ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: «Μονομερείς» οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Άγκυρα: «Μονομερείς» οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

«Μονομερείς» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μία μέρα μετά το «μπλόκο» τριών πολεμικών πλοίων στο πλωτό γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ.  

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ακόμη πως θα στηρίξει τους Τουρκοκύπριους και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά τους στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού», του οποίου, «είμαστε συνιδιοκτήτες».

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση, συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το πράττει αυτό παραβλέποντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού, που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού, στις πηγές φυσικού πλούτου», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε πρόσφατα παρατηρήσει ότι υπάρχει μία πρόθεση να ξεκινήσουν δραστηριότητες στo τεμάχιο 3 της αποκαλούμενης Κυπριακής ΑΟΖ».

Η Τουρκία, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, συμμερίζεται τις «δικαιολογημένες ανησυχίες του Τουρκοκυπριακού λαού επί του θέματος και υποστηρίζει την ανακοίνωση της 10ης Φεβρουαρίου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».

Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, αλλά είμαστε επίσης αποφασισμένοι να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα από κοινού με την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Η μόνη ευθύνη για την όποια κατάσταση θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια (αυτών), βαρύνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αντί να αναλώνει προσπάθειες προς μία δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και στη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Aυτή η στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν διστάζει να βάλει σε κίνδυνο με ανεύθυνο τρόπο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, είναι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν αποτύχει και δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα εδώ και μισό αιώνα, σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της περσινής Διάσκεψης για την Κύπρο, οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν για άλλη μια φορά την απροθυμία τους να αποδεχθούν μια συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους στη βάση της πολιτική ισότητας και γι 'αυτό το λόγο η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία.

«Όσο η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει τις μονομερείς της ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων, παραμένει προφανές το πόσο απέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά από το να θεωρεί τους τουρκοκυπρίους ισότιμους εταίρους».

Η ανακοίνωση κλείνει επισημαίνοντας ότι η τουρκική πλευρά εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να τονίσει τις προσδοκίες της ότι οι εταιρείες που βρίσκονται σε τρίτες χώρες θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, στην περιοχή των υδρογονανθράκων, σε αυτή την καθόλου εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ