ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τριγμοί για το «δημοψήφισμα», αποχωρήσεις και Κεντρική Επιτροπή ψάχνοντας για φως στο τούνελ

ΣΥΡΙΖΑ: Τριγμοί για το «δημοψήφισμα», αποχωρήσεις και Κεντρική Επιτροπή ψάχνοντας για φως στο τούνελ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / EUROKINISSI

Από τις Εθνικές εκλογές και έπειτα οι μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σχεδόν πάντα «μουντές», όμως, τα τελευταία 24ωρα το κλίμα στο κόμμα συνάδει όσο ποτέ με το φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού: Αστραπές, βροντές, κεραυνοί και... καταιγιστικές εξελίξεις εν όψει της αυριανής (11/11) Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα κρίνει το μέλλον του κόμματος.

Μετά τη μεγάλη ένταση που προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευής από την αποχώρηση δυο ιστορικών στελεχών, του Νίκου Βούτση και του Πάνου Σκουρλέτη με βαριές αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, οι συσκέψεις στον κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πυρετώδεις, καθώς όλες οι πλευρές ψάχνουν για την κοινή συνισταμένη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται όλοι για τη «μητέρα των μαχών» ανάμεσα στους «νεοπροεδρικούς» και την Ομπρέλα, ιδιαίτερα μετά την πρωτοβουλία Κασσελάκη να προτείνει δημοσίως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή ή όχι των «τεσσάρων». Κίνηση που όπως φαίνεται αιφνιδίασε ακόμη και βασικούς υποστηρικτές του που φέρονται να ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης πρότασης.

Όλες οι πλευρές σχεδίαζαν τις τελευταίες κινήσεις τους μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, «προεδρικοί», «6+6» που πρόσκειται στην Έφη Αχτσιόγλου, «ΔΕΚΑ» του Διονύση Τεμπονέρα, αλλά και η «Ομπρέλα», στελέχη της οποίας αναμένεται να ανοίξουν ακόμα πιο διάπλατα την «πόρτα της εξόδου» μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.

«Δεν με απασχολεί η πρόταση μομφής»

Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος, χαρακτηρίζεται ως «κινούμενη άμμος», καθώς το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, βρισκόμενος σε περιοδεία στη Δυτική Αττική, απάντησε σε ερώτηση για το εάν τον απασχολεί η περίπτωση να κατατεθεί το Σάββατο πρόταση μομφής.

«Δεν με απασχολεί! Το κόμμα πρέπει επιτέλους να ακούσει την κοινωνία. Τα είδα σήμερα το πρωί στη Μεγαλόπολη, και στην Καλαμάτα και στη Σπάρτη και στην Τρίπολη. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτά ως πυξίδα του και θέλει να τα λύσει, αυτό θα είναι το πιο αριστερό πράγμα που θα κάνει ποτέ», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Διαμήνυσε εκ νέου πως είναι εκλεγμένος πρόεδρος από τη βάση και προέτρεψε «να ακούσουμε τη βάση», τονίζοντας ότι «η βάση θέλει να γίνουμε κυβερνητική Αριστερά με συντροφικότητα και ανεκτικότητα». «Οι ύβρεις που δεν ανασκευάζονται είναι ύβρεις προς όλα τα μέλη και δεν μπορεί ένας πρόεδρος να τις νομιμοποιήσει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «πολυμέτωπο» με την Ομπρέλα και όχι μόνο

Εξάλλου, οι ραγδαίες εξελίξεις είχαν αρχίσει να τρέχουν από πολύ νωρίς. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εξαπολύσει ένα επικοινωνιακό «blietzkrieg» σπρώχνοντας στην ουσία στην έξοδο όχι μόνο την Ομπρέλα, αλλά κι όσες κι όσους από άλλες τάσεις θελήσουν να αμφισβητήσουν στη συνέχεια την εξουσία του, ένα σαφές μήνυμα τόσο προς τους 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου όσο και προς το ΔΕΚΑ του Διονύση Τεμπονέρα. Άλλωστε, στην ουσία προανήγγειλε και το τέλος των τάσεων και τη δημιουργία ενός ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ των μελών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επιχειρεί να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων αντί να περιμένει ποια «σκηνοθεσία» έχει επιλέξει η Ομπρέλα για την αποχώρησή της στην αυριανή (Σάββατο) Κεντρική Επιτροπή.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές των τεσσάρων (Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα, Νίκου Φίλη), το οποίο πάντως το πιθανότερο είναι πως δεν θα πραγματοποιηθεί από τη στιγμή που ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε πρώτος την αποχώρησή του και λίγο αργότερα ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Το ίδιο αναμένεται να γίνει κι από άλλα στελέχη μέσα στις επόμενες ώρες.

Στην επιστολή του ο κ. Βούτσης, γνωστοποιούσε ότι δεν θα παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εξηγούσε πως το κόμμα, «υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη».

Ακολουθεί ο Τζουμάκας με σφοδρή επίθεση

Οι πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν ότι ο κ. Στέφανος Τζουμάκας θα ανακοινώσει αύριο στην Κ.Ε. την αποχώρησή του από το ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλάσσοντας βαρείς χαρακτηρισμούς όχι μόνο για τον πρόεδρο, αλλά και για στελέχη που έφυγαν, φεύγουν ή μένουν και που δεν στηρίζουν Κασσελάκη.

Στο διάγγελμά του ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία σε Μεγαλόπολη και Καλαμάτα, επανέφερε τους λόγους για τους οποίους τον επέλεξε η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, μνημονεύοντας περίτεχνα τον Αλέξη Τσίπρα ως μέντορά του κι ας μην του έχει δώσει κάποιο χρίσμα ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, ενώ δεν δίστασε να αποκαλέσει το κόμμα άρρωστο. Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο ξενοδοχείο «President» ξεκινά αύριο, στις 12.00, με την ομιλία Κασσελάκη.

Οργή Δρίτσα για το δημοψήφισμα Κασσελάκη

Σε υψηλούς τόνους στηλίτευσε ο Θεόδωρος Δρίτσας την προαναγγελία δημοψηφίσματος για τις διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Εμένα αυτά που θυμίζουν α) ρωμαϊκή αρένα, β) ακραίο κοινωνικό αυτοματισμό στην πολιτική ζωή, γ) "ανάθεμα", κάτι σαν αυτό που υπέστη ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Κασσελάκης αυτό το θεωρεί δημοκρατία!», τονίζει ο κ. Δρίτσας.

Ρωτά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιά και νέα, όλων των τάσεων, εάν θα ανεχθούν αυτή την εξέλιξη και θα δώσουν «ελεύθερο στην απόλυτη παραφροσύνη και στη γελοιότητα». «Δεν σας (μας) ταιριάζει. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ