ΚΟΣΜΟΣ

Die Welt: Η Ελλάδα στέλνει ψευδή στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων

Die Welt: Η Ελλάδα στέλνει ψευδή στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων
EPA/TRACEY NEARMY

Βαριές κατηγορίες κατά της Ελλάδας διατυπώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt η οποία ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση στέλνει ψευδή στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων αλλά και ότι εσκεμμένα δεν φυλάει σωστά τα σύνορά της.

«Η βαλκανική διαδρομή είναι κλειστή, όπως λένε οι πολιτικοί. Κάθε μήνα όμως 15.000 αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να φθάνουν στη Γερμανία, ακολουθώντας τη βαλκανική οδό. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία – εσκεμμένα - δεν φυλάσσουν τα εξωτερικά σύνορά τους και συνεχίζουν να στέλνουν κύματα προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, κόντρα στους κανόνες της ΕΕ. Πολλοί καταλήγουν στη Γερμανία», αναφέρει το δημοσίευμα της Die Welt.

Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα δήλωσε ότι «τα ευρήματα από τις χώρες κατά μήκος της βαλκανικής οδού είναι ενδεικτικά για τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική ροή από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με πηγές των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας και διπλωματικών κύκλων της ΕΕ, που επικαλείται η Die Welt, «η Ελλάδα κάνει ψευδείς δηλώσεις αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα και παραπλανά για την πραγματική έκταση του ζητήματος».

«Η Αθήνα κάνει λόγο για περίπου 62.000 πρόσφυγες στην ενδοχώρα και τα νησιά. Στην πραγματικότητα, μόνο περίπου 40.000 άνθρωποι ζουν στη χώρα, παρότι μόνο φέτος 20.000 νέοι αιτούντες άσυλο έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα η οποία ζήτησε και σχόλιο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που επιβεβαίωσε την παραπάνω εκτίμηση.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δήλωσε στη Die Welt ότι 44.000 πρόσφυγες υποστηρίζονται στην Ελλάδα. Επιπλέον ο αριθμός των προσφύγων στα πέντε hotspot στα ελληνικά νησιά είναι χαμηλότερος από αυτόν που ανέφερε η ελληνική κυβέρνηση στην τελευταία ενημέρωσή της» υπογραμμίζει το δημοσίευμα ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της δήλωσε στην εφημερίδα:

«Υπολογίζουμε ότι είναι το πολύ 10.000».

Capture

«Εσωτερικά έγγραφα των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρουν ξεκάθαρα: "Η πίεση των μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα στη Γερμανία παραμένει αμείωτη", ενώ σημειώνεται ότι έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικές διαδρομές» καταλήγει η Die Welt.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ