S Pen ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί από απόσταση σχεδόν όλο το μενού της εφαρμογής της κάμερας, να μεταβεί στην επόμενη ή την προηγούμενη φωτογραφία στη γκαλερί των φωτογραφιών, να αυξήσει ή να μειώσει την ένταση του ήχου κ.α.

Επιπλέον, το S-Pen προσφέρει τη δυνατότητα οι ιδιόχειρες σημειώσεις με τη γραφίδα να αναγνωρίζονται και να μπορούν να μετατραπούν σε ένα κανονικό κείμενο, που μπορεί να επεξεργαστεί ή να μοιραστεί ο χρήστης. Εξαιρετικά πρακτικό και δουλεύει και με τα ελληνικά, αρκεί τα γράμματα σας να είναι σχετικά ευανάγνωστα. Σε διαφορετική περίπτωση, η αναγνώριση δεν είναι εφικτή.

Κορυφαία κάμερα

Ένας άλλος λόγος για να επιλέξει κανείς το Galaxy Note 10+ είναι οι φωτογραφικές δυνατότητες του τηλέφωνου, με την κορεατική εταιρεία να έχει προχωρήσει σε μια σημαντική αναβάθμιση.

Το Samsung Galaxy Note 10+ διαθέτει τον κλασσικό συνδυασμό υπερευρυγώνιας, στάνταρ ευρυγώνιας και τηλεφακού, που τείνει να υιοθετήσει το σύνολο της αγοράς στα ακριβότερα στρώματα, μαζί ένα ένα τέταρτο αισθητήρα βάθους. Σε επίπεδο ανάλυσης και διαφράγματος οι τρεις αυτές κάμερες προσφέρουν η μεν υπερευρυγώνια 16 megapixel με διάφραγμα f2.2, η στάνταρ ευρυγώνια 12 megapixel με μεταβλητό διάφραγμα f1.5/F2.4, ενώ ο τηλεφακός είναι στα 12 megapixel με διάφραγμα f2.1.

Χάρη στο συνδυασμό αυτό, πλήθος λειτουργιών που υπάρχουν μέσα στο μενού αλλά και τις δυνατότητες χειρισμού της κάμερας μέσω του S-Pen (τις αναφέραμε νωρίτερα) το Samsung Galaxy Note 10+ προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία φωτογραφίας αλλά και video σε όλα τα επίπεδα. Σε φωτεινές συνθήκες η απόδοση είναι εξαιρετική, τα χρώματα αποδίδονται πειστικά, με ωραία λεπτομέρειας και ευκρίνεια, ενώ τη νύχτα η λειτουργία Night Mode αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο για να βελτιώσετε το αποτέλεσμα στις δύσκολες φωτιστικές συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά, η εγγραφή video είναι επίσης απολαυστική με τη Samsung να πιστοποιεί για μια ακόμα φορά ότι σ’ αυτό το πεδίο μπορεί να υπερέχει έναντι του ανταγωνισμού. Ο σταθεροποιητής εικόνας (ενισχύεται και με ηλεκτρονική σταθεροποίηση στα 1080p) βοηθάει πολύ στη βελτίωση της ποιότητας. Ενδιαφέρουσα είναι και η λειτουργία τρισδιάστατης σάρωσης αντικειμένων, με το κατέβασμα της απαραίτητης εφαρμογής, που επιτρέπει το 3D σκανάρισμα αντικειμένων και την εισαγωγή τους στο app της κάμερας. Έξυπνη εφαρμογή αλλά θέλει ακόμη δουλειά.

Υψηλές επιδόσεις

Με δεδομένο ότι πρόκειται για μία συσκευή με τιμή στα 1149 ευρώ είναι μάλλον αναμενόμενο οι επιδόσεις να είναι κορυφαίες. Το Galaxy Note 10+ χρησιμοποιεί ως επεξεργαστή τον Exynos 9825 και η μνήμμη φθάνει στα αλλά και τα 12 GB! Είναι προφανές πως η εμπειρία είναι εξαιρετικά καλή και γενικότερα το μηχάνημα δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την εναλλαγή των εφαρμογών. Αν προσθέσει κανείς και διάφορες άλλες χρηστικές εφαρμογές, όπως το game launcher, που απευθύνονται και σε πιο ειδικά κοινά, τότε το Samsung Galaxy Note 10+ που δικαιολογεί τα χρήματα που ζητά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης