ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ημέρα που οι Clash συνελήφθησαν για τρομοκρατία

Η ημέρα που οι Clash συνελήφθησαν για τρομοκρατία
Τα μέλη του βρετανικού πανκ συγκροτήματος The Clash φτάνουν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, στις 26 Μαΐου 1981 Associated Press

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι Clash εμφανίστηκαν μαζί με τους Sex Pistols ως ένα από τα πρωτοποριακά πανκ συγκροτήματα του Λονδίνου, προσφέροντας έναν έντονο, επαναστατικό ήχο που άφησε μια μόνιμη σφραγίδα στη βρετανική μουσική σκηνή. Καθώς προχωρούσε η δεκαετία, το ξεχωριστό στυλ των Clash εξελίχθηκε πέρα ​​από τα παραδοσιακά πανκ όρια, ενσωματώνοντας στοιχεία ρέγκε, φανκ και ροκαμπίλι, αλλά ο αέρας της αναρχίας στον ήχο τους δεν χάθηκε ποτέ.

Τα θέματα και ο τρόπος ζωής που αντικατοπτρίζονται στη μουσική των Clash δεν ήταν ποτέ εύκολα. Το σινγκλ τους του 1980 «Bankrobber» βασίστηκε σε αληθινά γεγονότα. Το κομμάτι που εμπνεύστηκε από το ska, αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού του οποίου ο πατέρας ληστεύει τράπεζες αλλά αρνείται να βλάψει κάποιον στην πορεία.

Στην πραγματικότητα, το τραγούδι βασίστηκε στον πατέρα του κιθαρίστα του συγκροτήματος Mick Jones. «Το Bankrobber είναι ενδιαφέρον», είπε κάποτε ο Jones στον Daniel Rachel, συγγραφέα του The Art of Noise: Conversations with Great Songwriters.

«Νομίζω ότι ο πατέρας μου θα μπορούσε να είναι βοηθός σε ληστεία. Κάποτε λέγεται πως το έκανε. Ήταν οδηγός ταξί».

Η πανκ εικόνα του συγκροτήματος πήρε μυθικές διαστάσεις όταν κατά τη διάρκεια ενός καυγά το 1978, κατά την οποία ο μπασίστας Paul Simonon και ο ντράμερ Topper Headon, συνελήφθησαν για τρομοκρατία. Στις 30 Μαρτίου 1978, οι δύο κάθισαν με μια ομάδα φίλων στη στέγη του στούντιο Chalk Farm στο Λονδίνο, πυροβολώντας περιστέρια με αεροβόλο τουφέκι.

Σύντομα όμως συνειδητοποίησαν πως τα πτηνά που σκότωναν ήταν πολύτιμα περιστέρια αγώνων, των οποίων ο ιδιοκτήτης είχε δώσει πολλά χρήματα για να τα αποκτήσει. Εν τω μεταξύ, η βρετανική αστυνομία, εντόπισε τους ταραξίες από έναν κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό, νόμιζε όμως πως τα αεροβόλα τουφέκια ήταν πραγματικά όπλα και μια άμεση απειλή για τους πολίτες.

Μέσα σε μισή ώρα, ένοπλες αστυνομικές μονάδες, μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας και ένα ελικόπτερο αναπτύχθηκαν στο σημείο. Ο Simonon και ο Headon συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τρομοκρατία, αλλά σύντομα αφέθηκαν ελεύθεροι με πρόστιμο 30 λιρών ανά κεφάλι, επιπλέον 30 λίρες σε νομικά έξοδα και δικαστική απόφαση να καταβάλει στον ιδιοκτήτη περιστεριών 700 λίρες ως αποζημίωση.

Διαβάστε επίσης: Record Digging: Οι Sleater Kinney επιστρέφουν με ένα δημιουργικό πένθος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ