ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γρίφος η κοινοβουλευτική στάση των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό

Γρίφος η κοινοβουλευτική στάση των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο στελεχών των ΑΝΕΛ που αφήνουν να εννοηθεί πως είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν και να παραδώσουν τα υπουργεία τους σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρει στη Βουλή συμφωνία που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει το κόμμα στο Κοινοβούλιο και αν θα καταψηφίσει ή όχι.

Ο κ. Καμμένος στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του εκτελεστικού συμβουλίου των ΑΝΕΛ, άφησε να εννοηθεί πως οι διαπραγματεύσεις με τη FYROM θα είναι χρονοβόρες κι έτσι παίρνει παράταση ζωής η συνοχή της κυβέρνησης, ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύδεται από το χρονοδιάγραμμα όπως το έχει θέσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δηλαδή η σύναψη συμφώνου, εφόσον την αποδέχεται η άλλη πλευρά, αναμένεται να έρθει στις αρχές Μαρτίου στη Βουλή.

Την ώρα που η στάση των ΑΝΕΛ παραμένει άγνωστος παράγοντας, είναι σχεδόν βέβαιο πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτη τη διάσταση απόψεων των κυβερνητικών εταίρων.

Ένα από τα σενάρια είναι, ο Πάνος Καμμένος να προτείνει ψήφο κατά συνείδηση στους βουλευτές του, αφήνοντας τους με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν τις θέσεις τους ελεύθερα. Ένα άλλο σενάριο θέλει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να απέχουν από τη ψηφοφορία ώστε να μη χρειαστεί να καταψηφίσουν.

Πάντως, τα στελέχη των ΑΝΕΛ σε όλους τους τόνους διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα και όσο εντείνεται η διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει εκ νέου την επιβεβαίωση πως δεν τίθεται θέμα συνοχής της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ