ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Stuff»: Η ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Τζόνι Ντεπ

«Stuff»: Η ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Τζόνι Ντεπ

Ο Τζόνι Ντεπ στην πρεμιέρα της ταινίας "Minamata" κατά τη διάρκεια του 70ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, Berlinale στο Βερολίνο, Γερμανία.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Όταν δεν ήταν απασχολημένος με την καθημερινή του δουλειά ως ηθοποιός, ο Τζόνι Ντεπ είχε τη συνήθεια να ζει τον τρόπο ζωής των ροκ σταρ με περισσότερους από έναν τρόπους, είτε ήταν να πηγαίνει στην περιοδεία με το συγκρότημά του είτε να γλεντάει το βράδυ σε μια ομίχλη από ουσίες.

Ο σούπερ σταρ έχει παρουσιαστεί σε τραγούδια από μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνών, που κυμαίνονται από τους Oasis και τον Iggy Pop μέχρι τους Aerosmith και τον Marilyn Manson, ο τελευταίος από τους οποίους είναι νονός της κόρης του Lily-Rose. Παίζει επίσης στους Hollywood Vampires μαζί με τους Alice Cooper και Joe Perry, έχει ηχογραφήσει μουσική με τον Jeff Beck, περιλαμβάνει τους Paul McCartney και Keith Richards μεταξύ των φίλων του και γενικά ανταποκρίνεται στο στερεότυπο ότι οι ηθοποιοί και οι μουσικοί δεν απέχουν πολύ.

Ο Ντεπ ασχολήθηκε, κατά καιρούς, με τη σκηνοθεσία αν και ο πρώτος του τίτλος ως σκηνοθέτης δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο όταν το The Brave κατέληξε να είναι κλειδωμένο σε ένα θησαυροφυλάκιο για χρόνια, και δεν κυκλοφόρησε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις αρνητικές αντιδράσεις στην πρώτη προβολή του, ενώ ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που γύρισε μαζί με τον frontman των Butthole Surfers, Gibby Haynes, δεν έγινε ποτέ ευρέως διαθέσιμο.

Στη δεκαετία του 1990, ο Depp ήταν μέρος ενός εκλεκτικού σούπερ γκρουπ μαζί με τον Haynes, τον κιθαρίστα των Sex Pistols, Steve Jones και τον μπασίστα των Red Hot Chili Peppers, Flea. Παρόλο που ο Depp είχε αποχωρήσει από το γκρουπ το προηγούμενο έτος, ο σταρ συνεργάστηκε με τον Haynes για να σκηνοθετήσει ένα σύντομο ντοκιμαντέρ που επικεντρώνεται στον John Frusciante.

Εκείνη την εποχή, ο εξαιρετικά ταλαντούχος κιθαρίστας δούλευε πάνω σε σόλο δίσκο, ενώ παράλληλα πάλευε με τον εθισμό στην ηρωίνη. Το 12λεπτο Stuff είναι μια σκληρή ταινία. Ο Ντεπ και ο Haynes είχαν αρχικά εντοπίσει τον Frusciante για κανέναν άλλο λόγο παρά για να κάνουν παρέα, αλλά κατέληξαν τόσο σοκαρισμένοι από τις συνθήκες στις οποίες ζούσε που αποφάσισαν να το απαθανατίσουν σε ταινία.

Στο σπίτι υπάρχουν διάσπαρτες vintage κιθάρες, εικόνες και ασύνδετες φράσεις χαραγμένες στους τοίχους, σκουπίδια μέχρι εκεί που βλέπουν τα μάτια, καθρέφτες και επιφάνειες με μπογιά, ζωγραφίζοντας το ταραγμένο πορτρέτο ενός προικισμένου κιθαρίστα που πιάστηκε στα δίχτυα μιας αρρώστιας, από την οποία πάσχιζε να απελευθερωθεί.

Το Stuff μεταδόθηκε μια φορά στην τηλεόραση ως μέρος της ολλανδικής σειράς Lola Da Musica και κυκλοφόρησε ως διαφημιστικό VHS, αλλά δεν αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης διανομής. Αυτό ήταν σίγουρα για το καλύτερο γιατί η ύπαρξη του Frusciante ήταν ανησυχητική, τουλάχιστον, εκείνη την εποχή, και αυτό επεκτάθηκε στην τραγωδία που συνέβη σε ένα μέλος του στενού κύκλου του Ντεπ.

Ο Haynes παραδέχτηκε ότι η μπάντα του Ντεπ έπαιζε ένα σετ στο Viper Room την ώρα που ο River Phoenix είχε επιληπτικές κρίσεις, λίγο πριν πεθάνει από καρδιακή ανεπάρκεια που προκλήθηκε από υπερβολική δόση κοκαΐνης και ηρωίνης. Ο Frusciante θα μπορούσε εύκολα να είχε την ίδια μοίρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δυο τους αναφέρθηκε ότι είχαν πάρει μαζί ναρκωτικά τις ημέρες πριν από τον θάνατο του Phoenix, με το «Stuff» να ξεχωρίζει ως μια έντονη υπενθύμιση του από πού έπρεπε να ξεφύγει με νύχια και με δόντια ο ίδιος ο ηθοποιός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ