ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Η Ουάσινγκτον πρέπει να συνεργαστεί «λογικά και ρεαλιστικά» με το Πεκίνο

Κίνα: Η Ουάσινγκτον πρέπει να συνεργαστεί «λογικά και ρεαλιστικά» με το Πεκίνο
O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Σύνοδο της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Τσζακάρτα Adi Weda/Pool Photo via AP

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν «να συνεργαστεί με την Κίνα» για να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεκίνο μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, χθες, Πέμπτη , στην Τζακάρτα.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η Ουάσινγκτον «πρέπει να υιοθετήσει μια λογική και ρεαλιστική προσέγγιση, να συνεργαστεί με την Κίνα προς την ίδια κατεύθυνση», τόνισε ο Ουάνγκ.

Κινέζοι χάκερ

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν προειδοποίησε τον Ουάνγκ ότι η Ουάσινγκτον θα ζητήσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της κυβερνοεπίθεσης εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης, την οποία φέρονται να εξαπέλυσαν Κινέζοι χάκερ.

Απαντώντας ο Ουάνγκ ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν κάθε «παρέμβαση» στις κινεζικές υποθέσεις.

«Ο Ουάνγκ εξέφρασε τη σταθερή θέση της Κίνας στο θέμα της Ταϊβάν και κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφύγουν κάθε χωρίς λόγο παρέμβαση στις εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα ο Ουάνγκ ζήτησε από την Ουάσινγκτον να «πάψει να βλάπτει την Κίνα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των επιστημών και της τεχνολογίας και να άρει τις παράνομες και αδικαιολόγητες κυρώσεις εις βάρος της».

Ταϊβάν, Μόσχα, εμπόριο και τεχνολογία τα «αγκάθια»

Η συνάντηση Μπλίνκεν - Ουάνγκ πραγματοποιήθηκε σχεδόν έναν μήνα έπειτα από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στο Πεκίνο (18 Ιουνίου), η οποία είχε στόχο να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια με αφορμή πολλά ζητήματα, όπως το εμπόριο, η τεχνολογία, η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ταϊβάν, η αυξανόμενη παρουσία του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα και οι ισχυροί δεσμοί του με τη Μόσχα.

Στη συνάντηση των δύο διπλωματών δεν σημειώθηκαν σημαντικές πρόοδοι, αλλά ήταν «ειλικρινής, ρεαλιστική και εποικοδομητική», υπογράμμισε το κινεζικό υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να συνεχίσουν την επικοινωνία».

Οι διπλωματικές επαφές μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό: μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο και η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες την κινεζική πρωτεύουσα, ενώ από την Κυριακή θα βρίσκεται εκεί ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζον Κέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ