ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος τουρίστας βρήκε διαμάντι 7,46 καρατίων σε πάρκο στο Αρκάνσας

Γάλλος τουρίστας βρήκε διαμάντι 7,46 καρατίων σε πάρκο στο Αρκάνσας
O Julien Navas με το εύρημά του στο κρατικό πάρκο Κρατήρας των Διαμαντιών στο Αρκάνσας των ΗΠΑ Arkansas State Parks

Ένας Γάλλος τουρίστας, ο Julien Navas, που είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να δει από κοντά την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Peregrine από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, ξεκίνησε στη συνέχεια για τη Νέα Ορλεάνη. Στην πορεία, έμαθε για το κρατικό πάρκο Κρατήρας των Διαμαντιών (Crater of Diamonds) στο Αρκάνσας, και αποφάσισε να κάνει μια παράκαμψη.

Ο Κρατήρας των Διαμαντιών είναι μία από τις λίγες περιοχές με διαμάντια που είναι προσβάσιμες στο κοινό. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με τους γεωλόγους, μια ηφαιστειακή έκρηξη πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια μετέφερε διαμάντια κοντά στην επιφάνεια. Το 1906 βρέθηκε εκεί το πρώτο διαμάντι και η περιοχή έγινε κρατικό πάρκο το 1972.

Κατά μέσο όρο, οι επισκέπτες του πάρκου των 152 στρεμμάτων βρίσκουν εκεί ένα ή δύο διαμάντια κάθε μέρα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα επτάχρονο κορίτσι είχε βρει ένα διαμάντι 2,95 καρατίων.

Ο Navas είχε ψάξει στο παρελθόν για χρυσό και απολιθώματα αμμωνιτών, και το πάρκο του κέντρισε το ενδιαφέρον. Στις 11 Ιανουαρίου έφτασε εκεί, αγόρασε το εισιτήριό του και νοίκιασε ένα βασικό σετ κυνηγιού διαμαντιών.

«Έφτασα στο πάρκο γύρω στις εννέα το πρωί και άρχισα να σκάβω», δήλωσε ο Navas. «Είναι πολύ κουραστική δουλειά, οπότε προς το απόγευμα τα είχα παρατήσει και απλά έψαχνα στην επιφάνεια του εδάφους για οτιδήποτε ξεχώριζε».

Για καλή τύχη του Navas, στην περιοχή είχε βρέξει πολύ πριν μερικές ημέρες, και το έδαφος ήταν ακόμη υγρό και λασπωμένο. «Καθώς η βροχή πέφτει στο έδαφος, ξεπλένει το χώμα και αποκαλύπτει βαριές πέτρες, ορυκτά και διαμάντια κοντά στην επιφάνεια», εξήγησε ο βοηθός επιθεωρητής του πάρκου Waymon Cox.

Όταν ο Navas εμφανίστηκε στο Κέντρο Ανακάλυψης Διαμαντιών του πάρκου με τα ευρήματά του, έμαθε ότι είχε βρει ένα διαμάντι 7,46 καρατίων. Η πέτρα είχε χρώμα βαθύ καφέ και ήταν στρογγυλεμένη σαν μάρμαρο, στο μέγεθος μιας καραμέλας.

Το Carine Diamond είναι το όγδοο μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί στο πάρκο Κρατήρας των ΔιαμαντιώνArkansas State Parks

Ο Navas ονόμασε το διαμάντι του Carine Diamond, από το όνομα της αρραβωνιαστικιάς του, Καρίν, και σχεδιάζει να χωρίσει την πέτρα σε δύο διαμάντια, το ένα για να το χαρίσει στη μέλλουσα σύζυγό του και το άλλο στην κόρη του.

Το διαμάντι Carine είναι το όγδοο μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε στον Κρατήρα των Διαμαντιών από τότε που έγινε κρατικό πάρκο.

Με πληροφορίες από: Visitor finds huge 7.46-carat diamond in Crater of Diamonds State Park by Kelly Murray, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ