FOCUS

Ανάλυση CNNi: Μπορεί ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη;

Ανάλυση CNNi: Μπορεί ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη;
Το Ισραήλ έχει ισοπεδώσει ολόκληρες περιοχές της Γάζας AP Photo/Fatima Shbair

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και το μετέπειτα σφυροκόπημα της Γάζας έχουν βάλει φωτιά στη διεθνή πολιτική σκηνή, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η οργάνωση είχε βοήθεια στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της αιματηρής επιχείρησης -ένα σενάριο που αν επιβεβαιωθεί αυξάνει τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή.

Το Ισραήλ λέει ότι το Ιράν χρηματοδοτεί τη Χαμάς με 100 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο ενώ το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε και αυτό το 2021 ότι η οργάνωση λαμβάνει όπλα, χρήματα αλλά και εκπαίδευση από την Τεχεράνη.

Στη Χαμάς φτάνουν, επίσης, και χρήματα που συγκεντρώνονται σε κάποιες αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου.

Τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από αεροφωτογραφία / (Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP)

Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο CNNi ότι προφανώς και το Ιράν είναι αναμεμειγμένο με την επίθεση.

«Στηρίζουν εδώ και χρόνια τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει εξ αρχής πως θεωρούν πιθανή την εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση, ωστόσο προσώρας δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτό το σενάριο.

Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι η Ουάσινγκτον θα παρακολουθεί την κατάσταση «πολύ στενά».

Το Ιράν έχει αρνηθεί επίσημα οποιαδήποτε ανάμειξη με την επίθεση της Χαμάς, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, για να συγχαρεί τον Παλαιστινιακό λαό για το θρίαμβό του επί του Ισραήλ.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα υποστηρίζοντας ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στην απάντηση της Παλαιστίνης… Έγινε αποκλειστικά από την ίδια την Παλαιστίνη».

Tη στήριξη του Ιράν στη Χαμάς επανέλαβε την Τρίτη, όμως, και ο ανώτατος ηγέτης Αγιοταλάχ Αλί Χαμενέι, λέγοντας:

«Φιλάμε τα χέρια εκείνων που σχεδίασαν την επίθεση κατά του σιωνιστικού καθεστώτος».

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford στη Μεσόγειο ενώ Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNNi, ότι στη Μέση Ανατολή θα φτάσουν και άλλα μαχητικά για να «αποτρέψουν ενδεχόμενη ιρανική επιθετικότητα ή την επέκταση των συγκρούσεων εκτός των συνόρων του Ισραήλ».

Απογείωση από το αεροπλανοφόρο Gerald Ford / (AP Photo/Steve Helber)

Το Ισραήλ -ιδιαίτερα άμα προχωρήσει με τη χερσαία επιχείρηση που φαίνεται πως είναι προ των πυλών- ενδεχομένως να ανοίξει και άλλα μέτωπα πολέμου με τους γείτονές του.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου τόσο με το Λίβανο όσο και με τη Συρία ενώ δεν κινδυνεύει μόνο από πλευράς της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.

Παρόλα αυτά, ο στρατός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος σε περίπτωση επίθεσης από τις δύο εχθρικές χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Χεζμπολάχ, μια στρατιωτική οργάνωση του Λιβάνου που έχει την πλήρη στήριξη του Ιράν, επαίνεσε την επίθεση της Χαμάς και ξεκαθάρισε πως βρίσκεται σε επαφή με παλαιστινιακές ομάδες.

Από την Κυριακή πραγματοποιούνται σποραδικά μικρής κλίμακας επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ, στις οποίες το Ισραήλ «απαντά» άμεσα.

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε πως σκότωσε «δύο ένοπλους υπόπτους» που μπήκαν στο Ισραήλ από το Λίβανο.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ωστόσο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του δεν θέλει να εμπλακεί στη σύρραξη.

Κορίτσι από την Παλαιστίνη κλαίει / (AP Photo/Hatem Ali)

Και τώρα τι;

Το Ισραήλ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως σκοπεύει να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, υποστηρίζοντας πως η Χαμάς θα πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα για την βίαιη επίθεση της χώρας στα εδάφη της.

Ένας από τους στόχους είναι, επίσης, και η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, που βρίσκονται στα χέρια των μαχητών από το Σάββατο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια τέτοια πρόκληση -ποτέ όμως τέτοιας κλίμακας.

Στο παρελθόν, η Χαμάς ζητούσε ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων μαχητών της που βρίσκονταν στις ισραηλινές φυλακές.

Κατεστραμμένο τοπίο στη Γάζα / (AP Photo/Fatima Shbair)

Το 2011, το Ισραήλ απελευθέρωσε 1.027 Παλαιστίνιους για να επιστρέψει στο σπίτι του ο Ισραηλινός στρατιώτης Gilad Shalit ενώ το 2004 η πόρτα της φυλακής άνοιξε για 20 και πλέον Λιβανέζους και Άραβες κρατούμενους -μεταξύ των οποίων και δύο αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ- για να γυρίσει στο Ισραήλ ο Elhanan Tannenbaum, επιχειρηματίας και έφεδρος συνταγματάρχης του στρατού, αλλά και οι σοροί τριών στρατιωτών.

Αντίστοιχα, το Ισραήλ απελευθέρωσε το 2008 πέντε Παλαιστίνιους φυλακισμένους και άλλους πέντε Λιβανέζους και επέστρεψε τις σορούς 200 Αράβων μαχητών για να πάρει τις σορούς δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

Η Χαμάς υποστηρίζει τώρα ότι έχει πάρει 100 και πλέον ομήρους από κιμπούτς κοντά στα σύνορα αλλά και το αιματοβαμμένο μουσικό φεστιβάλ.

Και η παρουσία τους στη Γάζα θα περιπλέξει αναμφίβολα οποιαδήποτε ισραηλινή χερσαία επιχείρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ