ΕΛΛΑΔΑ

Παύλος Φύσσας: Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία που αποκάλυψε τη δράση της Χρυσής Αυγής

Παύλος Φύσσας: Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία που αποκάλυψε τη δράση της Χρυσής Αυγής
(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από το βράδυ που ο νεαρός μουσικός Παύλος Φύσσας, ή αλλιώς ράπερ Killah P, γνωστός για τα τραγούδια του κατά του ναζισμού, έπεσε νεκρός στην Αμφιάλη, χτυπημένος από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Μια δολοφονία που στάθηκε αφορμή για να αποκαλυφθεί η δομή, αλλά και η βίαιη κι εγκληματική δράση της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, όταν κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του 34χρονου μουσικού, ο οποίος λίγο νωρίτερα βρισκόταν με την παρέα του σε καφετέρια του Κερατσινίου. Στο ίδιο μέρος, βρίσκονταν τυχαία, και μια μικρή ομάδα φασιστών, με την κινητοποίηση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής να είναι άμεση, όπως έδειξαν και οι τηλεφωνικές καταγραφές της μοιραίας βραδιάς.

«Όλοι τώρα στην τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς». Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους τα μέλη της Χρυσής Αυγής και τους κινητοποίησε. Μέσα σε λίγα λεπτά, ντυμένοι με μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής, βρέθηκαν με τις μηχανές τους στην οδό Παναγή Τσαλδάρη.

Μαζί τους κι ένα αυτοκίνητο, το οποίο κατέβηκε τον δρόμο πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα. Ξαφνικά σταμάτησε κι απ’ αυτό κατέβηκε ο 45χρονος Ρουπακιάς, ο οποίος πλησίασε τον Φύσσα και του κάρφωσε το μαχαίρι στο στήθος.

Αιμόφυρτος, αλλά έχοντας ακόμη τις αισθήσεις του, ο 34χρονος μουσικός πρόλαβε να υποδείξει στους αστυνομικούς τον Γιώργο Ρουπακιά ως τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη.

Όμως ο ίδιος δεν τα κατάφερε και λίγα λεπτά μετά ξεψύχησε στα χέρια της συντρόφου του...

Τέσσερα χρόνια μετά, οι ένοχοι αυτής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα στην σύγχρονη Ελλάδα, παραμένουν ατιμώρητοι, με τον κατηγορούμενο Γιώργο Ρουπακιά να αποφυλακίζεται και να βρίσκεται πλέον σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Η δίκη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις μαρτυρίες που έχουν ακουστεί στη δικαστική αίθουσα να είναι ανατριχιαστικές.

Ανελλιπώς παρούσα στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, η οποία μέσα από τις μαρτυρίες και τις περιγραφές στοιχείων, ζει και ξαναζεί τη νύχτα της δολοφονίας του γιου της.

2586252


Πηγή: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Δεν είμαι εκεί γιατί έχω αντοχές, αλλά γιατί πρέπει. Το χρωστάω στον Παύλο. Νιώθω ότι είναι και εκείνος εκεί και τους αντιμετωπίζει. Αυτή η δίκη όμως δεν αφορά μόνο εμένα, μας αφορά όλους, όλη την Ελλάδα», τόνισε σε συνέντευξή της στην Καθημερινή, με αφορμή την συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την δολοφονία του παιδιού της.

Λέει ότι ο γιος της δολοφονήθηκε «άνανδρα και άδικα», εκφράζει την απορία της για το γεγονός ότι δεν είχαν κινητοποιηθεί ήδη οι Αρχές σε προηγούμενα περιστατικά βίας και αναφερόμενη στην δίκη, που είναι σε εξέλιξη τονίζει πως απαιτεί δικαιοσύνη.

«Δικάζεται μια εγκληματική οργάνωση που είναι κόμμα στη Βουλή. Να διαλυθεί. Να μπει μέσα ο πιο μικρός μέχρι τον πιο μεγάλο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Να φτάσει στο τέλος και να δω την καταδίκη τους», λέει χαρακτηριστικά.

Περιμένει ακόμη ότι η τελική απόφαση ίσως αφυπνίσει ορισμένους πολίτες.

«Ξέρουμε ποιοι ήταν οι ταγματασφαλίτες και δεν γίνεται να μη γνωρίζουν την ιστορία (οι ψηφοφόροι). Είναι τόσο πρόσφατη, για να τη ξεχνούν ακόμη και οικογένειες που είχαν έστω κι ένα θύμα στην Κατοχή. Δεν πίστευα ότι θα ζήσω τέτοιες καταστάσεις. Οι δύο παππούδες του Παύλου έδιωξαν τους Γερμανούς και ξαφνικά χάνουν εγγόνι από τα χέρια των δωσίλογων. Δεν μπορούσα να το φανταστώ».

Στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε κεντρικο δρόμο του Κερατσινίου, διοργανώνονται κάθε χρόνο αντιφασιστικά συλλαλητήρια, την ημέρα της επετείου του θανάτου του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ