ΚΟΣΜΟΣ

Οι σκίουροι σημαντική... απειλή για τις υποδομές παγκοσμίως

Οι σκίουροι σημαντική... απειλή για τις υποδομές παγκοσμίως
Reuters

Η πραγματική απειλή για τις υποδομές παγκοσμίως δεν είναι εχθρικά κράτη ή οργανισμοί με δόλιους σκοπούς, αλλά οι... σκίουροι.

Ο Cris Thomas έχει αναλάβει να βρίσκει καλώδια κομμένα από ζώα από το 2013. Σκίουροι, πουλιά, αρουραίοι και φίδια είναι υπεύθυνα για περισσότερες από 1.700 διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας, που επηρέασαν σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες.

Εξήγησε πως πολλές φορές οι επιπτώσεις των «επιθέσεων» από ζώα χρεώνονται σε χάκερ και δημιουργούν παγκόσμια αναταραχή.

Για να διαλευκάνει τις υποθέσεις δημιούργησε ένα πρότζεκτ υπό την ονομασία Σκίουρος Κυβερνοχώρου 1. Σκοπός του πρότζετ – σύμφωνα με τον ίδιο – είναι να αντιμετωπιστούν οι «τρελές θεωρίες κυβερνοεπιθέσεων που φτιάχνουν άνθρωποι σε υψηλές θέσεις κυβερνήσεων και υποδομών».

Ο Thomas - μιλώντας σε μια διάσκεψη για θέματα ασφαλείας – είπε πως οι σκίουροι ήταν ο νούμερο ένα εχθρός των υποτιθέμενων επιθέσεων σε 879 περιπτώσεις, και ακολούθησαν πουλιά (443), φίδια (83), ρακούν (72), αρουραίοι (36), κουνάβια (22) και βάτραχοι (3).

Σύμφωνα με τον Thomas οι πραγματικές επιθέσεις από χάκερ – όπως αυτή στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία – είναι μηδαμινές συγκριτικά με την ζημιά που προκαλούν τα ζώα.

Οι περισσότερες «επιθέσεις» τους γίνονται σε καλώδια ηλεκτροδότησης. Αλλά ο Thomas ανακάλυψε πως το 2013 μέδουσες είχαν απενεργοποιήσει τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Σουηδίας, μπλοκάροντας τους σωλήνες που μεταφέρουν κρύο νερό στις τουρμπίνες.

Επίσης απέδειξε πως οκτώ θάνατοι ανθρώπων οφείλονταν σε ζώα. Στις έξι από τις οκτώ περιπτώσεις σκίουροι είχαν κόψει καλώδια, αυτά στην συνέχεια έπεφταν πάνω σε εργαζόμενους και τους σκότωναν με την υψηλή τάση του ρεύματος.

Ο Thomas ξεκίνησε το πρότζεκτ του τον Μάρτιο του 2013 και αρχικά συγκέντρωνε τις πληροφορίες του από το Google alerts. Από τότε όμως έχει γιγαντωθεί και συγκεντρώνει πληροφορίες από μηχανές αναζήτησης και άλλες διαδικτυακές πηγές.

Κατά πάσα πιθανότητα – όπως ο ίδιος τονίζει – είχε στοιχεία για ένα πολύ μικρό μέρος των επιθέσεων που συνδέονται με διακοπές ρεύματος παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη:

Η γητευτής των σκίουρων: Απίστευτες φωτογραφίες

Παχουλός σκίουρος κόλλησε σε φρεάτιο και η εικόνα θα σας λιώσει

Σκίουρος έστειλε στο νοσοκομείο δημοτικό σύμβουλο που κατηγορούσε το είδος του (pics)

Ο ιπτάμενος σκίουρος με την τρελή απογείωση και την ανώμαλη προσγείωση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ