ΚΟΣΜΟΣ

Το BBC αμφισβητεί την εκδοχή του Λιμενικού για το ναυάγιο στην Πύλο

Το BBC αμφισβητεί την εκδοχή του Λιμενικού για το ναυάγιο στην Πύλο
Δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου για το ναυάγιο στην Πύλο INTIME

Τη δική του εκδοχή δίνει το BBC για τον ναυάγιο στην Πύλο καθώς όπως αναφέρει έχει αποδείξεις που αμφισβητούν την εκδοχή του Λιμενικού για την αλληλουχία των γεγονότων.  

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ από την ανάλυση των κινήσεων των άλλων πλοίων στην περιοχή το υπερφορτωμένο από κόσμο πλοίο δεν κινούνταν για τουλάχιστον επτά ώρες πριν τη βύθισή του.

Σύμφωνα με το Λιμενικό όλες αυτές τις ώρες το πλοίον ήταν καθ’ οδόν προς την Ιταλία και δεν ήταν απαραίτητη μια επιχείρηση διάσωσης.

Το BBC αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τις ελληνικές Αρχές προσθέτοντας ότι την πραγματοποίηση έρευνας έχουν ζητήσει τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να διαπιστωστεί αν υπήρχαν ενέργειες που μπορούσαν να γίνουν.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι επιβαίνοντες δεν ήθελαν βοήθεια και δεν ήταν σε κίνδυνο πριν από τη βύθιση.

Το βρετανικό ΜΜΕ στηρίζει αυτή την εκδοχή των γεγονότων από δεδομένου εντοπισμού της Marine Traffic.

Τα δεδομένα δείχνουν δραστηριότητα σε μία πολύ μικρή περιοχή όπου έγινε η βύθιση θέτοντας εν αμφιβόλω την επίησημη εκδοχή ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τη διακυβέρνηση του σκάφους.

Το πλοίο δεν είχε συσκευή εντοπισμού οπότε δεν φαίνεται στο χάρτη ενώ το ίδιο ισχύει για τα σκάφη του Λιμενικού και τα άλλα πολεμικά σκάφη.

Χρονικό του ναυαγίου

Ο εντοπισμός του πλοίου έγινε από τη Frontex την Τρίτη 13/6 οπότε και ενημερώθηκαν οι ελληνικές Αρχές.

Η Alarm Phone, μία γραμμή εκτάκτου ανάγκης για μετανάστες που βρίσκονται εν πλω και αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλαβε τηλεφώνημα από το πλοίο.

Από την έρευνα για τις κινήσεις στην περιοχή επιβεβαιώσαμε ότι το Lucky Sailor έλαβε εντολή από το Λιμενικό να προσεγγίσει το πλοίο και να τους δώσει νερό και τρόφιμα, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε και από τα σκάφη του Λιμενικού.

Την παρουσία του σκάφους στην περιοχή επιβεβαίωσε και το πλοίο Faithful Warrior, το οποίο επίσης έδωσε τρόφιμα στο πλοίο.

Όλη αυτή την ώρα το πλοίο ήταν σχεδόν στάσιμο αναφέρει το BBC πριν τελικά βυθιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ