ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Έρχεται δεύτερο σφοδρό κύμα στις επόμενες ώρες - Τραγικός ο απολογισμός

Κακοκαιρία Daniel: Έρχεται δεύτερο σφοδρό κύμα στις επόμενες ώρες - Τραγικός ο απολογισμός
EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η κακοκαιρία Daniel ξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα και αναμένεται να συνεχίσει το σφυροκόπημά της έως και αύριο Πέμπτη (7/9). Τεράστιες καταστροφές σημειώθηκαν για ένα ακόμη 24ωρο σε πολλές περιοχές, ενώ τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, μετά και τον 82χρονο στην Καρδίτσα, ο οποίος αγνοείτο.

Η κακοκαιρία, που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη 7-9-2023, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Εξάλλου, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star, προειδοποίησε για την πορεία που αναμένεται να λάβει η κακοκαιρία Daniel τις επόμενες ώρες, τονίζοντας ότι οι ισχυρές καταιγίδες θα ξεκινήσουν ένα δεύτερο και «επικίνδυνο κύκλο».

Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως από τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης (7/9) μέχρι και τις 7 με 8 το απόγευμα, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το Πήλιο, το ανατολικό τμήμα της Μαγνησίας, την ανατολική Λάρισα από τον Αγιόκαμπο και νοτιότερα, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. «Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες ξεκινούν ένα δεύτερο κύκλο. Έναν επικίνδυνο κύκλο», κατέληξε.

Κικίλιας: Μέχρι αύριο το βράδυ τα φαινόμενα

Για απίστευτα δύσκολες συνθήκες μίλησε και ο Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία που όπως είπε θα διαρκέσει μέχρι αύριο το βράδυ κι ενδεχομένως να επηρεάσει ακόμη περισσότερο την Αττική. Το «άνοιξαν οι ουρανοί ισχύει κυριολεκτικά» είπε ο κ. Κικίλιας. Υπογράμμισε ότι οι αρχές καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ιεραρχώντας τις ανάγκες ενώ γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης κρίσιμων υποδομών.

Live ην πορεία της κακοκαιρίας

Τρεις οι νεκροί, αγωνία για τους αγνοούμενους

Σε «κόκκινο συναγερμό» παραμένει η Πολιτική Προστασία, καθώς κορυφώνεται η πρωτοφανής κακοκαιρία Daniel που συνεχίζει να προκαλεί χαος στην χώρα έχοντας στερήσει τη ζωή σε τρεις πολίτες μέχρι τώρα, με άλλους δύο να θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι.

Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (6/9) έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε η σορός ενός ηλικιωμένου άνδρα στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους τρεις. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο άτυχος 82χρονος καταπλακώθηκε από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Παράλληλα, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα εντοπίστηκε σώος ο 85χρονος σύζυγος της 87χρονης γυναίκας, η οποία είχε βρεθεί νεκρή στην Πάλτση του Πηλίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό ενός κτηνοτρόφου στο χωριό Πετρωτό του Δομοκού, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν από σήμερα το πρωί. Ο κτηνοτρόφος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αγνόησε τις προειδοποιήσεις και κάτω από έντονη βροχόπτωση, κατευθύνθηκε με το τρακτέρ του προς τις κτηνοτροφικές του εγκαταστάσεις για να φροντίσει τα ζώα του.

Αγνοείται νιόπαντρο ζευγάρι Αυστριακών στο Πήλιο

Ζευγάρι νεαρών Aυστριακών, που βρισκόταν στο Πήλιο για τον μήνα του μέλιτος αγνοείται εδώ και δυο ημέρες, από την ώρα δηλαδή που ξέσπασε η σφοδρή καταιγίδα στην περιοχή, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Ο Philip και η Michaela διέμεναν σε εξοχική κατοικία, στην περιοχή των Ποτιστικών, στην Ξυνόβρυση Αργαλαστής, του Δήμου Νοτίου Πηλίου, όπου διέμενε και το ζευγάρι συμπατριωτών τους, το οποίο διασώθηκε χθες, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ προτίμησαν να παραμείνουν στην παραθεριστική κατοικία τους, θεωρώντας ότι είναι πιο ασφαλείς, σε αντίθεση με το άλλο ζευγάρι των Αυστριακών, που έφυγε προς Ξυνόβρυση και τελικά σώθηκαν.

Λίγες ώρες αργότερα, δυο από τις εξοχικές κατοικίες παρασύρθηκαν προς την θάλασσα και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές

Η χώρα «πνίγεται» στη βροχή και στη λάσπη, καθώς ολόκληρη η Θεσσαλία έχει μετατραπεί σε λίμνη από τα ποτάμια που έχουν υπερχειλίσει. Οι ζημιές σε υποδομές, σε σπίτια, δρόμους, αλλά και στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστες την ώρα μάλιστα που το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και για το επόμενο 24ωρο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί όλοι οι δήμοι Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Σποράδων και οι τρεις δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων στη Λάρισα. Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές τις τελευταίες δύο ημέρες.

Στο Πήλιο δρόμοι κόπηκαν στα δύο, στον Βόλο δεν έχουν ρεύμα και νερό, ενώ σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος της Θεσσαλίας. Το μεσημέρι της Τετάρτης, η χώρα «κόπηκε στα δύο», όταν έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα στο ύψος της Λάρισας. Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές που «σφυροκοπούνται».

Ο Daniel έπληξε και την Αττική - Ήχησε το 112

Περίπου στις 20:25 της Τετάρτης στάλθηκε μήνυμα 112 για περιορισμό μετακινήσεων στην περιοχή της Αττικής εξ αιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το σχετικό μήνυμα που έλαβαν από το 112 κάτοικοι στα νότια προάστια της Αττικής. Τα μηνύματα αφορούσαν πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων αρκετές σε βόρεια και νότια προάστια, όπως: Κηφισιά, Μελίσσια, Καισαριανή, Άνω Καλαμάκι, Βούλα.

Χαρακτηριστικό της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί στην Αττική, είναι ότι ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Καλλιδρομίου, Μαυρομιχαλη, Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει διακοπή ρεύματος, ενώ δεν λειτουργούν ακόμη και κεντρικά φανάρια.

Η ορμή του νερού ήταν τέτοια που παρέσυρε τρομοκρατημένους πολίτες ακόμα και στο μετρό του Ευαγγελισμού που επίσης χρειάστηκε να κλείσει λόγω πλημμύρας. Στην προσπάθειά τους να σωθούν, πολίτες προσπαθούν να πιαστούν από τις ταμπέλες που είναι τοποθετημένες στην άκρη των πεζοδρομίων.

Οι σκηνές στο βίντεο είναι πράγματι σοκαριστικές και δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι αυτά συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας έξω από τον Ευαγγελισμό.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, όπου είχε κλείσει νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης από την οδό Πέτρου Ράλλη έως και την οδό Χαμοστέρνας λόγω συσσώρευσης υδάτων. Αντίθετα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου - Σχίνου, από το ύψος της περιοχής του Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Σχίνο. Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Ωκεανίδων στην περιοχή της Ελευσίνας και στην οδό Αγ. Παρασκευής από στην περιοχή των Αχαρνών.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, την Πέμπτη (7/9) αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα βορειδυτικά τους 24 με 26, στα υπόλοιπα ηπερωτικά τους 27 με 30 και στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Στη Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο νότιο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως το πρωί, σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στις δυτικές Κυκλάδες.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Από τα βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και από το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και τοπικά στις βόρειες Κυκλάδες έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια και βαθμιαία βελτίωση.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ