ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αγαπημένη παμπ του Joe Strummer στο Λονδίνο - Η μακρόχρονη ιστορία της

Η αγαπημένη παμπ του Joe Strummer στο Λονδίνο - Η μακρόχρονη ιστορία της

Ο Joe Strummer του βρετανικού πανκ συγκροτήματος The Clash κάνει χειρονομίες ποζάρει στο Walk of the Stars του Χόλιγουντ, 14 Φεβρουαρίου 1983.

AP

Οι δρόμοι του Λονδίνου είναι «στρωμένοι» με ιστορικά γεγονότα. Από τις μέρες που ο William Blake περιέγραφε λεπτομερώς τους «στοιχειωμένους δρόμους» της πόλης, μέχρι τα τελευταία χρόνια των ουρανοξυστών και του gentrification, η πόλη δεν έχασε ποτέ την κλίση της για ένα πράγμα: το ποτό.

Δεν υπάρχει ούτε ένας δρόμος στην πόλη που να μην έχει στεγάσει, κάπου, μία παμπ. Οι «τρύπες» της πόλης έδωσαν στέγη σε μια ποικιλία αξιοσημείωτων χαρακτήρων όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του πανκ ροκ ειδώλου Joe Strummer.

Δεν πρέπει μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Strummer εκτιμούσε βαθιά την παμπ σαν χώρο διασκέδασης. Άλλωστε, το punk rock στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τις ρίζες του στην παμπ ροκ σκηνή των μέσων της δεκαετίας του 1970, στην οποία πρωτοποριακά γκρουπ όπως οι Dr. Feelgood θα έθεταν τα θεμέλια του είδους μέσα στις μικρές σκηνές και τα παρασκήνια των θορυβωδών παμπ του Λονδίνου. Ο Strummer ξεκίνησε σε αυτή τη ροκ σκηνή της παμπ προτού γίνει θρύλος του πανκ με το πρωτοποριακό συγκρότημα The Clash.

Κάθε σπουδαίος καλλιτέχνης χρειάζεται μια μεγάλη παμπ για να αποσυμπιεστεί μέσα του και, σε όλη του τη ζωή, ο Strummer λάτρευε μια ιστορική παμπ στο Λονδίνο.

Σε απόσταση αναπνοής από τα εμβληματικά στούντιο του Maida Vale βρίσκεται η παμπ The Squirrel, ένα πολύ ιστορικό μέρος του Λονδίνου που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Η παμπ The Squirrel είχε φιλοξενήσει αξιόλογες φιγούρες. Λέγεται ότι ήταν αγαπημένο μέρος του βικτωριανού ποιητή Francis Thompson και αναφέρθηκε ακόμη και από τον Martin Amis σε ένα μυθιστόρημα του 1989. Ο Strummer είχε κάνει την παμπ σαν δεύτερο σπίτι του.

Παρά τη σημασία της παμπ για το πολιτιστικό τοπίο του Λονδίνου, η παμπ πρόσφατα έπεσε θύμα των αλλαγών που υπέστη η πόλη. Το 2018, ανακοινώθηκε ότι το The Squirel θα έκλεινε τις πόρτες το για να γίνει ξενοδοχείο. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που εμβληματικοί χώροι μετατρέπονται σε κάτι άλλο. Η Haçienda στο Μάντσεστερ είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Strummer δεν ήταν μαζί μας για να πολεμήσει για το The Squirrel, αλλά πολλοί κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο της.

Τελικά, οι διαμαρτυρίες έκαναν το συμβούλιο του Westminster να μην χορηγήσει πολεοδομική άδεια για τη μετατροπή της ιστορικής παμπ σε ξενοδοχείο.

Η παμπ παρέμεινε κλειστή εν μέσω των διαμαρτυριών και στη συνέχεια η πανδημία του Covid-19 έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρό της. Το 2022, τα απομεινάρια της αγαπημένης παμπ του Strummer εμφανίστηκαν για τελευταία φορά στους χάρτες της Google προτού μετατραπούν σε... ένα πολυτελές φαρμακείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ