ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυπτο-τεχνολογία διασφαλίζει πως κανείς δεν «κλέβει» τη φορο-λοταρία

Κρυπτο-τεχνολογία διασφαλίζει πως κανείς δεν «κλέβει» τη φορο-λοταρία
Reuters

Μπορεί η  πρώτη φορο-λοταρία του υπουργείου Οικονομικών να μοίρασε χθες 1 εκατ. ευρώ σε 1.000 τυχερούς φορολογουμένους, αλλά το κόστος λειτουργίας της ηλεκτρονικής κληρωτίδας είναι μάλλον τσουχτερό.

Η υλοποίηση της εφαρμογής του λογισμικού της ηλεκτρονικής κληρωτίδας, η εγκατάσταση του εξοπλισμού στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και η διεξαγωγή της λοταρίας μέχρι και την τελευταία κλήρωση στις 31 Δεκεμβρίου 2017, θα κοστίσουν συνολικά 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Το «παρήγορο» είναι πως το έργο δόθηκε με απευθείας ανάθεση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.), οργανισμό του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιο τόσο για την έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, όσο και για την διοίκηση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Σύμφωνα με την απόφαση Τσακαλώτου που υπεγράφη μόλις χθες – ώρες πριν τη διεξαγωγή της κλήρωσης- η ηλεκτρονική κληρωτίδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων χρησιμοποιείται ως τμήμα της διαδικασίας της κλήρωσης των λαχνών που αντιστοιχούν στις συναλλαγές του έτους 2017 με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή αλλού ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

Το αδιάβλητο της διαδικασίας

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση, η εφαρμογή δέχεται το συνολικό πλήθος των λαχνών που συμμετέχουν στην κλήρωση καθώς και το πλήθος των λαχνών που κληρώνονται και επιστρέφει ισάριθμο πλήθος τυχαία επιλεγμένων αριθμών χωρίς επανάληψη στο εύρος από ένα έως τον πληθάριθμο του συνόλου των λαχνών που συμμετέχουν στη κλήρωση.

Για τη διασφάλιση της τυχαιότητας στην επιλογή των αριθμών η εφαρμογή αξιοποιεί την παραγωγή τυχαίων αριθμών από κρυπτογραφικά ασφαλείς γεννήτριες ψευδοτυχαίων αριθμών των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι ευρέως αποδεκτή και τεκμηριωμένη. Οι αλγόριθμοι αυτοί εγγυώνται ότι το αποτέλεσμα που παράγουν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, ούτε να προβλεφθεί.

Βάσει των προδιαγραφών που έχουν θέσει η ΑΑΔΕ και η ΓΓΠΣ η εφαρμογή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων διασφαλίζει αφενός πως οι κληρωθέντες αριθμοί φυλάσσονται διατεταγμένοι σύμφωνα με τη σειρά της κλήρωσης, αφετέρου πως αποθηκεύονται τα φίλτρα τυχαιότητας κάθε κλήρωσης, ώστε να είναι δυνατή η αναπαραγωγή της κλήρωσης αν αυτό απαιτηθεί.

Από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έγινε χθες γνωστό πως η πρώτη δημόσια κλήρωση αφορούσε σε 8.254.535 συναλλαγές, που αντιστοιχούσαν σε 4.556.328 ΑΦΜ και ήταν συνολικής αξίας 2.093.786.015,92 ευρώ, ενώ κληρώθηκαν 1.074.332.777 λαχνοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ