ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρ: Ο «νάνος» του Κόλπου με τις γιγάντιες επενδύσεις σε όλον τον κόσμο

Κατάρ: Ο «νάνος» του Κόλπου με τις γιγάντιες επενδύσεις σε όλον τον κόσμο
REUTERS/Stringer

Από το 2005 όταν ιδρύθηκε η Qatar Investment Authority ως όχημα για την επένδυση των χρημάτων του Κατάρ, η μικρή αυτή χώρα του Κόλπου έχει επενδύσει 30 δισ. δολάρια σε μετοχές και δεκάδες δισεκατομμύρια σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.

 

Ακίνητα

Στις ΗΠΑ το Κατάρ έχει παρουσία κυρίως μέσω της αγοράς επιχειρηματικών ακινήτων. Τον περασμένο Αύγουστο επένδυσε 622 εκατομμύρια δολάρια για να συμμετάσχει στο Fund Empire State Realty Trust που ελέγχει μεταξύ άλλων το εμβληματικό Empire State Building.

Επίσης, κατέχει το 8,3% της Brookfield Property, η οποία έχει ακίνητα σε ακίνητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η χώρα και η βασιλική της οικογένεια κατέχουν μια σειρά από κτίρια στο Λονδίνο όπως το πολυκατάστημα Harrods, το Ολυμπιακό Χωριό και το Shard το οποίο είναι ψηλότερο κτίριο της δυτικής Ευρώπης.

Ενέργεια

Στο Κατάρ ανήκει το 61% των μετοχών του δικτύου φυσικού αερίου της Βρετανίας.

Τον Δεκέμβριο, το Κατάρ συνεργάστηκε με την Glencore (GLCNF) για να αγοράσει το 19,5% του ρωσικού πετρελαϊκού γιγάντια Rosneft. Διαθέτει επίσης το 4,6% της αγγλο-ολλανδικής πετρελαϊκής Royal Dutch Shell.

Το fund του Qatar είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτής στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen AG. κατέχει το 13% στην Tiffany Co (TIF), το 9% της Glencore και το 21% της Siemens (SIEGY). Στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το Κατάρ έχει επίσης συμμετοχή στην Barclays (ελέγχει το 6,3% των μετοχών) αλλά και την Credit Suisse.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ