ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο έως το Σάββατο

Στόχος να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο έως το Σάββατο
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Το μήνυμα ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να έχει κλείσει σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου αναμένεται να στείλει σήμερα το EuroWorking Group (EWG), ενώ αύριο επιστρέφουν για το σκοπό αυτό στην Αθήνα οι Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι, Νικόλα Τζιαμαρόλι και Ντέλια Βελκουλέσκου οι οποίοι αναμένεται να μείνουν για πέντε μέρες.

Στη σημερινή συνεδρίαση του EWG θα δοθεί έμφαση στα προαπαιτούμενα που έχει εκπληρώσει η ελληνική πλευρά και σε αυτά που έχουν μείνει πίσω. Κυβέρνηση και δανειστές μεταδίδουν «θετικό κλίμα». Στο μεσοδιάστημα των δύο γύρων διαβουλεύσεων στην Αθήνα η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υλοποιήσει περίπου το 30% των προαπαιτουμένων, αλλά τις τελευταίες ημέρες ξεμπλόκαραν δύο ζητήματα για τα οποία οι δανειστές είχαν διαμηνύσει ότι χωρίς αυτά δεν κλείνει η αξιολόγηση. Πρόκειται για τους φακέλους της ΔΕΗ (αποφασίστηκε να βγουν προς πώληση οι λιγνιτικές μονάδες Μελίτης στη Φλώρινα και Μεγαλόπολη στην Αρκαδία) και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στόχος παραμένει η τρίτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement – SLA) να κλείσει με διαδικασίες fast track μέχρι και το Σάββατο για να μπορέσει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δύο μέρες μετά, στο τελευταίο Eurogroup του 2017. Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα βρίσκονται κόκκινα δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ιδιωτικοποιήσεις και παρεμβάσεις στο Δημόσιο (αξιολόγηση, κινητικότητα). Το τελικό κείμενο του SLA επιδιώκεται να κλειδώσει στην τελευταία μαραθώνια συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 10 το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου.

Μετά την Αθήνα οι θεσμοί θα μεταβούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο της τρίτης αξιολόγησης. Το Memorandum of Understanding (MoU) θα πάρει τη μορφή πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί αμέσως στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Αν τα πράγματα εξελιχθούν βάσει του χρονοδιαγράμματος, η κυβέρνηση χωρίς το άγχος της διαπραγμάτευσης θα περιμένει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2018 την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) των θεσμών, η οποία θα επιβεβαιώσει την πρόοδο της Ελλάδας και θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ.

Αυτή θα δοθεί στο πρώτο Eurogroup του 2018, στις 22 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Αμέσως μετά το Eurogroup θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις τόσο για το χρέος όσο και για τον μηχανισμό εποπτείας που θα ενεργοποιηθεί μετά τον Αύγουστο του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ