ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ
AP Photo/Susan Walsh

Στη λίστα με τους «δικτάτορες» έβαλε ο  Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στην Καλιφόρνια σε δωρητές του κόμματός του, των Δημοκρατικών, παρουσία δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο νωρίτερα φέτος με το κινεζικό αερόστατο που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό και έστειλε μαχητικό να το καταρρίψει σε μεγάλο ύψος, ο Μπάιντεν είπε πως «ο λόγος για τον οποίο αναστατώθηκε τόσο όταν κατέρριψα το μπαλόνι γεμάτο κατασκοπευτικό υλικό ήταν πως δεν γνώριζε (ότι το αερόστατο) βρισκόταν εκεί».

«Αυτό φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους δικτάτορες, όταν δεν ξέρουν τι έγινε», συνέχισε, προσθέτοντας: «Όταν καταρρίφθηκε (το αερόστατο), βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, μάλιστα διέψευσε πως βρισκόταν εκεί».

«Κι εξάλλου, σας το υπόσχομαι, μην ανησυχείτε τόσο για την Κίνα (...) Η Κίνα έχει αληθινές οικονομικές δυσκολίες», ανέφερε ο 80χρονος πρόεδρος, που διεξάγει εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, στις οποίες θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Αναφερόμενος πάντα στον Κινέζο πρόεδρο, ο Μπάιντεν είπε επίσης «είμαστε σε μια κατάσταση όπου θέλει να αποκατασταθεί εκ νέου μια σχέση».

Οι δηλώσεις έγιναν μια ημέρα μετά την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών από το Πεκίνο, με τον Αμερικανός πρόεδρο να αναφέρει πως ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε «καλή δουλειά», αλλά εκτίμησε πως «θα χρειαστεί χρόνος» για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Την προηγουμένη, δήλωνε πως η σχέση μπήκε στον «σωστό δρόμο».

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μετατράπηκε σε ανοικτή διπλωματική κρίση εξαιτίας του επεισοδίου με το αερόστατο τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν κάνει εκκωφαντικές δηλώσεις σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, όπου συνήθως οι προσκεκλημένοι είναι λιγοστοί και οι κάμερες, τα μικρόφωνα και οι φωτογραφικές μηχανές δεν επιτρέπονται αν και δημοσιογράφοι είναι παρόντες.

Σε εκδήλωση αυτής ακριβώς της φύσης, τον Οκτώβριο του 2022, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε άλλωστε στον ενδεχόμενο η Ρωσία να προκαλέσει πυρηνική «αποκάλυψη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ