ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο της Πύλου: Νέο βίντεο από το αλιευτικό - Εντοπίστηκε άλλη μία σορός

Ναυάγιο της Πύλου: Νέο βίντεο από το αλιευτικό - Εντοπίστηκε άλλη μία σορός
Λιμενικό Σώμα

Βίντεο που δείχνει την πορεία του αλιευτικού πλοίου, πριν βυθιστεί σε διεθνή ανοιχτά της Πύλου, παίρνοντας μαζί του δεκάδες ανθρώπους, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Στο βίντεο, που έχει τραβηχτεί από drone, φαίνεται το μοιραίο σκάφος στο οποίο επέβαινε άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός μεταναστών.

Εντοπίστηκαν ακόμη τρεις σοροί - 800 οι επιβαίνοντες αναφέρει έρευνα στο Πακιστάν

Δυο ακόμα σοροί εντοπίστηκαν στη θάλασσα, κοντά στο σημείο του πολύνεκρου ναυαγίου, ανοιχτά της Πύλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για άνδρες. Οι δύο σοροί μεταφέρονται στο λιμεναρχείο Καλαμάτας και πλέον ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 81 με τους διασωθέντες να είναι 105 και πάρα πολλοί αγνοούμενοι.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζονται και σήμερα, για έκτη μέρα, με τη συμμετοχή μιας φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού, τριών παραπλέοντων σκαφών, και ενός ελικοπτέρου, ωστόσο βαίνουν σιγά σιγά προς το τέλος τους, καθώς θεωρείται πλέον απίθανο να βγήκε κάποιος ζωντανός από το πλωτό φέρετρο που μετέφερε τους μετανάστες.

Αρνούνται τις κατηγορίες οι συλληφθέντες

Προθεσμία για να απολογηθούν αύριο Τρίτη 20/06, έλαβαν τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές για την υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας στα ανοιχτά της Πύλου με θύματα εκατοντάδες μετανάστες. Την ίδια ώρα, σε διευκρινίσεις αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης προχώρησε το Λιμενικό, διαψεύδοντας ξένα δημοσιεύματα.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων, ο εντολέας του -που απολογήθηκε πρώτος- αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στην μεταφορά των ατόμων και ότι είναι και αυτός ένας από τους μετανάστες που πλήρωσαν, όπως και οι υπόλοιποι.

Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν εκ νέου αύριο στις 10 το πρωί ενώπιον των δικαστικών αρχών και έως τότε κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Οι εννέα βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι συλληφθέντες πέρασαν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας στις 11:00 το πρωί, ενώ στον εξωτερικό χώρο βρίσκονταν από νωρίς συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου, οι οποίοι φώναζαν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων, μήπως και μάθουν κάτι νεότερο για την τύχη τους.

Την ίδια ώρα, εξιτήριο από το νοσοκομείο Καλαμάτας έλαβαν 18 μετανάστες που μεταφέρθηκαν εκεί από τον τόπο του ναυαγίου.

Παράλληλα, στη δομή της Μαλακάσας, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αίτησης ασύλου περισσότερων από 50 από τους διασωθέντες του τραγικού ναυαγίου.

Πακιστανικές Αρχές: Σχεδόν 800 άνθρωποι επέβαιναν

Περίπου 800 άνθρωποι επέβαιναν στο σαπιοκάραβο που ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας στο Πακιστάν, η οποία κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους.

Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει 14 υπόπτους σε σχέση με την φερόμενη παράνομη διακίνηση μεταναστών και η αστυνομία τόνισε ότι αναζητεί και άλλους υπόπτους.

Ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ ανέφερε ότι η πακιστανική κυβέρνηση διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου για το δίκτυο παράνομης εμπορίας ανθρώπων το οποίο θεωρείται ότι εμπλέκεται.

Οι σημαίες ήταν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια σήμερα στο Πακιστάν, καθώς πολλοί υπήκοοι της χώρας συγκαταλέγονταν σε όσους πνίγηκαν στο ναυάγιο.

Η έκθεση της αστυνομίας ανέφερε ότι ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε ότι έστειλε τρεις άνδρες στο σκάφος, το οποίο είχε χωρητικότητα 300-350 ατόμων, και είχε χρεώσει τον καθένα έως και τρία εκατομμύρια πακιστανικές ρουπίες (10.452,96 δολάρια).

Η εκτίμηση ότι επέβαιναν 800 άτομα προέρχεται από τις προκαταρκτικές έρευνες, τόνισε ο αστυνομικός Ριάζ Μουγκάλ.

«Μάθαμε από δύο επιζώντες, τους συλληφθέντες ύποπτους και τις οικογένειες των πενθούντων ότι το σκάφος μετέφερε περίπου 750 έως 800 άτομα», είπε ο Μουγκάλ στο Reuters.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο αριθμός των επιβατών ήταν μεταξύ 400 και 750 και οι ελληνικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι 104 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί και 78 άνθρωποι νεκροί.

Ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν στο Πακιστάν είπε ότι ο γιος του επέβαινε στο σκάφος και είναι αγνοούμενος, τονίζει η έκθεση της αστυνομίας.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι ο βασικός ύποπτος πίσω από ένα δίκτυο διακινητών που εκτείνεται στη Λιβύη, το Πακιστάν και την Ελλάδα, έχει έδρα στη Λιβύη.

Ο Μουγκάλ σημείωσε ότι τουλάχιστον 21 από αυτούς που πέθαναν την περασμένη εβδομάδα προέρχονταν από την περιοχή Κοτλί στο τμήμα της περιοχής Κασμίρ των Ιμαλαΐων που διοικείται από το Πακιστάν, από την οποία οι άνθρωποι φεύγουν με προορισμό την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ανώτερος περιφερειακός αξιωματικός της αστυνομίας, ο Ταχίρ Μαχμούντ, που εδρεύει στο Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του Κασμίρ, τόνισε ότι η αστυνομία αναζητά και άλλους υπόπτους εκτός από αυτούς που έχουν συλληφθεί. Δεν διευκρίνισε πόσους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ