ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ από Πεκίνο: «Δεν θα αποδεχθούμε άδικες οικονομικές πρακτικές»

Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ από Πεκίνο: «Δεν θα αποδεχθούμε άδικες οικονομικές πρακτικές»
Η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ με τον Κινέζο πρωθυπουργό AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Διπλό ήταν το μήνυμα που έστειλε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από το Πεκίνο όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.  

Αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της δεν θα αποδεχθούν τις άδικες οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου τάχθηκε υπέρ ενός «υγιούς ανταγωνισμού» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Αυτό γιατί όπως εξήγησε είναι «σχεδόν αδύνατο» να αποσυνδεθούν, παρά τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σ'αυτές τις δύο χώρες που παλεύουν για την παγκόσμια κυριαρχία.

«Επιθυμούμε έναν υγιή οικονομικό ανταγωνισμό, όχι το νόμο του ισχυρότερου, με ένα σύνολο δίκαιων κανόνων, που να μπορεί να ωφελήσει και τις δύο χώρες», δήλωσε η Γέλεν στη διάρκεια συνάντησής της στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ, ο οποίος είναι στη χώρα του αρμόδιος ειδικά για τα οικονομικά ζητήματα.

Η υπουργός Οικονομικών, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή της στην Κίνα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2021, ζήτησε επίσης οι «διαφωνίες» να «μη επιδεινώσουν αχρείαστα» τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ αμερικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι ζητούν εδώ και μήνες να μειωθεί η εξάρτηση της Ουάσινγκτον από τη γιγάντια χώρα της Ασίας, με φόντο την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Η επίσκεψή της πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες έπειτα από εκείνη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αποκαταστήσει άμεσες επαφές με το Πεκίνο, έπειτα από τρία χρόνια σχεδόν πλήρους απομόνωσης της Κίνας λόγω της υγειονομικής κρίσης.

«Στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η κα Γέλεν μοιάζει να είναι πιο ρεαλίστρια» απ' ό,τι άλλοι, υπογραμμίζει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάο Ουενζάο, μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

«Η επίσκεψή της είναι ευπρόσδεκτη και από πρακτική άπόψη αναμένεται ότι θα επιτρέψει στα δύο μέρη να πλησιάσουν το ένα το άλλο», εκτιμά.

Το πρωί της Παρασκευής (7/7), η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών είχε ήδη μια «πραγματική συζήτηση» με τον πρώην ομόλογό της, τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, και με τον απερχόμενο διοιητή της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Γι Γκανγκ, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ