ΚΟΣΜΟΣ

Πώς έγιναν οι Κούρδοι ρυθμιστές των εκλογών στην Τουρκία και «εφιάλτης» του Ερντογάν

Πώς έγιναν οι Κούρδοι ρυθμιστές των εκλογών στην Τουρκία και «εφιάλτης» του Ερντογάν
Υποστηρικτές του HDP κατά τη διάρκεια ομιλίας της συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος Πέρβιν Μπουλντάν στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Μαρτίου, 2023 AP Photo/Francisco Seco

Το Κουρδικό κόμμα, το HDP, μπορεί να δημιουργήθηκε μόλις το 2012 αλλά σήμερα περισσότερο από ποτέ φαντάζει ως ο μοναδικός παράγοντάς που μπορεί να μετατρέψει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είτε σε «Σουλτάνο», είτε σε ηττημένο στις επερχόμενες εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η πρώτη εμφάνιση του HDP σε εκλογές έγινε το 2015, όπου με ποσοστό 13% είχε κάνει την έκπληξη στα εκλογικά και πολιτικά πράγματα της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν τότε είχε εσπευσμένα μερικούς μήνες αργότερα προκηρύξει νέες εκλογές, μειώνοντας το ποσοστό του Κουρδικού κόμματος σε κάτι περισσότερο από 10%.

Το Κουρδικό κόμμα δημιουργήθηκε για να επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα εντός της Τουρκίας και αυτό δεν έχει μεταβληθεί παρά το γεγονός πως ο άνθρωπος που το εμπνεύστηκε ως κίνημα, ο Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς, παραμένει σε τουρκικές φυλακές τα τελευταία επτά χρόνια κατηγορούμενος για σχέσεις με το PKK.

Το HDP υποστηρίζεται όπως είναι λογικό από μεγάλο μέρος της μεγαλύτερης μειονότητας της Τουρκίας τους Κούρδους.

Σήμερα με βάση τα στοιχεία του Minority Rights Group International, Κούρδοι είναι το 15% με 20% του πληθυσμού της χώρας.

Σήμερα δημοσκοπικά το HDP δεν καταμετράται από καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων στην Τουρκία. Ο λόγος δεν είναι πως έχει βγει εκτός νόμου το κόμμα, αλλά το γεγονός πως επέλεξε να μην επιλέξει υποψήφιο που θα το εκπροσωπήσει ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο.

Αυτό δεν σημαίνει πως το ρεύμα του κόμματος είναι μικρό. Μέχρι τις 15 Μαρτίου τα ποσοστά του HDP ήταν μεγαλύτερα από 12%.

Το HDP δεν μετέχει επίσης στον συνασπισμό «τραπέζι των 6» στον οποίο τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στοχεύουν σε μία νίκη που θα φέρει στο περιθώριο τον Ερντογάν μετά από 20 χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος του HDP, Hisyar Ozsoy, σε πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως η επιλογή να μην οριστεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο ήταν μία κίνηση μελετημένη, καθώς το κόμμα δεν επιθυμεί να πολώσει κι άλλο την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά επιθυμεί παράλληλα να υπηρετήσει τον σκοπό της δημιουργίας του.

Οι Κούρδοι λοιπόν σήμερα, με ανοιχτή υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για σχέσεις με το PKK, επιδιώκουν να μετέχουν σε σχήματα που στοχεύουν στην αλλαγή.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου επιθυμεί διακαώς τα ποσοστά τους ως δύναμη ενίσχυσης απέναντι στο Κυβερνητικό μπλοκ την ίδια όμως στιγμή αδυνατεί να κάμψει το «βέτο» που έχει θέσει η «λύκαινα» Μεράλ Ακσενέρ για την συμμετοχή τους σε μελλοντική Κυβέρνηση.

Ο Κιλιντσντάρογλου εάν οι Κούρδοι καταφέρουν να ξεπεράσουν το 12% στις επερχόμενες εκλογές θα επαναφέρει το θέμα συνεργασίας με το HDP προκειμένου να ηττηθεί ο Ερντογάν.

Οι Κούρδοι σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουν αρχικά να στηρίξουν χωρίς απώλειες τον σκοπό του HDP προκειμένου να βρεθούν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, σε θέση ρυθμιστή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ