ΔΙΕΘΝΗ

Silicon Valley Bank: Πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις από σήμερα - Ποιοι διαφωνούν

Silicon Valley Bank: Πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις από σήμερα - Ποιοι διαφωνούν
Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν για τις τράπεζες που κατέρρευσαν AP / Jeff Chiu

Tο σύνολο των καταθέσεών τους θα μπορέσουν να ανακτήσουν από σήμερα, όλοι οι πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank, όπως ξεκαθάρισαν οι αρχές των ΗΠΑ, σε μια απόφαση που στόχο να καθησυχάσει του Αμερικανούς καταθέτες και τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν μαζί με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC) και έπειτα από διαβούλευση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσαν:

«Καμία ζημία που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι φορείς αυτοί, προσθέτοντας πως «οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου». Η Fed, εξάλλου, δήλωσε πως είναι «προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε πιέσεις ρευστότητας μπορεί να προκύψουν» και πως δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης ου θα προσφέρει δάνεια σε καταθετικά ιδρύματα που δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία «αποτιμώμενα στην ονομαστική τους αξία», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν για τις τράπεζες που κατέρρευσαν, όμως οι μέτοχοι και οι κάτοχοι μη εξασφαλισμένων εταιρικών ομολόγων δεν θα είναι προστατευμένοι, με βάση τους όρους του σχεδίου.

Μπάιντεν: Οι υπεύθυνοι «θα λογοδοτήσουν»

Tη δέσμευσή του πως οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν», εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως «ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», έσπευσε να συμπληρώσει.

Άκμαν: Σωστή η απόφαση στήριξης

O δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν επικροτεί την απόφαση των οικονομικών αρχών για στήριξη των καταθέσεων και τονίζει πως δεν πρόκειται για «διάσωση» της τράπεζας, αλλά βοήθεια προς το τραπεζικό σύστημα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, σύμφωνα με το CNBC.

Συγκεκριμένα, ο Άκμαν εξηγεί πως με αυτό τον τρόπο, οι μέτοχοι και οι κάτοχοι των ομολόγων θα είναι αυτοί που θα επηρεαστούν, κυρίως. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά με την μεγάλη οικονομική κρίση του 2007 – 2008, όταν η αμερικανική κυβέρνηση «αξιοποίησε» χρήματα των φορολογουμένων για να σώσει τράπεζες και μετόχους αντί για τους καταθέτες.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την τοποθέτηση.

Στον αντίποδα του Άκμαν βρίσκονται οι οικονομικοί αναλυτές που κρίνουν ως «λάθος» την κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης και της Fed, καθώς εκτιμούν πως η κίνηση θα οδηγήσει σε «εκμετάλλευση» του συστήματος, καθώς οι καταθέτες θα τοποθετούν τα χρήματα τους σε τράπεζες με μεγάλο ρίσκο και θα λαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τον κίνδυνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ