ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs για επιτόκια Fed: Δεν αναμένεται πλέον αύξηση τον Μάρτιο

Goldman Sachs για επιτόκια Fed: Δεν αναμένεται πλέον αύξηση τον Μάρτιο
Η Goldman Sachs δεν θεωρεί πιθανό η Fed να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας AP

Αλλάζει η πρόβλεψη της Goldman Sachs για τα επιτόκια της Fed, καθώς εκτιμά πως η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα δεν θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση του Μαρτίου, λόγω των νέων τραπεζικών πιέσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, η Goldman Sachs δεν θεωρεί πιθανό η Fed να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας λόγω της «πρόσφατης πίεσης» στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ με την κατάρρευση των Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank.

«Υπό το πρίσμα του στρες στο τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένουμε πλέον από τη FOMC να πραγματοποιήσει αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Γιαν Χάτζιους.

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δήλωσαν ότι το πακέτο μέτρων ανακούφισης που ανακοινώθηκε την Κυριακή διασφαλίζει πως δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Όπως έγινε γνωστό, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από σήμερα Δευτέρα, ενώ θα υπάρχει και μια νέα διευκόλυνση για να ευκολότερη πρόσβαση των τραπεζών σε κεφάλαια, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Και τα δύο αυτά βήματα είναι πιθανό να αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταθετών, αν και δεν έχουν την εγγύηση της FDIC για ανασφάλιστους λογαριασμούς, όπως εφαρμόστηκε το 2008», έγραψαν. «Δεδομένων των ενεργειών που ανακοινώθηκαν, δεν αναμένουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες στο Κογκρέσο θα παρέχουν εγγυήσεις», σημείωσαν, προσθέτοντας ότι αναμένουν τα τελευταία μέτρα να «παρέχουν σημαντική ρευστότητα στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν εκροές καταθέσεων».

Η Goldman Sachs πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Δεν αποτελεί λόγο μαζικής ανησυχία

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως αναφέρουν πάντως στο CNN Greece υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, δεν τίθεται λόγος μαζικής ανησυχίας, καθώς όχι μόνο οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον αλλά και η αντίδραση των εποπτικών αρχών είναι πολύ διαφορετικές.

Έτσι, όπως εξηγούν στο CNN Greece υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, η Silicon Valley Bank κατέρρευσε για συγκεκριμένους λόγους που δεν αφορούν την πλειονότητα των τραπεζών και σε καμία περίπτωση τις ελληνικές. Τόσο οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όσο και η δομή των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι τέτοιες που δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρισης με τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Ίσα-ίσα, όπως αναφέρουν, μόλις ηρεμήσει το θέμα -κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, μετά και τα μέτρα προστασίας των καταθετών- οι επενδυτές αναμένεται να στραφούν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Και εδώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ