ΚΟΣΜΟΣ

Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα
REUTERS/ KCNA/ file photo

Σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε η Βόρεια Κορέα, αναφέρει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο πηγές από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από περιοχή νότια της Πιονγκγιανγκ με κατεύθυνση προς τα ανατολικά και ο στρατός της Νότιας Κορέας εξετάζει τις λεπτομέρειες μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το αμερικανικό Πεντάγωνο, βάσει μιας πρώτης εκτίμησης που έκανε, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

Αμέσως μετά την εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, η Νότια Κορέα πραγματοποίησε επίσης στρατιωτική πυραυλική δοκιμή, ως απάντηση στην πρόκληση, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, εκτιμά ότι ο πύραυλος διένυσε απόσταση 50 χιλιομέτρων και έπεσε εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ, ενώ συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την κατάσταση.

Μια κυβερνητική πηγή των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα σε εκτόξευση ενός πυραύλου, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όσο ακόμα εκείνος βρισκόταν στον αέρα.

ΕΕ-ΝΑΤΟ: Σοβαρή απειλή από την εκτόξευση

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί «μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η εκτόξευση αντιπροσωπεύει μια επιπλέον σοβαρή πρόκληση και μια σοβαρή απειλή προς τη διεθνή κοινότητα» τόνισε η εκπρόσωπος τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το ΝΑΤΟ εξέδωσε, επίσης ανακοίνωση σχετικά με την εκτόξευση, σύμφωνα με την οποία η εκτόξευση υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για εκτόξευση

Εξάλλου, δύο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ δήλωσαν νωρίτερα ότι οι Αμερικανοί κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια νέα δοκιμή πυραύλων μέσα σε λίγες μέρες.

Αλλά και η Ιαπωνία είχε εκφράσει φόβους νωρίτερα σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται για νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, επικαλούμενη πληροφορίες των Αρχών, που εντόπισαν ύποπτες βορειοκορεάτικες ραδιοεπικοινωνίες.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε αργά τη Δευτέρα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση τέθηκε σε κατάσταση επαγρύπνησης μετά τον εντοπισμό αυτών των ραδιοεπικοινωνιών.

Το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στη Σεούλ, μετέδωσε ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα ενδείξεις πως ίσως επίκειται νέα εκτόξευση πυραύλου κι έδωσαν εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση.

Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα αυτά ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ, είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τη Βόρεια Κορέα.

«Σε αυτό το στάδιο πρόκειται για μια προσπάθεια με αιχμή του δόρατος τη διπλωματία, η οποία υποστηρίζεται από στρατιωτικές επιλογές», είπε ο Μάνινγκ και πρόσθεσε ότι «η συμμαχία» της Ουάσιγκτον και της Σεούλ «παραμένει ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση ή επίθεση της Βόρειας Κορέας».

Η τελευταία βαλλιστική δοκιμή από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ