ΚΟΣΜΟΣ

«Ειλικρινείς» συνομιλίες Μπλίνκεν-Σι στο Πεκίνο – Πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών

«Ειλικρινείς» συνομιλίες Μπλίνκεν-Σι στο Πεκίνο – Πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών
Οι αντιπροσωπείες ΗΠΑ-Κίνας κάθισαν η μία απέναντι στην άλλη κατά μήκος ενός μεγάλου τραπεζιού διακοσμημένου με ροζ λουλούδια λωτού, με τον Σι στην κορυφή και τον Μπλίνκεν στα δεξιά του (Leah Millis/Pool Photo via AP)

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σήμερα, Δευτέρα 19/06 στο Πεκίνο

Ο Κινέζος πρόεδρος έκανε λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες τους, ενώ αμφότερες πλευρές μίλησαν για κατανόηση και κοινό τόπο σε αρκετούς τομείς.

Ο Μπλίνκεν, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που συναντά τον Κινέζο ηγέτη από το 2018, είχε περπατήσει νωρίτερα προς τον Σι απλώνοντάς του το χέρι στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, την οποία χρησιμοποιεί συχνά η Κίνα για να υποδέχεται αρχηγούς κρατών.

Είναι η δεύτερη και τελευταία ημέρα μιας σπάνιας επίσκεψης Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα που είχε σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις δεν θα καταλήξουν σε σύγκρουση.

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθισαν στη συνέχεια η μία απέναντι στην άλλη κατά μήκος ενός μεγάλου τραπεζιού διακοσμημένου με ροζ λουλούδια λωτού, με τον Σι στην κορυφή και τον Μπλίνκεν στα δεξιά του.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακολουθήσουν στα βήματα της κοινής κατανόησης στην οποία καταλήξαμε με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Μπαλί. Οι δύο πλευρές κατέγραψαν επίσης πρόοδο και κατέληξαν σε συμφωνία για ορισμένα ειδικά θέματα. Αυτό είναι πολύ καλό», δήλωσε ο Σι κατά την έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την κινεζική κρατική τηλεόραση.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες κατά τα άλλα πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, ο Σι είπε πως η Κίνα «ελπίζει σε γερή και σταθερή σχέση Κίνας-ΗΠΑ» και πως πιστεύει ότι οι δύο χώρες «μπορούν να υπερβούν διάφορες δυσκολίες», σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να «μην πλήττουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μπλίνκεν από την πλευρά του χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ως «σοβαρή».

Και τα δύο έθνη έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται αυτή τη σχέση «υπεύθυνα», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και ο Σι ευθυγραμμίζονται σε πολλά «κοινά διεθνή συμφέροντα». Όπως είπε, ήρθε στην Κίνα για να ενισχύσει τις επικοινωνίες και να διασαφηνίσει τους τομείς συμφωνίας και διαφωνίας.

«Τα κάναμε όλα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις που είχε με αξιωματούχους στην Κίνα ήταν όλες εποικοδομητικές.

Αφού υπογράμμισε την ανάγκη σταθεροποίησης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, είπε ότι υπήρξε μια «σοβαρή συζήτηση» για τις διεθνείς υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του «επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Τόνισε ότι ο ανταγωνισμός με την Κίνα δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση, φράση που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.

Η διάρκειας περίπου 30 λεπτών συνάντησή τους θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή Συνάντησης Κορυφής ανάμεσα στον Σι και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργότερα φέτος.

Ο Μπάιντεν και ο Σι συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας τον Νοέμβριο, δεσμευόμενοι για πιο συχνή επικοινωνία, παρότι οι σχέσεις έχουν από τότε επιδεινωθεί εξαιτίας θεμάτων που ξεκινούν από την Ταϊβάν και φθάνουν μέχρι ανησυχίες για κατασκοπεία.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παραγωγικές οι συνομιλίες

Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σημασία των ανοικτών επικοινωνιακών διαύλων προκειμένου να υπάρξει μια διαχείριση του ανταγωνισμού κατά τις συνομιλίες διάρκειας τριών και πλέον ωρών με τον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι, τις οποίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε παραγωγικές.

Λέγοντας πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται σε χαμηλό σημείο, ο Ουάνγκ είπε πως αιτία είναι η λάθος αντίληψη που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την Κίνα.

«Πρέπει να αναλάβουμε μια υπεύθυνη στάση απέναντι στον λαό, στην ιστορία και στον κόσμο, και να αντιστρέψουμε το καθοδικό σπιράλ των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας», είπε ο Ουάνγκ κατά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Κατά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, διάρκειας επτάμισι ωρών, ο Μπλίνκεν τόνισε «την ανάγκη να μειωθεί ο κίνδυνος παρανόησης και λανθασμένης κρίσης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία να καταστούν πιο εύκολες οι επισκέψεις των πολιτών τους, και συμφώνησαν να εργαστούν για την αύξηση των επιβατικών πτήσεων.

Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να σταθεροποιηθούν οι διμερείς σχέσεις και συμφώνησαν πως ο Τσιν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συνεχίσουν τον διάλογο, αν και δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ