ΚΟΣΜΟΣ

Πράγα: Στους 14 επίσημα οι νεκροί από το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου

Πράγα: Στους 14 επίσημα οι νεκροί από το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου
Δεκάδες συγγενείς και φίλοι των θυμάτων έχουν συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο, ανάβονρας κεράκια και αφήνοτας λουλούδια στον τ'οπο της αιματηρής επίθεσης AP Photo/Petr David Josek

Δεκατέσσερις είναι οι νεκροί, περιλαμβανομένου του δράστη της χθεσινής πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας. Οπως δήλωσε ο τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούζαν στην Τσεχική Τηλεόραση «δεν υπάρχουν ξένοι μεταξύ των νεκρών».

Με αγωνία παρακολουθεί το μακελειό στο πανεπιστήμιο Καρόλου στην καρδιά της Πράγας η παγκόσμια κοινή γνώμη, καθώς πέρα από τους 14 νεκρούς από τα πυρά του 24χρονου φοιτητή Ντέιβιντ Κόζακ, υπάρχουν άλλοι 24 τραυματίες, με τους εννέα από αυτούς να παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

AP Photo/Denes Erdos

Εκατοντάδες άνθρωποι - συγγενείς και φίλοι των θυμάτων - έχουν συγκεντρωθεί και ανάβουν κεριά έξω από τη μεσαιωνική έδρα του πανεπιστημίου στο κέντρο της Πράγας.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα καταθέτει λουλούδια έξω από την έδρα του Πανεπιστημίου του Καρόλου / AP Photo/Denes Erdos

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε νωρίτερα στο τσεχικό ραδιόφωνο πως έχουν ταυτοποιηθεί 13 από τους 14 νεκρούς. Οι αρχές δεν γνωστοποίησαν νέες πληροφορίες για την κατάσταση των τραυματιών.

Η αστυνομία αναζητεί τα κίνητρα του μακελάρη αποκλείοντας προς το παρόν το σενάριο της τρομοκρατίας ενώ δεν αποκλείεται ο 24χρονος δράστης να έχει σκοτώσει και τον πατέρα του σε κατοικία έξω από την Πράγα, πριν μεταβεί στην πρωτεύουσα.

Ο 24χρονος φοιτητής έχασε τη ζωή του στο κτίριο του πανεπιστημίου, πιθανόν αυτοκτονώντας ή από σφαίρα αστυνομικού, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο νεαρός είχε άδεια οπλοφορίας και καθαρό ποινικό μητρώο, ήταν φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.

Η αστυνομία είχε πληροφορίες πως σκόπευε να αυτοκτονήσει και τον αναζητούσε σε άλλο κτίριο του πανεπιστημίου, όπου επρόκειτο να παρακολουθήσει μια διάλεξη.

Όμως ο ύποπτος ως δράστης πήγε αντίθετα στο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, σε μια πολυσύχναστη πλατεία στην άλλη όχθη από το Κάστρο της Πράγας και μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Πλατεία της Παλιάς Πόλης, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Ευρώπης.

Οι αρχές στην Πράγα κάνουν λόγο για «φρικτή προμελετημένη πράξη» με άγνωστα τα κίνητρα αν και πληροφορίες κάνουν λόγο για μια διαταραγμένη προσωπικότητα.

Στο προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο 23χρονος φοιτητής φέρεται ότι ήθελε να αυτοκτονήσει, ενώ έγραφε ότι τον ενέπνεε πρόσφατη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία.

Εκτακτα μέτρα ασφαλείας - Ημέρα Εθνικού Πένθους

Η κυβέρνηση κήρυξε την αυριανή ημέρα, Σάββατο 23/12, ημέρα εθνικού πένθους.

Η τσεχική αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα και το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα ματαίωσε όλες τις διαλέξεις και τις εκδηλώσεις αφού ένας φοιτητής πυρoβόλησε και σκότωσε 14 ανθρώπους χθες, Πέμπτη, σε κτίριο του πανεπιστημίου.

Πρόκειται για το χειρότερο τέτοιο περιστατικό που έχει σημειωθεί στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης, στην οποία πολλοί άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους όπλα, μερικοί κυνηγετικά ή αθλητικά τουφέκια, όμως τα επεισόδια με πυροβολισμούς στα τυφλά είναι σπάνια.

Για τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, μίλησε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής του Ινστιτούτου Ελληνικών και Λατινικών, Κώστας Τσίβος.

«Την ώρα που έγινε το συμβάν εγώ δίδασκα στο κτήριο της πρυτανείας το οποίο απέχει 500 μέτρα από το κυρίως κτήριο της φιλοσοφικής σχολής. (…) Τώρα προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για το ποιοι συγκαταλέγονται στα θύματα. (…) Είμαστε όλοι σε κατάσταση σοκ, δεν υπάρχει προηγούμενο (περιστατικό) στα ακαδημαϊκά χρονικά της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίβος.

«Είπαμε στους φοιτητές να πάρουν τηλέφωνο τους δικούς τους για να ενημερώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε: «Καταλαβαίνω την αγωνία σας. Στους εκατοντάδες φοιτητές στο πρόγραμμα Εράσμους υπάρχουν κάποιοι Έλληνες αλλά θεωρώ μάλλον απίθανο (να τους έχει συμβεί κάτι) γιατί η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε στον 4ο όροφο της σχολής, που έχουν την έδρα τους οι διοικητικές υπηρεσίες».

Το χρονικό του μακελειού

Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε στο Χ (πρώην Twitter), ότι λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της για ένα περιστατικό που συνέβη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Πλατεία Γιαν Πάλαχ της τσεχικής πρωτεύουσας. Αργότερα είπε ότι αστυνομικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν τον δράστη.

«Όλο το κτίριο εκκενώνεται αυτήν τη στιγμή και υπάρχουν πολυάριθμοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο σημείο», ανέφερε η αστυνομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε στη κρατική τηλεόραση ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία κανενός άλλου ενόπλου δράστη και κάλεσε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας.

Ένα email προς το προσωπικό της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου ανέφερε ότι ένας ένοπλος δράστης βρισκόταν σε ένα από τα κτίριά του Πανεπιστημίου. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου καλούσε το προσωπικό να «μην μετακινηθεί». «Μην πάτε πουθενά, αν είστε στα γραφεία, κλειδώστε τα και τοποθετήστε έπιπλα μπροστά στην πόρτα, σβήστε τα φώτα», ανέφερε το email.

Αντιδράσεις

«Συντετριμμένος» δήλωσε πως είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τους πυροβολισμούς στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα.

«Είμαι συντετριμμένος από την είδηση της φρικτής επίθεσης στην Πράγα. Εκ μέρους του ελληνικού λαού, εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Τσεχίας», έγραψε ο Πρωθυπουργός στο “Χ”.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν εξέφρασε τη θλίψη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας μετά το πολύνεκρο περιστατικό με πυροβολισμούς που «έπληξε σκληρά τον τσεχικό λαό» σε μια πανεπιστημιακή σχολή της Πράγας

«Μίλησα με τον Τσέχο πρόεδρο Πετρ Πάβελ, και του εκφράζω προσωπικά, εκ μέρους της κυβέρνησής μου και, δεν έχω καμία αμφιβολία, εκ μέρους όλων μας, την υποστήριξή μου και την αλληλεγγύη μου», δήλωσε η πρωθυπουργός μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ