ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Petar»: Πλήττονται Δυτική Ελλάδα, Μακεδονία,Θεσσαλία - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία «Petar»: Πλήττονται Δυτική Ελλάδα, Μακεδονία,Θεσσαλία - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες
Από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Petar» στην Κέρκυρα ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI

 κακοκαιρία «Petar» συνεχίζει να δοκιμάζει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας με τη Δυτική Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θεσσαλία να βρίσκονται στο επίκεντρο έχοντας ήδη προκαλέσει ισχυρές βροχές, χαλάζι, αλλά και διακοπές ρεύματος από το πέρασμά του από την Κέρκυρα, ενώ στην Κεφαλονιά οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε το ταξίδι της το μεσημέρι του Σαββάτου (5/8) από την Κέρκυρα για να εξαπλωθεί σε άλλα νησιά του Ιονίου και στη Δυτική Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία.

Ισχυροί άνεμοι και βροχή καταγράφηκαν σε Καστοριά, τα ορεινά Γρεβενά και την περιοχή του Βοΐου στην Κοζάνη.

Η κακοκαιρία έχει ως κύρια χαρακτηριστικά της τους σφοδρούς ανέμους και την έντονη βροχόπτωση. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στο βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου τη Δυτική και βόρεια Θεσσαλία καθώς επίσης και στην Κεντρική Μακεδονία.

Σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε στο Μεσολόγγι χωρίς ωστόσο να έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής προβλήματα στην περιοχή, αλλά και στα Σύβοτα και στην Πάργα.

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έλαβαν κάτοικοι και επισκέπτες ορεινών Κοινοτήτων του Νομού Καρδίτσας.

Αντίστοιχο μήνυμα στάλη σε κατοίκους και επισκέπτες της Ηπείρου, των Ιονίων Νησιών και της Αιτωλοακαρνανίας το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ισχυρά τα φαινόμενα σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Συνέπεια αυτών ήταν να διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από τα Διβαράτα στον Μύρτο λόγω φερτών υλικών σε διάφορα σημεία του οδοστρώματος. Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία το συντομότερο.

Σύμφωνα με το ekefalonia.gr, από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκε η διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο Αργοστόλι Φισκάρδου, λίγο μετά τον Αγκώνα, από τη πτώση λάσπης και φερτών υλικών που έκλεισαν προσωρινά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Από τις κατολισθήσεις παγιδεύθηκαν 10 οχήματα στις περιοχές Άνω Μεριά και Καρυά.

Ανακοίνωση για την κατάσταση που βρίσκεται στο οδικό δίκτυο του νησιού εξέδωσε η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς: «Ενημερώνουμε τους χρήστες των επαρχιακών οδών Διβαράτα - Αγ. Ευφημία και Αργοστόλι - Φισκάρδο στα τμήματα των οποίων είχαν παρουσιαστεί προβλήματα από την κακοκαιρία Petar ότι έχουν αποδοθεί στην κυκλοφορία, πλην της επαρχιακής οδού Φάλαρη - Μακρυώτικα η οποία για την ασφάλεια των χρηστών θα παραμείνει κλειστή. Παρακαλούμε ωστόσο οι χρήστες των επαρχιακών οδών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην οδήγηση μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους».

Επιπλέον Δήμος Σάμης ανακοίνωσε το κλείσιμο της ξακουστής παραλίας του Μύρτου μέχρι νεοτέρας.

Στη βόρεια Κέρκυρα η «Petar»έφερε ισχυρές βροχές και χαλάζι, στην Κασσιόπη υπήρξε διακοπή ρεύματος. Δείτε φωτογραφίες:

Στο Σιδάρι, οι δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ, σύμφωνα με το corfutvnews.gr έληξε αισίως η περιπέτεια 10 τουριστών που είχαν παγιδευτεί στην παραλία Πόρτο Τιμόνι. Οι τουρίστες απομακρύνθηκαν μετά από κοινή επιχείρηση του Λιμενικού και ιδιώτη που έσπευσε με το σκάφος του και οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος.

Φωτογραφία: corfutvnews.gr

Σύμφωνα με το έτερο τοπικό μέσο kerkyrasimera.gr έντονες χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Κασσιόπης όπου κόπηκε και το ρεύμα.

Στον αντίποδα σκηνικό έντονης ζέστης με τον υδράργυρο να ξεπερνά και τους 40 βαθμούς καταγράφηκε σε μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας.

Ξεκινώντας από τα υψηλότερα επίπεδα ζέστης, όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη του meteo, σημειώθηκαν στη Στυλίδα Φθιώτιδας με 41 βαθμούς, στα Ψαχνά Ευβοίας με 40,8 βαθμούς, σε Τραγάνα Φθιώτιδας με 40,4 βαθμούς, Ιστιαία με 40 βαθμούς, Λευκοχώρι Φθιώτιδας με 40 βαθμούς, Θήβα - Νέα Οδό με 39,3 βαθμούς, Τρίκαλα με 39,2 βαθμούς κι Αμφίκλεια με 39,2 βαθμούς επίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ