ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Σε ρόλο γεφυροποιού ο εμίρης του Κουβέιτ

Κατάρ: Σε ρόλο γεφυροποιού ο εμίρης του Κουβέιτ

Ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σάμπαχ αλ-Άχμαντ Αλ-Σάμπαχ, μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία για να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ντόχα και το Ριάντ το οποίο, από κοινού με ακόμη 6 αραβικές χώρες, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ. Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στο CNNi ο υπουργός εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συνομιλίες για να δοθεί τέλος στην κρίση. Όπως είπε επί λέξει: "Είμαστε έτοιμοι να καθήσουμε και να μιλήσουμε...Δεν είμαστε υπερδύναμη εδώ, δεν πιστεύουμε σε λύσεις διά των συγκρούσεων".

Παραδοσιακά το Κουβέιτ διαδραματίζει ρόλο γεφυροποιού στις εντάσεις που κατά καιρούς προκύπτουν στην ευαίσθητη περιοχή του Κόλπου. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Κατάρ, δεν είναι η πρώτη φορά που του Κουβέιτ αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία. Όλες οι προηγούμενες απέδωσαν καρπούς καθώς το συγκεκριμένο εμιράτο τηρεί ίσες αποστάσεις και κρατά την μικροσκοπική του επικράτεια μακριά από διχόνιες και λοιπές έριδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και η Αίγυπτος και η Υεμένη, διέκοψαν χθες τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τον Ισλαμικό εξτρεμισμό και ομάδες συναφούς ιδεολογίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες, ο εμίρης του Κουβέιτ κάλεσε τον ομόλογό του, σεΐχη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι του Κατάρ να δείξει αυτοσυγκράτηση έτσι ώστε να συγκρατηθεί η κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ