ΚΟΣΜΟΣ

«Κόλαση επί γης» στη Χιλή - Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι, στους 131 οι νεκροί

«Κόλαση επί γης» στη Χιλή - Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι, στους 131 οι νεκροί
Συντρίμμια και εικόνες αποκάλυψης στη Χιλή από τις πυρκαγιές AP Photo/Cristobal Basaure

Αυξάνεται κάθε ημέρα που περνά ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές στην Χιλή, που σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα έχει φτάσει στους 131, τη στιγμή που εκατοντάδες είναι ακόμη οι αγνοούμενοι και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες στις παραθαλάσσιες πόλεις Βίνια ντελ Μαρ και Βαλπαραΐσο..

Η ατροδικαστική Υπηρεσία της Χιλής (SML) διευκρίνισε πως εκ των 131 νεκρών έχει καταστεί έως τώρα δυνατή η ταυτοποίηση 35.

Η Χιλή τηρεί για δεύτερη ημέρα εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων των πυρκαγιών, οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή και είναι οι φονικότερες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Εκατοντάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

«Όλη η Χιλή θρηνεί για το Βαλπαραΐσο» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Γκάμπριελ Μπόριτς, με την πύρινη λαίλαπα να κατακαίει την παραθαλάσσια περιοχή και η οποία αποτελεί την τρίτη πιο θανατηφόρα πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως.

Ο δήμαρχος της περιοχής Βίνια ντελ Μάρ, Μακαρένα Ριπαμόντι, δήλωσε ότι τουλάχιστον 370 είναι οι αγνοούμενοι σε μια πόλη με περίπου 300.000 κατοίκους. Στα συντρίμμια, αναζητούν τους ανθρώπους που αγνοούνται οι συμπολίτες τους, καθώς και ο κρατικός μηχανισμός.

Στη «μάχη» με τις φλόγες η ΧιλήAP Photo/Esteban Felix

Οι τοπικές Αρχές εκτιμούν πως πρόκειται για εστίες που προκλήθηκαν από ανθρώπινο «χέρι», με την ξηρασία, τους ισχυρούς ανέμους και τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας να δημιουργούν ένα κλίμα, το οποίο ευνοεί την ραγδαία εξάπλωση του μετώπου, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Στο μεταξύ, τόσο τα σχολεία, όσο και άλλα δημόσια κτήρια στη Βίνια ντελ Μαρ και στο Σαντιάγο λειτουργούν προς το παρόν ως αποθήκες, στις οποίες συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.

Χιλιανοί πυροσβέστες ξεκουράζονται για λίγο προτού συνεχίσουν τη «μάχη» με τις φλόγεςAP Photo/ Esteban Felix

Στους κατοίκους των περιοχών, που βρίσκονται κοντά στα πύρινα μέτωπα η αστυνομία έχει δώσει εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους, ώστε τα συνεργεία διάσωσης να μπορούν να μετακινούνται με μεγαλύτερη ευκολία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ