ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ανησυχία για μυστηριώδη πνευμονία σε παιδιά - Τι λέει ο ΠΟΥ

Κίνα: Ανησυχία για μυστηριώδη πνευμονία σε παιδιά - Τι λέει ο ΠΟΥ
Παιδιά και βρέφη σε νοσοκομείο της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού (AP Photo/Dake Kang)

Μια μυστηριώδης πνευμονία «χτυπά» τα παιδιά στην Κίνα, σημαίνοντας συναγερμό τόσο στις τοπικές αρχές όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τα κινεζικά νοσοκομεία έχουν… πλημμυρίσει από άρρωστα παιδιά, με την επιδημία πνευμονίας να κορυφώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Κρούσματα έχουν εμφανιστεί και στο Πεκίνο, όπως αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το ProMed, ένα μεγάλο δημόσιο σύστημα ασφαλείας που παρακολουθεί την εξάπλωση νόσων σε ανθρώπους και ζώα, εξέδωσε προειδοποίηση αργά το βράδυ της Τρίτης, κάνοντας λόγο για «μη διεγνωσμένη πνευμονία σε παιδιά στην Κίνα».

Ανησυχία ΠΟΥ

Την έντονη ανησυχία του για την εξάπλωση των αναπνευστικών νοσημάτων στην Κίνα, εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνοντας ταυτόχρονα στην ασιατική χώρα να λάβει μέτρα προστασίας.

«Ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα για λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος και εστίες πνευμονίας παιδιών», τόνισε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω X (του πρώην Twitter), ενώ εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ανακοίνωση είναι αυθεντική, πως εστάλη όντως το αίτημα και ότι απευθύνθηκε σύσταση να ληφθούν «μέτρα για τη μείωση του κινδύνου νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφερόμενος στα συστηνόμενα μέτρα διευκρινίζει ότι είναι παρεμφερή με εκείνα που είχαν εφαρμοστεί κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοιού.

Δηλαδή τον εμβολιασμό, την τήρηση αποστάσεων με τους ασθενείς, την παραμονή ασθενών στο σπίτι, τα τεστ και τη νοσηλεία, αν απαιτείται, τη χρήση μάσκας, τον καλό εξαερισμό χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Αφού οι κινεζικές αρχές και κινεζικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων εστιών ατυπικής πνευμονίας παιδιών στη βόρεια Κίνα, ο ΠΟΥ ζήτησε την 22η Νοεμβρίου «επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για αυτές τις εστίες σε παιδιά, μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού».

Ο ΠΟΥ «ζήτησε επίσης επιπλέον πληροφορίες για τις πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, ιδίως (σ.σ. του ιού) της γρίπης, του SARS-CoV-2 (σ.σ. του ιού που προκαλεί την COVID-19), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που πλήττει τα βρέφη, και του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, καθώς και για τον βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επαφή με εργαζόμενους σε κλινικές και με επιστήμονες μέσω των συνεργασιών του και των υφιστάμενων κινεζικών τεχνικών δικτύων.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι κινεζικές αρχές αποδίδουν την έξαρση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην άρση των περιορισμών κατά του νέου κορονοϊού, που οδήγησε σε μεγαλύτερη κυκλοφορία γνωστών παθογόνων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι αρχές υπογράμμισαν την ανάγκη να βελτιωθεί η επιτήρηση των ασθενειών σε δομές υγείας και σε επίπεδο κοινοτήτων και να ενισχυθεί το σύστημα υγείας ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τους ασθενείς, θύμισε ο ΠΟΥ.

Δεν έδωσε καμιά ένδειξη για το πώς έγινε δεκτό το αίτημα, ούτε αν έλαβε τα δεδομένα που ζήτησε.

Ο ΠΟΥ είχε κατηγορήσει επανειλημμένα τις κινεζικές αρχές για έλλειψη διαφάνειας και συνεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τα πρώτα κρούσματα του οποίου εντοπίστηκαν στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Η έλλειψη συνεργασίας στηλιτεύτηκε επίσης από τον ΠΟΥ και διάφορες χώρες στην έρευνα που διενεργείται γα να να εξακριβωθεί πώς ενέσκηψε η πανδημία, ερώτημα στο οποίο δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ