ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Ελλάδα: Λάσπη, τεράστιες καταστροφές και κλειστά σχολεία από το πέρασμα της κακοκαιρίας

Δυτική Ελλάδα: Λάσπη, τεράστιες καταστροφές και κλειστά σχολεία από το πέρασμα της κακοκαιρίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαρδουλάκης Β.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης και μη γης έχουν μετατραπεί σε λίμνες και βάλτους μετά το καταστροφικό «πέρασμα» της κακοκαιρίας από την Δυτική Ελλάδα. Το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές των ζημιών που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν τεράστιες ζημιές σε σπίτια αλλά και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, που είναι πλέον αδιάβατες. Να σημειωθεί πως οι βροχές που έπεσαν στην Αιτωλοακαρνανία μέσα σε 24 ώρες ισοδυναμούν με την ποσότητα βροχής που πέφτει εντός ολόκληρου του Νοεμβρίου, άλλες χρονιές.

Το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο στους δήμους Θέρμου, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Αμφιλοχίας παρουσιάζουν τεράστια προβλήματα που χρίζουν άμεσης αποκατάστασης ώστε να επιστρέψει η ζωή των πολιτών στις γύρω περιοχές στην κανονικότητα της.

Τα ρέματα Μακρυνείας, Παραβόλας, Ερμίτσας, Κλεισούρας και στον κάμπο Λουτρού-Αμπελακίου ξεχείλισαν το σαββατοκύριακο που πέρασε και υπήρξαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στους ποταμούς Αχελώο και Ίναχο. Η αστυνομία, για την προστασία των πολιτών που έβλεπαν με τρόμο την περιούσια τους να καταστρέφεται, απαγόρευσε την κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από τη διασταύρωση Αγγελοκάστρου έως το κόμβο Συκιάς, λόγω της καθίζησης που υπέστη το οδόστρωμα από την έντονη βροχόπτωση. Σημειώνεται πως η απαγόρευση ισχύει έως και τις 22 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, όλα τα χωριά της Πρέβεζας έχουν υποστεί ζημιές, καθώς υπερχείλισε ο Αχέροντας και κάλυψε τα πάντα στο πέρασμά του. Τις «πληγές» τους μετρούν οι κάτοικοι στην Παραμυθιά, το Φανάρι και στη βιοτεχνική περιοχή του Καναλακίου, που είδαν τους κόπους μίας ζωής να χάνονται στον χείμαρρο. Μάλιστα, αν δεν είχε παρέμβει εγκαίρως η Πυροσβεστική Υπηρεσία η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη, ίσως υπήρχαν και θύματα.

Χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστών σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις για να σωθούν πολίτες. Συγκεκριμένα, μία ηλικιωμένη γυναίκα στο χωριό Ζευγαράκι παρασύρθηκε και διασώθηκε, το ίδιο και μία νεαρή στην Άνω Τραγάνα, η οποία μάλιστα κινδύνεψε να παρασυρθεί από όχημα.

18801800

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαρδουλάκης Β.

Κατοικίες, επιχειρήσεις, χωράφια και καλλιέργειες έχουν πληγεί σε πολλές περιοχές του Αγρινίου, ειδικά στην Παρατριχώνια περιοχή και την Παραχελωίτιδα, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και στα Κλεισορεύματα. Οι κάτοικοι δίνουν μάχες με τις λάσπες και συνεργεία με μηχανήματα των δήμων Αγρινίου, Μεσολογγίου αλλά και της Περιφέρειας καθαρίζουν το οδικό δίκτυο. Η πυροσβεστική και η αστυνομία είναι σε γενική επιφυλακή. Στον οικισμό Καμαρετσέικα του Ζευγαρακίου, ενός χωριού κοντά στο Αγρίνιο, ο κύριος δρόμος μετατράπηκε σε ρέμα, η άσφαλτος μπαζώθηκε με φερτά υλικά και καταστράφηκε ολοσχερώς. Πολύ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια κατά μήκος της οδού και κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, καθώς τα νερά εισήλθαν ορμητικά, καταστρέφοντας τον ότι βρήκαν στο διάβα τους.

4308014

EUROKINISSI

Η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κήρυξε τον Δήμο Αμφιλοχίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να γίνει ευκολότερη η επίλυση των καταστροφών. Στο μεταξύ, όπως όπως ανακοινώθηκε από το δήμο Μεσολογγίου για λόγους που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών, σήμερα, Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν το 1ο δημοτικό σχολείο Κατοχής, το νηπιαγωγείο Κατοχής και 1ο νηπιαγωγείο Νεοχωρίου.

Επίσης, λόγω των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν από κλιμάκια μηχανικών δεν θα λειτουργήσουν το δημοτικό σχολείο Ελληνικών, το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Κεφαλοβρύσου, το δημοτικό σχολείο Χαλικίου, καθώς και το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Χρυσοβεργίου.

18801828

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαρδουλάκης Β..

Εντός της ημέρας ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να επισκεφθεί τους πλημμυροπαθείς, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι καταγραφές των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες, που θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις στην πολιτεία. Όμως, οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία δηλώνουν εξαγριωμένοι από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, τονίζοντας πως έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού.

18801839

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαρδουλάκης Β.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ