ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To «παραφυσικό φαινόμενο» που οδήγησε στο ομώνυμο τραγούδι των Black Sabbath

To «παραφυσικό φαινόμενο» που οδήγησε στο ομώνυμο τραγούδι των Black Sabbath
Οι Black Sabbath είχαν από πάντα μία τάση προς τον αποκρυφισμό στη μουσική τους. Associated Press

Οι Black Sabbath και οι ήχοι του σκότους πήγαιναν πάντα χέρι-χέρι. Αν και ο Tony Iommi μπορεί να είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία μερικών από τα πιο απολαυστικά riff στην ιστορία του ανθρώπου, το πιο σημαντικό κομμάτι του ήχου της μπάντας είναι όταν κάθε μέλος ακολουθεί αυτά τα απειλητικά riff για να δημιουργήσει τον ήχο που όλοι μας αγαπάμε. Αν και ο Iommi έβαλε τη βάση του «Black Sabbath» με το κεντρικό του riff, οι παράξενοι στίχοι του τραγουδιού είναι που το πάνε ένα βήμα πιο πέρα.

Πριν ξεκινήσουν οι Sabbath να εδραιώνουν το στυλ τους, αρχικά δούλευαν με τα blues και την jazz-rock. Όταν δούμε τα ορχηστρικά μέρη του ήχου τους, ο Geezer Butler και ο Bill Ward χρησιμοποιούν μια χαρακτηριστική παλέτα ήχων στα τραγούδια του συγκροτήματος κάτω από τα riff του Iommi, όλα αυτά ενώ περνούν από τις κλίμακες μπλουζ που όλοι αγαπούσαν να ακούνε από Άγγλους rockers εκείνη την εποχή, όπως οι Led Zeppelin.

Εκτός από τη μουσική του, ο μπασίστας Butler ενδιαφέρθηκε επίσης για τον αποκρυφισμό. Όταν μιλούσε στο περιοδικό Classic Albums, ο Butler έλεγε ότι τον γοήτευαν οι αστρολογικές πλευρές της θρησκείας, λέγοντας: «Ήμουν σε μεγάλο βαθμό στον αποκρυφισμό».

Όταν δούλευαν στο πρώτο τους άλμπουμ, το συγκρότημα προσπαθούσε να παίξει μια διασκευή του κλασικού κομματιού «Mars: Bringer of War» όταν ο Iommi έπαιξε για πρώτη φορά το εμβληματικό πλέον riff. Ενώ η αρχική ιδέα προκάλεσε ανατριχίλα σε κάθε μέλος της μπάντας, οι στίχοι δεν θα οριστικοποιούνταν μέχρι ο Butler να αντιμετωπίσει κάποιο τραύμα όταν θα πήγαινε για ύπνο λίγες νύχτες αργότερα.

Έχοντας περάσει χρόνο πριν τον ύπνο διαβάζοντας διάφορα αποσπάσματα από τα αποκρυφιστικά βιβλία του, ξαφνικά τον «επισκέφτηκε ένα πνεύμα». Στη μέση της νύχτας, ο Butler ξύπνησε και είδε μια μυστηριώδη φιγούρα με μανδύα να στέκεται στους πρόποδες του κρεβατιού του. Μετά από λίγα λεπτά, η φιγούρα εξαφανίστηκε στον αέρα, αφήνοντας τον Butler τρομοκρατημένο από αυτό που μόλις είχε δει.

Όταν μίλησε στο περιοδικό Guitar World, ο Butler είπε ότι το τραγούδι «Black Sabbath» προήλθε από εκείνον μιας και μετέφερε την ιδέα στον Ozzy Osbourne, λέγοντας: «[Εγώ] το είπα στον Ozzy. Του κόλλησε στο μυαλό και όταν αρχίσαμε να παίζουμε το «Black Sabbath», βγήκε με αυτούς τους στίχους. Έπρεπε να το κάνει, και τελικά έγινε σε αυτό το τραγούδι – και τότε υπήρχε μόνο ένα πιθανό όνομα για το συγκρότημα, πραγματικά!».

Μερικές ακόμη «παραφυσικές δραστηριότητες» συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης. Καθ' όλη τη διάρκεια της παραγωγής του άλμπουμ Sabbath Bloody Sabbath, το συγκρότημα έφτασε σε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι για να ολοκληρώσει τις συνεδρίες του στούντιο, όπου πολλά μέλη θυμούνται ότι τους επισκέφτηκε το φάντασμα που στοίχειωνε τους χώρους.

Παρόλο που οι Sabbath υποστήριζαν ότι είχαν πνευματικά όντα να τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή, μπόρεσαν να διοχετεύσουν αυτή τη δύναμη στη μουσική τους, δημιουργώντας τραγούδια που θύμιζαν έντονα τους Cream και τους Zeppelin.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ