ΕΛΛΑΔΑ

Οπαδική βία: Τα 200 ονόματα - «κλειδιά» που θα δώσουν ώθηση στην έρευνα - «Αγγίζουν» τον καθοδηγητή

Οπαδική βία: Τα 200 ονόματα - «κλειδιά» που θα δώσουν ώθηση στην έρευνα - «Αγγίζουν» τον καθοδηγητή
EUROKINISSI

Στοιχεία «φωτιά» για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, κατέθεσαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Βρούτσης αντίστοιχα, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου χθες, την ώρα που μάλιστα ζητήθηκε αναβάθμιση της έρευνας. Ο ογκοδέστατος φάκελος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λίστα με 200 ονόματα χούλιγκανς όλων των ομάδων που διακρίνονται και για ποινικά αδικήματα, αλλά και μία σειρά άλλων δεδομένων που παραπέμπουν σε λειτουργία εγκληματικών οργανώσεων.

Στους αστυνομικούς ο 18χρονος φέρεται να περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα της βραδιάς που οδήγησαν στον βαρύ τραυματισμό του αστυνομικού αλλά και τον ρόλο ενός μεγαλύτερου ηλικίας άνδρα ο οποίος, όπως υποστήριξε, έδωσε το σύνθημα για την επίθεση.

Παράλληλα, ο Γιάννης Οικονόμου, εν μέσω νέων δηλώσεων προανήγγειλε περαιτέρω συλλήψεις για τα επεισόδια στου Ρέντη, πέραν της σύλληψης του 18χρονου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ο άνθρωπος που «εφοδίασε» με φωτοβολίδες, πέτρες και ξύλα έχει σκιαγραφηθεί.

«Θα έχουμε συλλήψεις, θα φθάσουμε στον καθοδηγητή»

«Θα έχουμε συλλήψεις, δεν θα μείνουμε μόνο στη συγκεκριμένη σύλληψη του καθ’ ομολογία δράστη. Υπάρχει πλήθος στοιχείων. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να φθάσουμε στον καθοδηγητή. Έχει σκιαγραφηθεί από τον δράστη άνθρωπος που παρακίνησε τα μέλη αυτής της συμμορίας να βγουν από την εξέδρα και να επιτεθούν στους αστυνομικούς. Είναι ο άνθρωπος που εφοδίασε με όπλα, φωτοβολίδες, ξύλα και πέτρες τα οποία είχε κρύψει σε χώρο εκτός γηπέδου» ανέφερε ο κ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

«Οι λίγοι που κάνουν κακό στις ομάδες, να αντιμετωπιστούν ως εγκληματικές οργανώσεις»

Από την πλευρά του, κάθετος ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για την εφαρμογή των μέτρων κατά της οπαδικής βίας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Mega, τόνισε μεταξύ άλλων πως οι αθλητικές ομάδες πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες που έχει θέσει το κράτος, όπως να έχουν κάμερες ευκρίνειας.

Μάλιστα, τόνισε πως η βία και η εγκληματικότητα δεν έχουν χρώμα και δεν ανήκουν αποκλειστικά σε μία ομάδα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή να τα καταφέρει ο 31χρονος αστυνομικός μετά τον ακρωτηριασμό του, ο οποίος δέχθηκε ναυτική φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στου Ρέντη.

«Κάνουμε θυσία για δύο μήνες. Μέσα σε αυτούς τους μήνες θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Είμαστε και πρέπει να είμαστε στην ίδια σελίδα με τις ομάδες. Προστατεύουμε αυτό που αγαπάμε για να γυρίσουμε ασφαλείς στα σπίτια μας», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας στους αγώνες της Super League οι οποίοι θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες, έως και τις 12 Φεβρουαρίου του 2024.

«Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά θα καταφέρουμε, γιατί δεν θα κάνουμε πίσω. Το σημαντικό είναι αυτοί οι λίγοι που κάνουν κακό στις ομάδες και στους φιλάθλους επιτέλους να αντιμετωπιστούν ως εγκληματικές οργανώσεις, όπως κρίνει η δικαιοσύνη», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στα υψηλά κλιμάκια των χούλιγκανς ο «καθοδηγητής» – Οι τέσσερις «αρχηγοί» στο σημείο των επεισοδίων

Στα υψηλά κλιμάκια των χούλιγκαν βρίσκεται ο «καθοδηγητής» τον οποίο οι Αρχές γνωρίζουν και προσπαθούν να βρουν τα στοιχεία που θα τον «δέσουν» στην υπόθεση των αιματηρών επεισοδίων στου Ρέντη με τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο με ενεργό δράση σε επεισόδια και σε επιθέσεις χούλιγκανς γνωστό στις Αρχές.

Την ίδια ώρα, έχει προχωρήσει αρκετά η έρευνα για τα τέσσερα αρχηγικά μέλη τα οποία ήταν στα επεισόδια οργάνωσαν και έδωσαν εντολές στον στρατό των χούλιγκαν και φρόντισαν αμέσως μετά να μην επιστρέψουν στο γήπεδο για να μην εγκλωβιστούν, αλλά εξαφανίστηκαν.

Στην έρευνά τους έχουν διευρύνει τόσο πολύ τα όρια, που έχουν ζητήσει διερεύνηση κινητών τηλεφώνων έως και 15 ημέρες πριν τα επεισόδια στου Ρέντη, ενώ οι πληροφορίες που είχαν φτάσει από πληροφοριοδότες που κινούνται στους κύκλους των χούλιγκαν ανέφεραν ξεκάθαρα στους αστυνομικούς ότι χούλιγκαν ετοίμαζαν σοβαρά επεισόδια στον συγκεκριμένο αγώνα.

Για αυτό μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. είχε επιλέξει να στείλει στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» διμοιρία των ΜΑΤ για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους χούλιγκαν οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να ρίξουν την ναυτική φωτοβολίδα σε ευθεία και να τραυματιστεί σοβαρά ο 31χρονος αστυνομικός που χαροπαλεύει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μετά τον ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του.

200 «σκληροί» χούλιγκανς στα χέρια της Δικαιοσύνης - Τι περιλαμβάνει ο φάκελος

Όπως έγινε γνωστό, φάκελο με περίπου 200 ονόματα σκληροπυρηνικών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες τις ομάδες και σε πανελλαδικό επίπεδο προσκόμισαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Οι δύο υπουργοί ζήτησαν από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς συμπεριλαμβανομένης και της δολοφονικής επίθεσης στο Ρέντη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα στοιχεία εκτός από οπαδική βία αφορούν και σε εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά και προστασία.

Επίσης, στον φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνονται και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

Όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί ο κατάλογος αφορά όλα τα χρώματα και όλη την επικράτεια και περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά οπαδικής- και όχι μόνον-βίας που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, οι οποίες φθάνουν ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου.

Σε δηλώσεις τους εξερχόμενοι του Αρείου Πάγου οι κ.κ. Οικονόμου και Βρούτσης δήλωσαν:

«Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση βρεθήκαμε σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε πολύ ουσιαστικά στοιχεία για την οπαδική βία. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους και την ασφάλεια των αξιών του αθλητισμού. Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά που δείχνουν ότι η οπαδική βία ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού και συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Προσκομίσαμε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά, σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε εκ μέρους της Κυβέρνησης την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας με σκοπό να φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών, όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο.

«Νομίζω πως τα στοιχεία που δώσαμε στην κα Εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε, διότι οι διαδικασίες και οι έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν, αλλά και όσους, ενδεχομένως, τους ανέχονται ή τους υποκινούν».

Βρούτσης: Θα μπουν κάμερες παντού - «Ακτινογραφία» για όσους μπαίνουν στα γήπεδα

Στο μεταξύ, ξεκάθαρος ήταν αναφορικά με την υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας πως θα τοποθετηθούν «ηλεκτρονικές κάμερες παντού στα γήπεδα «με τρόπο» μάλιστα «που δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν» και πως όσοι πλέον εισέρχονται σε έναν αγώνα θα περνούν «από ακτινογραφία».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως η παρουσία της αστυνομίας στο γήπεδο είναι απαραίτητη.

Αναφορικά με τη λίστα με τα 200 άτομα που εμπλέκονται σε σειρά υποθέσεων είπε ότι πρόκειται «για άτομα με έντονη παραβατική συμπεριφορά και παραβατική ποινική συμπεριφορά».

Συμπλήρωσε δε, πως την οπαδική βία παρακινούν επίσης «τοξικά δημοσιεύματα και εμπρηστικές δηλώσεις».

Καταλήγοντας, ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως «η καρδιά μας είναι κοντά στον αστυνομικό και στην οικογένειά του. Στόχος μας να αξιοποιήσουμε όλα μας τα όπλα για την εξιχνίαση της υπόθεσης».

Κρίσιμη η κατάσταση του 31χρονου αστυνομικού - Ακρωτηρίασαν το ένα πόδι του

Και ενώ το κυβερνητικό επιτελείο εργάζεται για να δώσει ένα γερό «χαστούκι» σε όσους εμπλέκονται σε περιστατικά οπαδικής βίας, το θύμα των τελευταίων αυτών επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, ο 31χρονος αστυνομικός δίνει «μάχη» με τη ζωή του, καθώς έγινε γνωστός ο ακρωτηριασμός του ενός ποδιού τουαπό τους ιατρούς του Γενικού Κρατικού Νίκαιας.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο αστυνομικός είχε μη αναστρέψιμες ισχαιμικές βλάβες και εκτεταμένες μυϊκές νεκρώσεις στην περιοχή του τραύματος του μηρού και συνεπώς ελήφθη η απόφαση του ακρωτηριασμού του αριστερού κάτω άκρου του προς αποφυγή τοπικών σηπτικών και συστηματικών επιπλοκών και σοβαρής επιδείνωσης της υγείας του.

Ο 31χρονος παραμένει νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, σε καταστολή και μηχανικό αερισμό. Υποστηρίζεται αιμοδυναμικά με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα και εξωνεφρική αιμοκάθαρση.

Παραιτήθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης από την προεδρία της Super League

Την ίδια ώρα, την παραίτησή του από την προεδρία της Super League υπέβαλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί η πρόταση μομφής που είχαν υποστηρίξει ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης.

Ύστερα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στα ελληνικά γήπεδα, οι παραπάνω τέσσερις ΠΑΕ με κοινή επιστολή ζήτησαν την απομάκρυνση του Βαγγέλη Μαρινάκη από τη θέση του προέδρου της Λίγκας.

Η εν λόγω εξέλιξη αυτόματα σημαίνει πως στο επόμενο Δ.Σ. αναμένεται να υπάρξει νέος πρόεδρος στη Super League.

Όπως έγινε γνωστό, το άτομο που θα αντικαταστήσει προσωρινά τον Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, είναι η Κάτια Κοξένογλου, η οποία αποτελεί την αναπληρώτρια πρόεδρο και θα μείνει σε αυτό το πόστο μέχρι να υπάρξει σε νέο ΔΣ και ψηφοφορία για τον διάδοχο του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης του κ. Μαρινάκη:

«Κύριοι,

Θέλω να ξεκαθαρίσω σε όλους σας σχετικά με το θέμα της βίας που ταλανίζει τον αθλητισμό τις τελευταίες μέρες, ότι καταδικάζω απερίφραστα κάθε μορφή βίας και στην κοινωνία και στο ποδόσφαιρο και αυτό και εγώ και η ομάδα μου το δείχνουμε με πράξεις και όχι με κούφια λόγια και αναγγελίες.

Εμείς μετά το περιστατικό με την κροτίδα διερευνήσαμε και εντοπίσαμε τον δράστη και τον αποβάλλαμε δια βίου από το γήπεδο μας. Ταυτόχρονα τοποθετήσαμε κάμερες υψηλής ευκρίνειας πριν τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Σας θυμίζω επίσης ότι είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος Πρόεδρος Συλλόγου που διοργανώνει απ’ ευθείας με την UEFA έναν Ευρωπαϊκό τελικό χωρίς την εγχώρια Ομοσπονδία, με τεράστια επιτυχία και με τα υψηλότερα στάνταρντ ασφαλείας να τηρούνται και να παίρνουμε συγχαρητήρια για αυτά.

Είμαστε οι πρώτοι που καταγγείλαμε τις υποθέσεις Στοιχηματισμού και Διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και θέλουμε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να λάμψει η αλήθεια σε όλες τις υποθέσεις. Μόνον έτσι θα απαγκιστρωθεί το ποδόσφαιρο από τα εγκληματικά στοιχεία που το σκοτώνουν.

Μέχρι σήμερα, ως Πρόεδρος της Λίγκας έφερα στο συνεταιρισμό, που ήταν στα όρια της διάλυσης, τη μεγαλύτερη ως τώρα χορηγία στην ιστορία της Super League, 9 εκατομμύρια ευρώ, που διασφάλισε τη συνέχεια της ύπαρξής του.

Μπήκα στη διαδικασία εξεύρεσης πόρων από το Στοίχημα και όχι μόνον για τις ομάδες που το έχουν ανάγκη και προσπάθησα να δημιουργήσω την Επαγγελματική Διαιτησία που θα εξασφάλιζε και τους Διαιτητές και την ισονομία στο ποδόσφαιρο και όλα αυτά με την σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομάδων. Βλέπετε ότι η κατάσταση στη διαιτησία δεν έχει προηγούμενο. Όμως επίσης φαίνεται ότι κάποιοι δε θέλουν να την αλλάξουν.

Η επαγγελματική διαιτησία δεν έγινε ποτέ πράξη, παρότι είναι νόμος της Πολιτείας, γιατί απλά κάποιοι δε θέλουν την ισονομία.

Περιορίσαμε τα ποσά που έφευγαν από τις ομάδες μας και κατέληγαν στο ταμείο της ΕΠΟ και τα επιστρέψαμε σε αυτές.

Ζητήσαμε έλεγχο από την ΕΠΟ για να δούμε που πηγαίνουν τα εκατομμύρια των ομάδων και κάποιοι ακόμα και μέσα στο συμβούλιο της Super League δεν ήθελαν τη διαφάνεια.

Παρά το ότι συμφωνήσαμε για την πλήρη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, η εφαρμογή της υπονομεύτηκε από λόγους σκοπιμότητες.

Βλέπω με λύπη μου ότι κάποιοι θεωρούν πως δεν πρέπει να πάμε μπροστά και δεν έχω ούτε το χρόνο, ούτε τη διάθεση να ασχοληθώ σε θεσμικό ρόλο για το ποδόσφαιρο όπως το θέλουν κάποιοι και όχι όπως εγώ το οραματίζομαι.

Δεν έχω ούτε χρόνο ούτε διάθεση να συνεχίσω να ασχολούμαι διοικητικά με τον συνεταιρισμό από την στιγμή που ο λόγος κάποιων στο συμβούλιο δε συνάδει με τις πράξεις τους.

Καλή συνέχεια σε όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ