ΕΛΛΑΔΑ

Με αυτό τον τρόπο θα γνωστοποιούνται οι τυχεροί της λοταρίας του ΥΠΟΙΚ

Με αυτό τον τρόπο θα γνωστοποιούνται οι τυχεροί της λοταρίας του ΥΠΟΙΚ
ΑΠΕ/ΛΩΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, η λοταρία (δημόσιες κληρώσεις), η οποία θα μοιράζει 1.000.000 ευρώ μηνιαίως ισόποσα, σε χίλιους τυχερούς.Οι φορολογούμενοι θα συμμετέχουν στη λοταρία με βάση τις συναλλαγές τους με πλαστικό χρήμα, δηλαδή πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, καθώς και τις τραπεζικές διαδικτυακές πληρωμές (web-banking).

Σημειώνεται πως ο αριθμός των λαχνών, τους οποίους δικαιούται μηνιαίως κάθε φορολογούμενος, καθορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του.

  • Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε ένα ευρώ.
    • Από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.
    • Από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.
    • Από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.

Κάθε μήνα, χίλιοι τυχεροί θα λαμβάνουν από 1.000 ευρώ ο καθένας. Τα έπαθλα, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.
Αναλυτικότερα, η απόφαση προβλέπει τα ακόλουθα:

Άρθρο 1
1. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων Α.Α.Δ.Ε. διενεργεί Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων (λοταρία).
2. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή την λήψη υπηρεσιών, τα στοιχεία των οποίων έχουν περιέλθει στη Δ.ΗΛΕ.Δ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα.
3. Οι τυχεροί επιβραβεύονται με χρηματικά ή σε είδος έπαθλα.

Άρθρο 2 - Φορέας Υλοποίησης

  1. Αρμόδια Διεύθυνση για τη διενέργεια των δημοσίων κληρώσεων ορίζεται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων( Δ.ΗΛΕ.Δ)..
  2. Η Δ.ΗΛΕ.Δ. συγκεντρώνει τα στοιχεία των συναλλαγών του εκάστοτε προηγούμενου μήνα, που αποστέλλονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του εκάστοτε επόμενου μήνα και τα μετατρέπει σε λαχνούς. Είναι επίσης αρμόδια για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών χορήγησης του επάθλου στους δικαιούχους.

Άρθρο 3 - Λαχνοί

  1. Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του κάθε φορολογούμενου.
    • Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε ένα ευρώ.
  • Για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα ευρώ μέχρι πεντακόσια ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.
  • Για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα ευρώ μέχρι χίλια ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.
  • Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.

Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

  1. Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πριν την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω διαθέσιμης εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον TAXISnet στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. www.aade.gr.
  2. Σε περίπτωση λαχνών που κερδίζουν, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο TAXISnet.

Άρθρο 4 - Κληρώσεις

  1. Οι κληρώσεις πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές, είτε δημόσια με ειδική μηχανική κληρωτίδα είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, σε συνεργασία με ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα. Εξαιρετικά για το 2017 ο χρόνος διενέργειας των κληρώσεων καθώς και οι μήνες στις συναλλαγές των οποίων θα αφορά, θα καθοριστεί μετά τη διευθέτηση του τρόπου συνεργασίας της Δ.ΗΛΕ.Δ. με τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών για τη συγκέντρωση των στοιχείων των συναλλαγών.
  2. Η ακριβής ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της κλήρωσης για κάθε μήνα, γνωστοποιείται με κάθε πρόσφορο τρόπο και, ιδίως, με ανάρτηση στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr). Με τον ίδιο τρόπο δημοσιοποιείται τυχόν αλλαγή του χρόνου διενέργειας κάποιας κλήρωσης, μετά από σχετική απόφαση της Α.Α.Δ.Ε.
  3. Η Α.Α.Δ.Ε. διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλέσει ή να ακυρώσει ή να μεταθέσει τη διενέργεια μιας κλήρωσης για σπουδαίο λόγο, ή για λόγους ανωτέρας βίας, ή να αντικαταστήσει τα σε είδος έπαθλα με άλλα ίσης αξίας, κατά την εύλογη κρίση της. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι συμμετέχοντες στην κλήρωση δεν αποκτούν για το λόγο αυτό κανένα δικαίωμα για αποζημίωση, ούτε έχουν κάποια άλλη αξίωση από την Α.Α.Δ.Ε.
  4. Σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται 1.000 τυχεροί λαχνοί και 1.000 αναπληρωματικοί που αριθμούνται σε 1ο, 2ο έως 1000ο. Οι τυχεροί λαχνοί ανά κλήρωση αναρτώνται σε ιστοσελίδα στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.
  5. Σε περίπτωση που περισσότεροι από έναν τυχεροί λαχνοί ανήκουν στον ίδιο συμμετέχοντα, αυτός δικαιούται το έπαθλο μόνο μία φορά. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί στην περίπτωση αυτή, αντικαθίστανται από τον 1ο, τον 2ο κ.ο.κ. από τους αναπληρωματικούς λαχνούς.

Άρθρο 5 - Συμμετέχοντες

  1. Στις Δημόσιες Κληρώσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Α.Φ.Μ. και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
  2. Οι φορολογούμενοι, μέσω της συμμετοχής τους στην κλήρωση, παρέχουν τη ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεσή τους στην επεξεργασία προσωπικών στοιχείων τους με αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια της κλήρωσης, την ανάδειξη των τυχερών και τη διευθέτηση της παράδοσης των χρηματικών ή σε είδος επάθλων σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα.
  3. Το προσωπικό που υπηρετεί στην Α.Α.Δ.Ε. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, καθώς και τα πρόσωπα που ανήκουν στο ανθρώπινο δυναμικό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, των τραπεζών και των λοιπών συμβαλλόμενων Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών και, εξ αιτίας της εργασίας τους, αποκτούν τυχόν πρόσβαση σε στοιχεία συναλλασσόμενων φυσικών προσώπων, δεσμεύονται από το απόρρητο και την υποχρέωση εχεμύθειας.

Άρθρο 6 - Απονομή Επάθλων

  1. Η απονομή των επάθλων γίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο ενδιαφερόμενος για το σκοπό αυτό στο περιβάλλον TAXISnet και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.
  2. Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, θα δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την αποστολή του προσωποιημένου μηνύματος προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet. Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού.
  3. Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.
  4. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ένα χρηματικό έπαθλο δεν αποδοθεί σε κανέναν από τους δικαιούχους συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωματικών, το μη καταβαλλόμενο ποσό παραμένει ως αδιάθετο στο λογαριασμό του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών».
  5. Το μηνιαίο διανεμόμενο χρηματικό ποσό ορίζεται στο 1.000.000 ευρώ το οποίο κατανέμεται ισόποσα στους 1.000 δικαιούχους φυσικά πρόσωπα, ήτοι Euro1.000 για κάθε δικαιούχο. Για το τρέχον έτος και μόνο για αυτό δύναται να τροποποιηθεί το μηνιαίο διανεμόμενο ποσό ανάλογα με τον αριθμό των κληρώσεων που θα διεξαχθούν. Σε κάθε περίπτωση το συνολικό διανεμόμενο χρηματικό ποσό δεν μπορεί να υπερβεί ετησίως το ποσό των Euro 12.000.000 που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών.
  6. Σε περίπτωση επάθλου σε είδος, αυτό αποστέλλεται στη φορολογική κατοικία του δικαιούχου ή παραδίδεται σε αυτόν ιδιοχείρως, μετά από σχετική πρόσκληση, μετά από την πάροδο έξι μηνών από την οποία η Α.Α.Δ.Ε. ουδεμία ευθύνη φέρει για την καλή κατάσταση του επάθλου σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν προσέλθει από δική του υπαιτιότητα για την παραλαβή.
  7. Τα έπαθλα είναι σε κάθε περίπτωση προσωπικά, το δικαίωμα λήψης τους δεν μεταβιβάζεται και δεν κληρονομείται και, σε περίπτωση που πρόκειται για έπαθλα σε είδος, αυτά δεν ανταλλάσσονται με άλλα είδη ή χρήματα.

Άρθρο 7 - Αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία, χρόνος και τρόπος χορήγησης του επάθλου

  1. Η Δ.ΗΛΕ.Δ. ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών χορήγησης του επάθλου στους δικαιούχους φυσικά πρόσωπα και δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος, ενώ ευθύνεται μόνο για τυχόν λάθη κατά την επεξεργασία από δική της υπαιτιότητα.
  2. Η πληρωμή του χρηματικού επάθλου διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων.
  3. Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Άρθρο 8 - Εξαίρεση / Αποποίηση

  1. Οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν οποτεδήποτε να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων καθώς επίσης και να αποποιηθούν το έπαθλο που κέρδισαν σε συγκεκριμένη κλήρωση εντός τριών (3) μηνών από τη διενέργειά της, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη Δ.ΗΛΕ.Δ.
  2. Σε περίπτωση αποποίησης του επάθλου, αυτό διατίθεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του αντίστοιχου αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.
  3. Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετέχοντες στις κληρώσεις έχουν δικαίωμα ενημέρωσης, πρόσβασης και αντίρρησης στη συλλογή των προσωπικών στοιχείων τους, σύμφωνα με τα άρθρα 11 έως 14 του Ν.2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ