FOCUS

Πόλεμος στη Μ. Ανατολή: Πόσο πιθανή -και εφικτή- είναι μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Πόλεμος στη Μ. Ανατολή: Πόσο πιθανή -και εφικτή- είναι μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα
(Photo by Ashraf Amra/Anadolu via Getty Images)

Ανησυχία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά από αέρος το θύλακα ενώ έχει διακόψει οποιαδήποτε παροχή ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου προς το σημείο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να του ανακοινώσει πως το Ισραήλ θα προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα -κάτι που προσώρας δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Τι θα συμβεί, όμως, σε περίπτωση που όντως πραγματοποιηθεί μια τέτοια επιχείρηση;

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναλύοντας το σενάριο, τονίζει πως το ενδεχόμενο είναι σαφώς ανοιχτό.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι παρότι το Ισραήλ υπερτερεί σαφώς λόγω μεγέθους στρατού, οπλικών συστημάτων, τεχνολογίας και λογιστικών, η Χαμάς έχει προσαρμοστεί στο πυκνό αστικό περιβάλλον της Γάζας τα τελευταία χρόνια.

O Άβι Ίσακαροφ, δημοσιογράφος και στρατιωτικός αναλυτής από το Ισραήλ, υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου δεν έχει άλλο δρόμο από αυτόν της εισβολής στη Γάζα.

«Αυτή η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Νετανιάχου, έχει μόνο ένα δρόμο, που είναι η χερσαία επιχείρηση εντός της λωρίδας της Γάζας» είπε ο ίδιος, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Και συνέχισε:

«Πιστεύω ότι η πολιτική καριέρα του Νετανιάχου έχει τελειώσει μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ… Δεν ξέρω όμως αν μια χερσαία επιχείρηση στο θύλακα θα τον σώσει».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απάντηση του Ισραήλ στη Χαμάς δεν θα είναι «φυσιολογική», δεδομένου ότι και η επίθεση ήταν τόσο εκτεταμένη.

Ισραηλινοί στρατιώτες παίρνουν τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα / (AP Photo/Oren Ziv)

«Ο τωρινός πόλεμος θα είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους των τελευταίων ετών» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Άλλοι αναλυτές, ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι ο Νετανιάχου θα αποφασίσει τελικά να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση, φοβούμενος τον τεράστιο αριθμό απωλειών ισραηλινών στρατιωτών.

Τι δείχνει όμως η ιστορία;

Παλαιότερες εισβολές του στρατού στη Γάζα γίνονται, συνήθως, μετά από εκτεταμένους βομβαρδισμούς στην περιοχή και σε στρατηγικούς στόχους που οι Ισραηλινοί χρειάζονται για να προσεγγίσουν.

«Παραδοσιακά» το Ισραήλ βάζει στο στόχαστρο τις στρατιωτικές δομές της Χαμάς, κυβερνητικά κτήρια, αστυνομικά τμήματα, τα σπίτια ανώτερων αξιωματούχων και κέντρα εκπαίδευσης.

Πώς επηρεάζει τις συγκρούσεις η γεωγραφία;

Η γεωγραφία της Γάζας περιορίζει σημαντικά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ, επειδή ο στρατός της χώρας τείνει να χρησιμοποιεί τις ίδιες διαδρομές προσέγγισης.

Σε αγροτικές περιοχές κοντά στο πέρασμα του Ερέζ -βόρεια- και γύρω από το Bureij, νότια από την πόλη της Γάζας, υπάρχει χώρος όπου μπορούν να αναπτυχθούν τανκ και πυροβολικό.

Δορυφορική εικόνα του περάσματος του Ερέζ / (Planet Labs PBC via AP)

Ένα άλλο σημείο εισόδου είναι η διαδρομή Φιλαντέλφι, κοντά στη Ράφα, στο νότο.

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει, επίσης, παλαιότερα, θέσεις πάνω από την κεντρική Γάζα, με σκοπό να κόψει την επικοινωνία μεταξύ της πόλης της Γάζας και του νότου.

Τόσο η Χαμάς όσο και άλλες οργανώσεις στη Γάζα γνωρίζουν καλά ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ακολουθούν συχνά αυτές τις διαδρομές, με αποτέλεσμα να στέλνουν ενισχυμένες δυνάμεις στα σημεία αυτά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ορισμένες από τις μεγαλύτερες μάχες μεταξύ των δύο πλευρών -και μάλιστα οι πιο πολύνεκρες- έχουν πραγματοποιηθεί στα περάσματα αυτά.

Και η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη για το Ισραήλ όσο το τοπίο γίνεται πιο αστικό.

Θα πάνε οι Ισραηλινοί στις πόλεις;

Στο παρελθόν, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δεχτεί σφοδρές επιθέσεις στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Χαμάς και οι άλλες οργανώσεις έχουν χρησιμοποιήσει επιτυχώς νάρκες, πυραύλους και όλμους.

Παρότι ο ισραηλινός στρατός έχει εμπειρία πολέμου στις παλαιστινιακές πόλεις, τουλάχιστον στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα, ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι η Χαμάς έχει πλέον εξοπλιστεί με αντιαρματικούς πυραύλους Kornet, τους οποίους εχει χρησιμοποιήσει επιτυχώς εναντίον ισραηλινών τανκ η Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Η οργάνωση έχει επίσης αναπτύξει και drones, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Πώς θα απαντήσει η Χαμάς;

Η Χαμάς έχει μεγάλη πολεμική εμπειρία και γνωρίζει καλά τον αντίπαλο στρατό του Ισραήλ.

Θεωρείται επίσης ευέλικτη και αποτελεσματική δύναμη ενώ οι ηγέτες της είναι έμπειροι πολεμιστές, με ευρύτατες γνώσεις στα στρατιωτικά θέματα του Ισραήλ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ισραήλ σε μια χερσαία επέμβαση είναι ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με καλά προετοιμασμένες θέσεις της Χαμάς και τούνελ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα διοίκησης.

Ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το μακελειό σε φεστιβάλ μουσικής / (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Μπορεί το Ισραήλ να πάρει τον έλεγχο της Γάζας;

Το Ισραήλ υπερτερεί στρατιωτικά και το πιθανότερο είναι ότι μπορεί να πάρει τον έλεγχο της Γάζας. Μετά την επίθεση του Σαββάτου, επίσης, έχει και τη θέληση να το κάνει.

Το αντίτιμο, όμως, θα είναι βαρύ και για τον ισραηλινό στρατό και για τους άμαχους Παλαιστίνιους ενώ θα κινδυνέψουν και οι Ισραηλινοί όμηροι.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να κρατήσει μακροπρόθεσμα την περιοχή -κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να επιθυμεί μόνο να κατατροπώσει τη Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ